想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 子宮後屈+子宮內膜異位~

minnie,

係呀, 我都係深圳既 <"旭"爾瑪>見過呀, 仲要係一隻咁掛係度, 我初初唔為意, 我老公知我怕見到D咁殘忍既野, 佢仲特登玩我, 叫我行過去睇下0個隻係咩~~ 我一行到過去見到, 嚇到死....... 大陸唔係已經唔比食狗肉架嗱咩 ??? ?-( 你估我可唔可以舉報佢呢 ?

唔好客氣啦, 諗起係咪提議下囉..... 我都想見到人哋BINGO架 !!
:wth:  :wth: [size=medium]魚 ~ [img]

複式洋房

Samming,

咁你28號總共再嚟幾多日呀 ? 如果一二日會停, 應該有九成都係排卵出血啦..... touch wood下次又係咁, 係第一日就即刻去睇中醫試下啦..... 呀 !~ 我唔記得同你講, 我0個個中醫係要煲藥架. 不過佢d藥一d 都唔難飲.... 你放心啦.

咁你係商業城買排卵紙定係驗孕紙呀 ? 係咪都係 $3 一張呀?
:wth:  :wth: [size=medium]魚 ~ [img]

複式洋房

minnie,

我同你差不多, 係day14都只係得一條上線, day15 &16只見上深下淺, day17只係得番條上線, 都冇見過話會在24-48小時排卵既 兩條線 / 上淺下深既 ? ?- (我係用大衛牌, 你係唔係呀 ?) , 我都係憑體溫表先知已經排咗 !(上個週期我又浸得太耐,所以驗唔到<我只買咗5條>, 今次再買,當收到時已經day14啦) 我問過annie啦. 佢話未試過咁喎............
咁你量體溫0個度點呀 ?

洋房

請問係用什麼方法檢查先知呀? 照內窺鏡係點照架? Thanks.

民房

魚魚:

大陸無禁食狗肉o架, 好多酒家都仲賣緊o架!
我打算過多兩日又再check 過, 我都係買咗五張呀, 又係"david " 牌呀!我o既體溫日日都差不多, 都係36.6, 早三日(day 12) 就36.4, 無咩起色, 唯有繼續等啦
;-) ;-) ;-) :-D :-D

民房

lulubabies:

都係做超聲波, 不過好多時都照唔到, 做婦科檢查咁去知道, 不過醫生話做內窺鏡就可以更肯定, 不過要麻醉同埋有傷口o架

洋房

minnie

多謝妳的解答呀!

咁再請問做內窺鏡係咪要在肚皮上開孔架?
如果係未婚的話, 在檢查上會唔會麻煩D呢?
子宮內膜異位除了嚴重經痛外, 仲有冇其他病徵, 同埋有乜後遺症架?

Thanks!

複式洋房

因我想生bb, 所以上星期去做檢查,先知自己係子宮後屈和多囊卵巢症, e生問我m時有無痛,咁我話無,跟住佢就話咁無嘢!!! 但佢話生bb就只得十份之一機會!!!(咁點算呢?? 好想喊呀) 跟往就開通經藥(因我無排卵和m) 和排卵藥比我!!!

我想請問:
1. 我仲駛唔駛再詳細檢下"子宮後屈"呢個問題?
2. 一般食完通經藥幾多日會m?

:-|
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10716;23/st/20041020/e/Wedding/k/1d7b/event.png[/image][/img]

複式洋房

minnie,

你又係買咗5張呀 .... 咁啱既 !!
你週期通常幾多日呀 ? 你話早3日係day12, 咁今日係咪day15-16囉, 一般30日週期既話,應該差不多排咯喎 ???
再遲二日先check, 會唔會遲呀 ???

複式洋房

vanyor,

hi~~
我諗你如果冇內膜異位既位, 子宮後屈唔哂理佢. 因為....

(照我所知,如果有唔啱/有漏,請原諒!!) 子宮後屈~~正常人既子宫係少少偏向前傾,婦科檢查時,好容易睇到子宫頸 ,而後屈既人就係偏向後, 檢查時比較難看到子宫頸, 所以醫生好容易可以睇到係咪向後屈.
可以分先天及後天, 先天唔駛講啦. 後天既原因多數係因為盆腔內有粘連/異位造成 (我係先天既)
西醫就話冇硏究證明後屈會引至不育, 但中醫就會話難成孕....因為蟲蟲較難入到子宫腔喎, 佢哋多會提意同老公親親時, 用狗仔式會好D !
而現今既醫生, 話先天子宫後屈係冇需要治療, 如後天既話,只要處理異位後, 就會返回正常位置.... 以前D人(幾十年前)會吊返起個子宫 <聽落都好恐佈 >, 不過而家唔會有人咁做架啦.
至於通經藥, 我答唔到你啦, so sorry !
我諗你個醫生講得"誇"啫...... bk呢度都有姊妹都係多囊,好多都bingo咗啦, 或者睇吓佢哋d留言呀, 可能會搵到你想知既問題......唔好咁灰啦.....
心情會影響架. 放鬆d啦.....

