少年成長

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

有事請教各位,發生甘既事,要點教囡囡呢?

有事請教各位

今日放學時,我同老師傾緊計,囡囡就玩玩具,但有另一名3歲多既小男孩,見囡囡行理去玩 (囡囡唔係去羅佢D玩具,只係企係同一張四方台既無人一邊),小男孩就大力雙手推開囡囡,小男孩既爸爸叫唔好,但囡囡比佢推開左..........

但囡囡再行埋去,佢又再大力D雙手推開囡囡,此時小男孩既爸爸大叫唔好,唔淮推人嫁,
但囡囡巳比推到連退幾步,仲比小男孩既行為嚇呆左同想喊.

我於是立刻抱起囡囡,但囡囡全程都唔識反抗同叫唔好.

之後囡囡以為自己做錯,仲同我講:小朋友玩緊,跟住到寶寶喇!

我立刻覺得好安慰,我平時教佢既野(要倫住玩,唔淮爭),原來係記得嫁!
但今次唔係囡囡錯喎!

我想問:
我應該點教囡囡呢?
當比人推或比人出手打時,教佢走開,定怎樣呢?

please help

大宅

Re: 有事請教各位,發生甘既事,要點教囡囡呢?

- 你見吾見到小朋友個daddy話佢吾岩呀?(misbehave係錯,會比人話既)

- 佢咁做我地個個都見到,就算佢daddy吾係度,老師都會話佢gar wor!(總會有大人見到邊個misbehave)

- 佢咁做令到好多人吾開心,小朋友吾開心,daddy又angry,我地吾會咁做,係咪?要同小朋友share玩,係咪?

- 可能佢未學識同小朋友玩,好心急,但佢遲D會識架,先生同佢daddy mami都會再教佢,佢第日吾會再推人架la(比個機會佢,原諒佢)。如果佢再推人,媽咪(我)吾係度,你可以同先生講,咁先生會再教佢。

我通常咁講,大大下,我仔見到類似情況而我又在場,就會自己講類似說話。

我仔直情試過比最friend的同學咬到損(那同學很百厭的),我知佢仲記得,但細路仔冇隔夜"修",依家都有一齊玩,咁我都吾想佢係學校anger邊個、吾鐘意同邊個玩既...人地有不是,自己個仔都吾係perfect la...。我吾知佢識講以上說話即係learn左幾多,但求吾好學就算la。

珍珠宮

kilam,

你可以話比你囡囡知, 個小朋友推人唔岩佢daddy都有話佢, 如果第二時有小朋友推佢, 佢可以即時話比老師,mami, daddy.....信任既人知, 佢地會幫佢架喇!

ps.你囡囡大個左好多呀! 以前見佢仲係bb, 而家已經咁大個, 想唔認老都唔得tim :wink:

等待驗證會員

tt2001,
唔該曬,我會記實呢幾句說話,因我諗左好耐都攪唔掂!

TszHin媽咪,
唔該曬!:wink:
傻啦!年紀唔係一個大問題,心境年輕就得啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我都有遇過這個問題,如果我在場,而又是對方錯的話我會即刻走去和做錯的小朋友理論,教佢唔可以咁,要和人一起分享,和要輪流玩,順便可以教埋我個囡(所以我個囡現在5歲都很守規)還有可以給我個囡囡知發生什麼事,媽媽都會在她身邊,(所以她有什麼事都會和我分享)

除非對方的家長不知所謂,否則一定有效!

首頁

尾頁

跳至