懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

驚餵唔到人奶

死啦, 唔知我係咪唔係咁正常呢, 通常有左bb之後上圍都會大過未有之前架麻, 唔知點解我而家已經有左成6個月, 但係我既上圍基本上同未有bb之前冇乜分別咁, 最慘本身又細, 唔知咁樣會唔會影響我第時餵人奶呢? 另外唔知會唔會食d乜野會有幫助呢?

大宅

Re: 驚餵唔到人奶

餵奶與上圍大小無關.不必擔心!

欣賞你緊張餵母乳.你有參加產前講座嗎?應該都會介紹.
懷孕期間不必刻意催谷.
豆漿是不錯的飲品.

大宅

anita_mon,

其實個個身體既體質都唔同...未必個個一樣呀...同埋有d都會係後期先會開始大...同埋餵人奶同你既胸完全冇關係嫁...你係健康院可以聽下d講座會有幫助呀...同埋多d上黎bk既母乳餵哺同其他媽咪傾下都會有幫助呀...至於餵人奶既路...有人好順利...有人可能會好多阻滯...不過點都好...母乳真係對bb最好...我就算係比較多阻滯既人...雖然真係好辛苦...但唸起自己只係辛苦少少...最多俾你辛苦六個月...之後奶開始就唔係主食糧...咁你就可以帶俾你既bb一世既健康...真係值得呀...所以真係要相信自己係有足夠既乳汁俾bb...同埋個決心係好重要!...希望你可以成功餵哺啦!
[size=small]Mason is my life! :-)[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/56857][size=small]

男爵府

講得啱~夠唔夠奶唔關大細事。你現在6個月,可以每日洗澡時按摸吓同埋清潔吓個乳頭,咁BB出世後就會好快上奶。試吓啦!

複式洋房

好多謝你地既回應呀, 但係我想問我咁既case係咪都係等到差唔多生得先去買授乳bra呢? 另外, 其實預早買定個奶泵好唔好呀? 咁就算到時真係餵唔到, 都可以即刻泵俾bb食囉?
?-( ?-( ?-(

大宅

anita_mon,
授乳胸圍可以先買.因為方便餵哺.不過要預鬆一點.店員應該會提醒你.
反正懷孕後期都要買過新胸圍,索性買授乳胸圍吧!

沒有不能上奶的媽媽.只是上奶容易與否有分別.
愈難上奶,就愈要BB吸吮.吸得多,就愈快上奶.
上了奶,就更應該自己埋身餵.

奶泵的用途是為上班作儲備,和上班時泵奶用.
如果決心餵母乳,就可以先買奶泵.
用手泵比用電泵好.
如果要買,可以介紹不少母乳媽媽(包括我)推介的奶泵.

洗澡時可按摩乳房,但不要刻意刺激,因為產生乳汁的催乳激素會令子宮收縮的.

大宅

其實你可以等遲少少先買既...不過如果你去個d專買孕婦物品既shop...佢地都會幫你擇個大少少既...等你再大d個陣都有得走盞呀...而我既經驗就係買定個泵好d囉...不過你就唔好依賴個泵囉...你如果可以既就一定係埋身食好d呀...因為我之前因為又唔識...又冇人支持...加埋我自己既營養個陣又唔夠...所以攪到bb有半個月要補奶粉...最慘既就係再想佢食返全人奶...仲辛苦初時想餵囉...所以你如果立心俾bb食全人奶...就要堅持唔好補奶粉呀...加油呀!!
[size=small]Mason is my life! :-)[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/56857][size=small]

男爵府

講真如果餵唔到BB你都會泵唔到奶!其實買定個都冇壞,不過最緊要識用。果陣時我烏籠咗成半個月至識用

複式洋房

想問下邊隻牌子既手動奶泵好呀? 聽講好似話Avent個隻手泵幾好喎, 唔知係咪呢?
同埋想問下邊隻授乳胸圍好呀? o向邊度買既會好d呢? thanks..

大宅

我就係荷花買bibi既電泵囉...我就未試過用其他呀...但我用bibi既電泵都ok呀...不過我聽bk既媽咪話手泵好似好d囉...avent個隻幾好囉...因為我怕用手泵會累囉...如果你想去荷花買既...我可以pm我既vip no.俾你...咁你買野就可以用最平vip個價買呀!^^
仲有我係010買授乳bar嫁...都係百幾一個囉...都ok呀...
希望可以幫到你啦...加油呀!

首頁

尾頁

跳至