民房

lulubabies:

係呀! 要開三個洞o架, 不過都係好細o既, 我聽醫生講要全身麻醉, 如果可以的話, 就會o係做時用電去電咗異位o既位置, 不過都好可能只係暫時好d咋, 因為醫生話好大機會又會再發o架
其實我唸應該係話有試過無性行為, 因為未婚已經唔再係指標啦 :mrgreen: 你明我講咩嘛?? 如果結咗婚, 醫生就會好放心咁去檢查啦, 未就可能會覺得好唔舒服, 又要顧慮處女膜o既問題 (我都係聽d姑娘講o架咋 )
子宮內膜異位除了嚴重經痛外, 我仲覺得腰痛, 我就經期前同後幾日都會痛o架, 咁異位位置會愈來愈大, 慢慢變成朱古力瘤, 又會導致不育, 再嚴重d仲可能要將成個子宮切除o架
:cry:
希望我解釋得你明白啦

洋房

minnie,

你解釋得好詳細呀! 明白喇! 唔該晒!

嘩! 原來做完手術一樣會番發架! 咁, 不而唔好做.

民房

lulubabies:

唔好客氣, 我所知的唔太多, 都係知幾多講幾多!

但是到痛到死死下, 又或者總係不能懷孕, 咁就點都要博下o架啦!

民房

魚魚:

我琴日聽到媽咪講, 佢話有個婆婆話佢個女都係有子宮內膜異位, 跟住就生咗個bb, 不過而家幾年後又復發啦, 佢而家都唔知生好定係割咗個子宮好呀! 我聽完真係好似比盆冷水淋落我度咁呀! 點算好, 即係生又唔係, 唔生又唔係呀! 我唔想割子宮, 不過生完又復發o既我就怕怕啦

複式洋房

Minnie,

我諗唔駛割咗個子宮咁"誇"呀 ! 如果係咁嚴重, 佢都生到個小朋友, 佢都勁好彩囉...... ! 可能個婆婆都唔係咁清楚....

唔駛咁驚喎...... 我覺得你都係鐘意小朋友架啦, 你經濟.時間上又可容許多一個既話, 咁係咪生多個囉..... 如果再過幾年先想生, 到時又未必得架啦. 機會過咗, 未必有架啦.

如果諗得衰d, 生又係要割咗個子宮, 唔生又係要剖咗個子宮既話, 我會揀生囉.... 費時第時後悔嘛.... 生小朋友既野, 唔係一個人既事, 咁你再同老公商量下囉.....

複式洋房

kyliekylie,

check pm pls !

複式洋房

minnie,

呀! 仲有呀 ! 我星期六北上, 係商業城地下,大快活斜對面既"南北藥房"買咗排卵紙 & 驗孕紙呀 !~~$3一張, 原來要講密碼架...."靚女介紹嚟買"先得架. 唔係既話, 佢要賣$4一張喎... 下次你行開0個邊去買呀 !

民房

魚魚:

我之前檢查到有時, 個醫生都話最後都係割咗個子宮o架, 所以我就好驚啦! 小朋友我就好鍾意, 不過又會擔心自己工作太忙照顧唔到佢, 所以我都會好審慎
係唔係一入去就講密碼就得o架啦? 一陣佢問我邊個靚女就唔知點算啦 :lol:

複式洋房

minnie,

我一入去就問, "有冇大衛牌既排卵紙賣呀?" 佢話有, $4一張, 之後我話" 我朋友話$3一張買到喎, 係佢介紹嚟既" 之後另一個肥少少既女仔走出嚟就話, " 哦, 你係咪靚女介紹嚟買架 ? " 我梗係答係啦..... 咁就買到咯....
所以你話"靚女介紹嚟買"會好d, 如果佢都係唔肯平比你, 係咪走囉..... 其他sister話, 仲有間係一樓, 都係賣 $3

呀, 有個sister話, 超市對面0個間, $2.5一張喎.... 但我唔多覺商業城有超市囉.... 如果你搵到, 記得講聲我知喎...!

複式洋房

minnie,

呀漏咗, 如果佢真係問邊個靚女, 你係咪話"上次買咗30張排卵紙,10張驗孕紙,仲送咗條毛巾仔比佢 0個個囉".

係呀, 我今日day1啦, 聽朝一早8:00要返威記報到啦, 都幾唔開心架, 又肚痛, 聽朝又要6:00起身,下個月又要駛好多好多錢 !! :cry: :cry: :cry:

不過, 我會捱落去...... 我要生bb ~~~~~ ! :evil: :evil:

首頁

尾頁

跳至