心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

急事幫忙

我囡囡頭先跣腳撞到個頭,等左一陣開奶比佢飲突然嘔番d奶出(0黎),我聽人講bb撞到個頭跟住一陣有嘔就好大件事,我好驚囡囡有事,而家工人(暗)囡訓覺,我是否要同囡睇醫生,如果要睇去邊間睇好?
請各位幫忙!
thx
開心只是一種態度, 一種睇法, 用不同的心態會有不同的效果, 朋友, 你是每事埋怨還是每事感恩? 快樂與否, 取決於你自己啦!!!

珍珠宮

畀面勳章

Re: 急事幫忙

撞到個頭邊度? 女女幾大?

唔好咁驚住, 睇多一兩個鐘睇下有冇腫同其他異樣先. 如果今晚同平時唔同, 情緒不好/大喊... 就最好帶佢去醫院急症室, 記住同姑娘講得"嚴重"d, 等佢比你排快隊. 如果仲驚又唔想等, 可以去私家醫院24hours門診.

公爵府

去政府或者私家都無所謂,最緊要係就近.梗係睇e生la,bb撞到個頭又有嘔,可大可小,買個安心ma

別墅

loloma 寫道:
去政府或者私家都無所謂,最緊要係就近.梗係睇e生la,bb撞到個頭又有嘔,可大可小,買個安心ma
係丫,都是睇下安心D丫.要多留意BB面色喔.

我個預產期係12/3/04 又期待又緊張亞[/quote] :-D :lol: :-) :lol: :-P :roll: :pint: :hammer:

洋房

bb18個月大,撞到後面, 成個躂底個隻, 佢而家訓左覺,
咁點睇佢情緒?
開心只是一種態度, 一種睇法, 用不同的心態會有不同的效果, 朋友, 你是每事埋怨還是每事感恩? 快樂與否, 取決於你自己啦!!!

珍珠宮

畀面勳章

剛在healthno1.com抄出來的:

如 果 B B 在 撞 倒 六 小 時 後 , 神 情 顯 得 呆 滯 , 意 識 模 糊 並 產 生 痙 攣 , 甚 至 嘔 吐 的 話 , 可 能 是 腦 部 受 了 震 盪 , 那 時 便 要 馬 上 進 院 了 。

洋房

thx

珍珠宮

畀面勳章

還有:

BB跌傷

輕微的跌傷如有瘀積的,可塗去瘀膏。若是嚴重的則需檢查四肢有否骨折。
  如有骨折情形家長須即時使用夾板或其他物件固定患處,並立即送院作進一步之診治。
如小孩跌傷頭部,則需注意小孩腦部有否受震盪或腦受傷,例如有嘔吐、頭暈頭痛、走路不平衡、面色蒼白、脈膊緩慢、呼吸困難、抽搐,甚至失去知覺,家長應立即送院求治。

大宅

i was told before that if a baby hits his head, don't let him sleep at once. it's because u cannot tell if he has fallen into sleep or fainted.

does your baby sleep already? if not, try to play w/ him & keep him awake for another half an hour. it's the best way to check his condition.
tigerboy - born in october 1998 - i'm proud to be his mama!

男爵府

立刻帶佢去醫院!

洋房

謝謝你地的回應, 我囡囡現在好像沒有事了, 琴晚我真係
好驚, 直頭係手足無措個隻, 因佢嘔得都好勁, 不過佢
嘔完都有如常咁玩, 玩左一陣先訓, 我家姐話可能佢
大喊時有好多風入左口, 跟住我咁快就比奶佢飲, 所以
先嘔, 我琴晚成晚都吾敢訓, 睇吓佢有無咩吾妥, 又成
日輕輕拍一拍佢, 睇吓佢有無旭", 不過真係好多謝你
地 d回應, 我琴日真係覺得好驚, 第一時間就係打比
家姐同上網問你地, thx!

首頁

尾頁

跳至