嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

thanks

男爵府

你BB先得六個月, 奶仍然是主糧. 你咁快比佢飲湯佢會飲少咗奶架. 等一歲過後, 奶唔再係主糧先比湯佢飲啦! 一歲後bb已經食過肉了, 到時飲骨湯冇問題.

別墅

ok I see, thanks!

子爵府

牛年勳章

我都係BB歲幾大先開始比湯(EXCEPT紅羅蔔意米水),不過就無比骨湯佢飲過,因為驚D湯太肥膩.

公爵府

我女兒由6個月大開始用湯煲粥仔, 由1歲起開始飲湯, 現在2歲4個月大, 2日就飲一次湯, 超喜歡 (不是3滾兩滾那些)

禁止訪問

複式洋房

點解除左紅羅蔔意米水既? bb係咪唔好飲呢d 湯?
20個月應該/可以飲咩湯, 請比意見, thanks!

原帖由 almaly 於 09-8-20 07:25 發表
我都係BB歲幾大先開始比湯(EXCEPT紅羅蔔意米水),不過就無比骨湯佢飲過,因為驚D湯太肥膩.

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實如果係清清地既湯都可以比啦..
有次煲木瓜魚尾湯我都有比少少阿囡飲呀..
煲下番茄薯仔, 節瓜肉片呢d 囉
原帖由 kkb1213 於 09-8-25 14:10 發表

子爵府

牛年勳章

紅羅蔔意米水,我係一星期煲一次比BB全日開奶,淨飲,當係清熱氣飲品,我BB8/9個月左右就開始飲.

我覺得湯水係我地廣東人飲食一部份,所以我一定會教我BB要識飲湯!

我BB都係20個月大,我平日多數會煲老火湯:青/紅蘿蔔豬肉湯,粟米紅蘿蔔豬肉湯,清補涼,有時會整冬瓜粒湯,其實BB有咁大,飲D湯都無問題,最緊要係D肉唔好肥,唔落D太補嘅藥材,D湯唔落鹽就得.

我個BLOG仲有D其他湯水,有興趣可以睇下,交流下!

原帖由 kkb1213 於 09-8-25 14:10 發表

首頁

尾頁

跳至