母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

民房

baby-sling的用法

在BF-MON買了一條baby-sling, 但是不知如何放BB入去, 放了BB入去後好像很不安全, 她像是快要掉出來一樣, 好鬼驚!! 請問有何秘訣, 是否有gathering可以有人指點及實習一下? Thanks!

男爵府

2011至尊種植勳章

Re: baby-sling的用法

yuhosy,
你可以去moms-in-mind的網站, 裡面有圖文介紹baby-sling的用法.
please click [size=medium]HERE
還有另一個網站都有類似介紹, please click [size=medium]HERE

對啊, 參加母乳聚會, 多數媽媽都是用baby-sling的, 大家可以交流交流

洋房

請問在where有得買baby-sling.
我都好想參加母乳聚會, 怎樣加入呀!

男爵府

2011至尊種植勳章

Melody98,
你可以透過以下網站購買baby-sling, please click
[size=medium]HERE
告訴老板娘你是bk媽媽可以有九折優惠.

至於參加母乳聚會, 你可留意這個討論區, 不時會有媽媽發起搞聚會的, 可隨意參加.

別墅

你可以去moms-in-mind的網站訂購,但因郵費較貴,所以那時我們也是group埋一齊買的.價錢大概$2xx.你可嘗試在bk發起,相信很多媽媽有興趣.

至於母乳聚會,任何bf媽媽都可提議.過去已有10多次聚會(唔知有冇記錯),都是由bf媽媽自發舉行的,有興趣便可報名參加,當然你要不時留意[母乳餵哺]呢個forum啦!

旻旻體重:20.11.03 - 3.275kg height - 49cm5.12.03 - 3.65kg22.12.03 - 4.66kg6.1.04 - 5.3kg27.1.03 - 6kg 21.2.04 - 6.59kg27.4.04 - 8.4kg   height - 66cm29.5.04 - 8.68kg24.7.04 - 9.31kg7.9.04 - 9.7kg    height - 73.4cm13.11.04 - 10.38kg28.12.04 - 10.5kg   height - 76.5cm28.12.04 - 我識行啦  :lalala:17.12.05 - height - 87.5cm

大宅

yuhosy :
我都買左baby sling啦!
(經過上次gethering之後)
但係都未用到,所以唔敢出街住
我希望baby sling可以幫到我出街可以餵奶
睇左說明書,同實際揹左上身都有D唔同
有D難度呀!
有無人可以幫到手呀!
HELP!

yuhosy 寫道:
在BF-MON買了一條baby-sling, 但是不知如何放BB入去, 放了BB入去後好像很不安全, 她像是快要掉出來一樣, 好鬼驚!! 請問有何秘訣, 是否有gathering可以有人指點及實習一下? Thanks!

大宅

Melody98:
我琴日買左啦
BF MOMS
(吳太)Mobile:96703418
baby sling $200/$230
bk有9折約$203(免郵費)

男爵府

我都買了baby sling, 不過有問題想問下用開條sling的媽咪, 我個B經常伸直對腳, 咁就好容易”線”下來, 你們的B會嗎? 怎辦呢?
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

大宅

LoveYiLok 寫道:
我都買了baby sling, 不過有問題想問下用開條sling的媽咪, 我個B經常伸直對腳, 咁就好容易”線”下來, 你們的B會嗎? 怎辦呢?

Me too!我個BB都經常伸直對腳
唔鍾意包住

男爵府

Loveyilok,

are you carrrying him as hip-carry position?
if so, it does not have such problem, because
if baby over 6 months, i would suggest you carry
him with hip-carry position, so even he stands up
he won't fall down.

大宅

我又係買左條baby sling 但係唔係好識用. 我放bb 入去時bb 喊到七彩, 好似好唔鍾意, 放左佢入去佢又好似屈住好辛苦咁(cradle hold and lie-down positions 都試過), 出到街有好多陌生人問我咁"咩" 法bb 會唔會好辛苦. 攪到我而加唔係好敢用呀...

男爵府

maybe we have to orangize a baby sling meeting.
will advise.

男爵府

mon

Yes, I already use the hip-carry position and the sling is covered behind his knees. The problem is he always struggle and try to stand up, then always seems falling down... :-|

Yes, please arrange a baby sling meeting.
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

男爵府

Loveyilok,

if your position is same as mine, it will not
have such problem,
see below the link of my DIY baby sling, eventhough
there is difference between the styling. but of course
sometimes if baby moves crazily, you still have to hold
him to avoid his falling down.

MY DIY SLING

別墅

hello yuhosy, annasiu, pluie,

我個情況同你地差不多,我b現在4個月,試過橫揹同直揹,都要用兩隻手逗住,好攰!如果唔係,好似會線落黎咁,更遑論用住來餵奶!雖然我曾參加過一次聚會,但都係唔識用/用得唔穏陣哦!我都希望有機會再學過!我媽更經常罵我要買這揹帶呢!攪到我想買另一款來替代.

大宅

Loveyilok
你試下將bb個大脾仔盡量張開些來夾在你腰間, 看看會否實些?

各位媽咪, 不如過年前搵個禮拜搞個gathering? 我建議o係星期日, 等多d daddy都可以一齊出來, 你地有冇好提議? 安排在過年前會否太趕?

別墅

hi gigiso,

我試過將bb個大脾仔盡量張開些來夾在腰間,加上扣實些個環,感覺會好穏陣些,但無幾耐又好似愈來愈墮,所以我上次學過一次都唔敢用!

另外,早些年曾睇報紙話上一代傳統的背帶(揹bb係後面,用4條帶綁住係前面)會令到bb青蛙腳,咁如果用baby sling ,會否會青蛙腳呢?

大宅

HappyYammie
其實最主要係令bb好像坐在一個"兜"裡面咁, 即裡面那一塊盡量抽高, "兜住bb個patpat。個環只是付助上揹巾時拉好個位及不用好像傳統印尼揹巾咁攝在縛頭, 實際上真的要掌握用法及多練習下。
我想不會變青蛙腳這麼嚴重吧! 我都是坐那些揹帶大的呢! 不過babysling是整塊布"兜"住bb的, 我想比那些4條帶的好得多吧!

男爵府

HappyYammie,

I have asked doctor before about the
shape of the legs after using baby sling,
he said it won't affect the shape. don't worry.
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