產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

血糖偏高-很驚, 請指教

Dear all,

我驗尿時血糖有2個+, 現在懐孕37週, 請問各位媽媽2個+嚴重嗎, 我的醫生說如果下個星期去驗血糖結果都是血糖偏高的話, 便要見營養師, 且要催生, 我聽了覺得很害怕, 有冇媽媽試過血糖有2個+, 怎樣才能將血糖減低, 可否提供血糖偏高的營養餐單.

Thanks a lot

子爵府

畀面勳章

Re: 血糖偏高-很驚, 請指教

要注意飲食,唔好食咁多粉麵,同飯,食多些瓜和菜。

洋房

我係16wk驗尿時, 血糖都係2+, 跟住一路控制飲食, 所有甜食都唔准食, 到30wk驗血就pass, 但都要keep住控制飲食, 因為懷孕好易有妊娠糖尿病!注意飲食啦, 應該無問題!
徐家的"小可愛", 2005年1月25日 東區醫院出生, 係爸爸同媽媽 "心肝寶貝"

大宅

2020勳章

謝謝你的回應, 想請問你16weeks驗尿時距離吃完嘢多久?吃了些什麽? 30weeks驗血時又距離吃完嘢多久及吃了些什麽? 因為我發現吃完嘢2-3hrs時驗血糖跟空腹驗血糖結果距離可以很大.
另外, 想請教你如何控制飲食, 醫生有冇提供餐單給你.
Thank you.

洋房

我16WK驗尿時係空肚, 連早餐都未食, 就2+, 主要係我由12wk就成日飲汽水, 食糖, 朱古力, 甜品 ..... 跟住就知驚 .... 都係bk媽咪教我一定要 "戎口" .... 自己keep住驗都係時有時無 .... 至於30wk驗血係醫院飲糖水, 所有媽咪都要做 ...... 醫院姑娘話空肚驗尿係唔准, 要食完嘢1-2hrs就准d ......... 其實我都無餐單嫁, 只係戎食甜, 煮食都要清淡d, 一次唔可以食太飽, 分開幾餐食 ..... 唔好咁擔心, 問下醫生d意見, 但係你都37wk, 問題係咪應該唔大呢?? ?-(
徐家的"小可愛", 2005年1月25日 東區醫院出生, 係爸爸同媽媽 "心肝寶貝"

首頁

尾頁

跳至