產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

烚奶樽的問題

請問各位靚媽媽用什麼器皿來盛載已烚的奶樽呢?因我不打算買电子烚奶器! 我媽咪提議用个大煲來烚,烚好後把水倒去,把烚好的奶樽留在大煲內,(of course 煲有蓋蓋好)then有需要時用!

請問,這是好方法嗎?還有什麼方法或可買什麼盒or器皿夾盛載呢?請各靚媽提点提点!!!Thanks

複式洋房

Re: 烚奶樽的問題

我的做法是這樣的:

1. 預備烚奶煲及奶樽架(個煲+架係人地比,唔知係唔係一套)。而個架可以將奶樽一個個插o係度
2. 每日將用過的奶樽清洗,然後用明火烚至水滾,再用慢火烚多15分鐘。
3. 將烚好的奶樽放在奶樽架,備用。
4. 烚奶煲的水可用來浸住用過的奶樽。
5. 奶樽架耐不耐就連同奶樽一起烚。(亦有人每天烚奶樽架)
希望可以幫到你。

公爵府

我同 4 月份既媽咪研究過, 有 d 會放入雪櫃, 有 d 建議買有蓋既盒, 我諗住會買有蓋既盒裝囉.
[/url]

公爵府

2020勳章

我買左部"精"氣消毒機,我唔知之前駛唔駛洗過先??
我就用滾水"綠"下,但就無"拆"過,之後就放入部機消毒,
咁樣乾淨嗎?

大宅

洗完同烚完奶樽後,我會用有蓋嘅盒放進雪櫃 :lol: :lol: :lol:

大宅

easonkinki 寫道:
我買左部"精"氣消毒機,我唔知之前駛唔駛洗過先??
我就用滾水"綠"下,但就無"拆"過,之後就放入部機消毒,
咁樣乾淨嗎?

你意思係蒸氣烚奶器?你話之前駛唔駛洗既係烚奶器定奶樽?如果係奶樽就梗係要用刷擦乾淨裏面先烚啦,只係用熱水碌都唔能夠將啲奶漬(有時可能係未溶晒既奶粉)洗乾淨架麻,況且部蒸氣機只係有消毒作用,唔能夠清潔樽內既奶漬。

公爵府

2020勳章

因為我餵人奶,我要洗的係奶泵&奶樽

大宅

我就買了個密實盒裝奶樽, 因為雪櫃無位擺.....
唯有用之前再用熱水沖一沖先!

珍珠宮

2020勳章 環保接龍勳章

我就用好似拉鍊o既密實袋袋住(一個袋可袋3個奶樽), 但無放雪櫃,用之前再用熱水沖o下個奶樽.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

民房

多謝各靚媽媽提点,感激不盡!!! :-P

男爵府

題外話~~~
請問有無人知奶樽架係邊度有得買呢??? ?-( ?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至