少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

3歲女唔肯同人打招呼,可以點教?

大宅

我個仔都係3歲後, 就唔肯叫人...
係咪這個歲數的小朋友都係咁?

原帖由 pywu 於 09-8-18 19:43 發表
3歲女唔肯同人打招呼,可以點教?
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

珍珠宮

我個仔都係

複式洋房

我個仔又係,又驚比人話我個仔無禮貌,但又迫唔到個仔叫人

珍珠宮

我囡都唔鐘意叫人,佢會對住人笑,然後好怕醜咁走開!
依家我會事前提佢,一陣見到邊個要叫人先,講好左先,佢會肯叫!
仲有成日同佢講道理,唔叫人,人地以為媽咪無教佢!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

其實係唔係大下大下就會明白要同人打招呼呢? 我記得自己細個都有段時間唔同人打招呼, 但個心無唸咩野, 無覺得唔想打, 又唔明原來打招呼=禮貌...mami就輕輕帶過, 同人地講: 佢怕醜..
大個少少, 就會叫人, 不過要mami提我, 我先叫

男爵府

如果已教,不肯講,我不會迫他,他不講就算了,但我一定會照舊同人打招呼

複式洋房

環保接龍勳章

原帖由 21g 於 09-8-20 10:42 發表
如果已教,不肯講,我不會迫他,他不講就算了,但我一定會照舊同人打招呼

我個女都係咁~我都照同人打招呼

大宅

細個既時候, 佢鐘意時就會叫, 唔鐘意啋你都儍, 唯有每次自己先講, 再要佢同人打招呼, 如果佢冇做, 會同佢講咁樣係冇禮貌, 人哋會唔鐘意佢, 唔好用話人哋會話媽咪, 小朋友會唔開心會以為只係為你先要咁做 (我細個會咁諗, 所以我同亞仔講道理, 樣樣都係比佢知道係為佢好, 佢咁做係為佢自己, 唔係為咗我), 咁佢而家雖然有時都會唔記得, 但一提佢佢會馬上叫番, 都ok架

別墅

精緻種植勳章

原帖由 dickielam 於 09-8-20 16:17 發表
細個既時候, 佢鐘意時就會叫, 唔鐘意啋你都儍, 唯有每次自己先講, 再要佢同人打招呼, 如果佢冇做, 會同佢講咁樣係冇禮貌, 人哋會唔鐘意佢, 唔好用話人哋會話媽咪, 小朋友會唔開心會以為只係為你先要咁做 (我細個會咁 ...

我覺得d小朋友叫人係一種習慣, 好似我亞b咁, 看更叔叔/ee就一定主動叫, 但其他人有時候要我提佢先至起得叫, 但一提佢, 小b都會樂意叫人

另外, 佢每次叫人, 我都會立即讚佢或者比個good既手勢佢

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果小朋友唔肯叫,試下用故事形式教佢,等佢明白呢d係人與人之間的禮儀,你禮貌同人打招呼,人地會好開心會讚你有禮...但如果佢仍然未做到,都唔好太逼佢,但家長一定要係佢面前做好!佢見得多學你的機會也大大提高了,其實最好係家長帶頭叫先,唔好一味第一要小朋友叫先,小朋友可能會覺得怕羞,家長先要帶好個頭!!
另外也有個方法,可以當係一種趣味形式,睇下邊個最快同人打招呼先!佢每次做到即讚!讚佢有禮貌!叔叔姨姨聽左會好開心,你也會好開心,媽媽也好開心~

民房

多謝分享!!

首頁

尾頁

跳至