想生BB

跳至

首頁
12345...10

尾頁

洋房

子宮後屈+子宮內膜異位~

有冇姊妹好似我甘有子宮後屈+子宮內膜異位? 仲有超標膽固醇~
又吾敢食避孕藥控制子宮內膜異位~ 因為驚膽固醇標升~
想係塞輸卵管前要BB~

大宅

Re: 子宮後屈+子宮內膜異位~

我!~~不過無超標膽固醇,都無食任何藥.

洋房

Hi~ llcathy2004
你個醫生點講呀?
呢個可愛既bb係米你架?
仲有生左bb之後,係米好D呀?

複式洋房

Me too ! 不過我冇膽固醇超標 ~~
sorry, 想問下, 內膜異位同輸卵管塞有關係架咩.??
我都好想快d生bb !!!

:wth:  :wth: [size=medium]魚 ~ [img]

洋房

魚魚~
內膜異位係一D細胞增生~
maybe會塞輸卵管~
所以Dr.成日叫人早D生bb~ 吾係會生吾到~
因為有70%會不育
:cry:

洋房

魚魚~
你有冇去照超聲波呀?
醫生有冇話食藥定做手術呀?
平時mc會吾會好痛同有大血塊呀?
甘你嘗試緊要bb未呀?試左幾耐呀?
我好擔心呀~

複式洋房

Samming :

以前m come係痛不欲生, 半夜會痛醒, 好多血塊.
其實我已經做咗腹腔鏡清除咗啦. 手術後, 完全唔痛 lu. (輕度異位, 唔駛食藥停經), 做咗兩年啦. 醫生淨係話咁輕微既異位,唔係主要既不育原因, 所以佢地仍然當我係不明原因 ! (其他一切檢查正常), 不過我都會驚復發 !!

我努力咗四年啦. 一d聲氣都冇 !!
(唔好比我嚇親, 我可能有其他不育原因仲未搵到啫)

我以前曾經打過三年避孕針(嗰時唔知自已有異位,純粹唔想要bb住,可能因為咁控制住, 所以先係輕度異位, 否則可能係好嚴重啦 ), 但冇聽過避孕藥會令膽固醇高喎.(可能我見識少)

但又因為咁, 停針到而家, 經前都會出血 3-5日, 醫生話冇得攪喎. 中醫就話我因長期打針關係, 令到內膜厚薄不平均. 難著床喎... ?-( < 唯有盼望神蹟出現啦 >
你有冇聽過咁既 case 呀 ???

咁你有冇做到手術呀 ? 醫生話唔係咁嚴重既話, 手術後都可以有bb架 ! 唔駛咁擔心喎.
:wth:  :wth: [size=medium]魚 ~ [img]

別墅

我都係,不過無超標膽固醇,好擔心生唔到bb呀

複式洋房

wongleelee ,

唔好咁擔心啦, 其實好多人都有異位, 之後都生到bb,(係咪比我個case嚇親呀 ?) 我個case可能特別d啫.
醫生有咩suggest ?

Don't worry, be happy !!

別墅

魚魚~~

多謝你的鼓勵,醫生建議先打「停經針」,但聽講好多副作用,而且好貴,我做完手術都唔敢返醫生果度覆診,因我都唔知點算好,想睇多幾個醫生,又唔知睇邊個好。
我好擔心啊。

複式洋房

wongleelee,

雖然針藥係好貴, 但係網上睇d姊妹分享, 呢個係最好既方法~ (係令手術後異位停止生長及休息, 一般打三針) 至於副作用, 我就唔係咁清楚啦 !

睇多幾個醫生係好既, 起碼多d專業意見嘛.
因我個腹腔鏡係台灣做既, 所以我介紹唔到香港醫生比你咯 .... so sorry !

或者你可以到呢2個網站, 問下醫生呀. 我有時有問題,都會問佢架 ! 我成日都會開黎睇架 !http://www.hkinfertility.com/phpBB/viewforum.php?f=4
http://www.eataiwan.org.tw/discuss/Title.asp

唔好咁擔心啦. 中醫話, 身體唔好先會有異位架,心情會影響身體架. 所以佢成日叫我多d聽音樂,唱下歌, 要學識放鬆自己 !

我家姐都有異位~朱古力瘤, 佢都成功生咗個女啦 ! 放鬆d啦~~~

別墅

魚魚,

謝謝你提供的資料,非常有用。另外我下星期一約左另一位婦料醫生睇。
謝謝你的意見。

別墅

我都有嚴重o既異位,做過3次手術,基本上要做o既野我都做果,一樣翻發,生bb當然無我份啦,而家做緊試管嬰兒,不過都無乜希望。如果你好想生就要早d 去排醫院喇,排幾年架。
Rosa

洋房

魚魚~
Dr.話試下食避孕藥先~ 再決定做吾做手術~
我就稔住生bb~ 所以我吾打針&食藥啦~
我聽講打針(吾知係米避孕針~會骨質疏鬆架~)

wongleelee,
我有睇開既Dr.你要吾要?
要男Dr.定女Dr.?

洋房

魚魚~
其實你已經試左4年,你有冇考慮下做試管bb呀? 如果係政府一般要排年半架~ 仲有呀~ 38歲就吾做得啦~

別墅

唔係避孕針,係d 藥令身體好似去到收經咁,無女性苛爾蒙,就易會骨質疏鬆,n年前我打過係每月一針,打6針,9-10個月無經黎,果時都要1700蚊一針。近年o係政府醫院打就6個星期一針,打4針,當然平好多啦。
如果唔太嚴重可試下有無聲氣先,如已經努力一兩年都無就排定醫院不育科先,咪一邊排一邊努力,我係過來人,信我啦,我已經太遲,浪費好多年喇。
Rosa

別墅

Samming,

你可以PM女Dr 的資料給我嗎?謝謝!!!!

洋房

wongleelee,
send左俾你啦~
我月頭去book~ 都要等到月尾呀~
你真係睇就快D book啦~

別墅

Samming,

唔該晒你呀!

洋房