嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

urgent! 仔仔鼻敏感

仔仔已20個月,近個多星期晚上都鼻塞,成晚醒3、4次,但日間他並無任何異樣,一樣玩得、食得又聽不到有鼻塞聲,攪到我成晚只睡得5個鐘。

e生話佢鼻敏感,已食

複式洋房

Re: urgent! 仔仔鼻敏感

我個仔前陣子也有同樣問題, 於是睇專科, 醫生開咗隻噴鼻, 但係係預防性, 佢話無事都可以噴, 所以我估無類固醇掛, 於是我而家晚晚同佢噴, 情況大為改善啦.
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid132/pc9da7b29ebf71191269531bc3e3d03c4/f79d07a6.jpg[/img]

男爵府

其實我唔知我咁樣算唔算分享,因為有鼻敏感o個個係我,我諗因為呢輪天氣凍咗乾燥咗,有鼻敏感既話,個病況都會"西"利d。我早前聽人講話係屋企放部放濕機效果會幾好。我就係上個月買咗一部,每晚臨瞓前開,咁佢放d濕氣出嚟,等個鼻膜冇咁乾,個人就真係好似好d咁,起碼我而家每朝早起身唔駛係咁"申"鼻涕,我唔知關唔關事,不過就好似係好咗。如果你想試下既話,其實你大可以放一杯水係你仔仔張床附近﹝當然冇放濕機咁會平均番d空氣﹞,睇下佢會唔會好d﹝呢個方法係我個仔上兩星期傷風咳o個時鼻塞個醫生教架﹞。仲有一個方法,就係洗鼻,不過你個仔咁細佢未必識,其實就係"禁"住自己一邊鼻,然後係另一邊索d乾淨水入去,索完之後,就"申"個一邊d鼻涕出嚟,重覆做到個鼻冇晒鼻涕為止,然後就做另一邊,呢個方法會將鼻入面d污濁鼻涕"申"咗出嚟,個效果都好好架。

不過,點解個醫生唔比d滴鼻水你個仔滴鼻既,聽講話係冇副作用架,只係用嚟幫佢洗咗鼻入面d鼻涕,總好過用類固醇吖....其實我之前聽人講chicco隻滴鼻水都幾好用,或者你可以問多少少人意見,然後試下用吖....

ToTo_Mum講個隻噴鼻藥我之前醫生都有比我用,用咗係冇咁辛苦架,不過佢有冇類固醇我就唔知喇....

大宅

好媽媽勳章

我大女都係有鼻敏感呀..但就係醒時先有好多鼻水..暫時訓左覺都無野..但日頭就水長流甘..好慘成個鼻涕蟲甘呀..醫生都開左滴鼻比佢但都2個星期仍然係水長流..唉我睇見都心酸呀..佢已經有氣管敏感啦..而家又多左樣鼻敏感..都吾知點算 :cry:

洋房

有位媽咪話姑娘教係鼻塞時幫bb按摩兩隻腳趾公的外側,一會兒鼻就會通.真係work架!

洋房

多謝晒你地的意見,我都會試一試,其實e生已配了盬水給仔仔滴鼻,但佢沒有成

男爵府

其實我就覺得冇話幾時會好d架,如果空氣污濁同埋氣溫轉變大都會有影響架,我老公都有鼻敏感,但係佢就係一接觸污濁空氣先有事,即係佢唔可以大掃除呀咁,同我又唔一樣,我就係氣溫轉變有影響,所以其實都有多方面既影響架,唔能夠一概而論....

首頁

尾頁

跳至