親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

cebu:有什麼好玩???

cebu 除了有海灘外, 還有什麼可以玩樂????/

大宅

Re: cebu:有什麼好玩???

hi,
我上年去過都覺得無咩好玩(我個人認為,因我吾游水 ),我記得是買t-shirt....購物,D物品好平.
參觀當地天主教堂,睇眼鏡候(有好多紀念品買)另參觀結他廠(有好多結他買同飾物)

複式洋房

I went there with my 12 months baby and spent most of the time in the resort. Well, mostly swimming.

大宅

我都去呀! 你們幾時出發? 我會2月13日出發, 住香格里拉.

民房

Not much!!

複式洋房

我去過宿霧,有陽光與海灘...有全日"咩樽"潛水平(約600HKD),仲有成呎長0既瀨尿蝦食(有"榚"約$50/隻),另外住香格里拉,係酒店附近有間海鮮檔食海鮮又平又好食,尤其是成呎長0既瀨尿蝦同花蟹,上次我跟康泰去5日,團費$2799(2002年8月尾),回程仲買左一桶滑滑芒果雪榚返香港添,冇乜地方使錢,兩個人去使左約$2000(已經使得好豪,但真係冇野買)

大宅

alva
我們是自由行的, 很想試

複式洋房

我上次跟康泰去,其中有2-3餐唔包,個導遊好好,包咗架Van仔車我地去食,後尾之後有一日我地自己行過去,行左20分鐘,途中會經過D好似鄉下嘅地方,之後會見到賣貝殼製成品的街檔,之後有個好落後嘅街市,穿過街市就到,個地方係响海上嘅竹棚,門口有一缸缸海鮮,招呼我地嘅係香港人(男),地址我就冇,但我記得係出左酒店正門(當然穿過埋停車場)之後向右面一直行,沿途係一條直馬路,兩邊係D好落後嘅屋,冇乜行人路,我沿馬路邊行,直至見到貝殼製成品的街檔,右手面有落後街市,穿過街市就到,自己再行我就識去,因為我諗住下次自由行會再去嗰度開餐,但教人去就...

大宅

Thanks.希望到時找到, 可以試試. 請問你覺得那裡治安好嗎? 因要行20分鐘, 而且又好似比較落後同冇人行, 我仲要有小朋友, 所以有小小擔心.

複式洋房

治安...我覺得麻麻...因為酒店D職員會成日同你打招呼(Good Morning/Good Afternoon/Good Evening),嗰次行左出去食飯,咪要途經D鄉下地方嘅,我見到有個3-4歲嘅細路女响度玩緊籃球(個籃球架係用木搭嘅)佢見到我地經過,就揮晒手咁同我講"Hi",我咪揮晒手咁同佢講返"Hi",點知佢突然同佢D Friend一齊行過黎打大手板講"Money... Money"嚇到我同老公急急腳走,之後仲要比我老公笑左好耐,成日串我"Hi"(揮埋手)我以為呢D落後地方,D人會好Nice咁對D遊客,好似酒店一樣,原來...你會見到好多街童問你攞Money,記住一個都唔好比,你比完一個,會有一班人過黎又問你攞,你幫唔晒架!
另外,我唔建議你天黑晒先出去嗰度,始終你有小朋友,你可以中午當出去酒店附近行下當"探路"先,我記得去程時"鄉下地方"一段,途中右手面會有2-3間鋪頭(係有門口嗰D鋪頭)賣手信,飾品,左手面有D好落後嘅屋,同埋上面寫嘅所謂"籃球場",當見到貝殼製成品/吊飾嘅街檔,就要留意,去右邊嘅落後街市,街市行到最尾就會見到D海鮮缸了

大宅

都好得人驚

複式洋房

環境清潔,消費...唔算貴,咁要睇你叫D咩海鮮,我記得酒店有免費Gim同免費桑拿,如要做Gim,記得帶波鞋,因為只跟著波鞋嘅住客使用,另外酒店泳池旁有間椰子頂嘅室外餐廳都OK嘅,價錢約$100-$150一位啦,唔知你個Package有冇包自助早餐,如果有就一定唔好Miss,好正!
我上次去係跟團,景點唔多,我記得有聖嬰教堂,麥哲倫十字架,資生堂島一天遊,其實當地人都識英文,溝通都OK嘅,的士我就冇搭過喇

大宅

真的很感激你的幫忙, 資料很有用, Thanks.
再麻煩你, 問多一個問題, 希望是最後一題啦! 請問你那裡用peso或是美元多呢? 美元是否亦很流通?

複式洋房

用 peso 的,美金我冇用過,我記得酒店有得學全日咩樽潛水係$50 USD,可以比咭,所以美金响酒店就有用(報水上活動),出去都係用peso交易好了!

大宅

麻煩你啦! 謝謝.

複式洋房

I went to Cebu in May 2004. Stayed at Shangri - La. Very nice. You can take the hotel shuttle to downtown for shopping.

大宅

cityone, 因為我會係農曆年去沙巴,都係住Shangri- La, 但因為我地唔係買package, 係機票同酒店分開既, 想問下你知唔知如果由機場去酒店可以搭乜野交通工具?同埋係酒店出downtown要幾耐時間呀?
另外你既行程係點嫁? 同埋有冇乜野食肆可以介紹呀?麻煩晒

大宅

alva & cityone,

請問你地如果帶小朋友一齊去, 有無特別係比小朋友遊玩既地方呢 (因未去過但想過左年 join 團去)Thanks!
  Love your family!

大宅

ak25,

我去年國慶假期就是去Cebu Shangri-la的,論resort本身還不錯,酒店的沙灘好正,我覺得比布吉蛋島更多魚.早餐時記得取些

大宅

mamamui
多謝你的回覆, 我們一定會去試試那湯.
我們這次可能不會周圍行, 因為有些朋友話那裡治安不是很好,所以都有些擔心.

首頁

尾頁

跳至