心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

我飲完紅糖煲彊, D咳好番晒!!!!!!!

前排勁咳, 朋友介紹飲3天, D寒咳好番晒!!!!
唔駛成日食西藥, 攪到身體好WEAK。
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

Re: 我飲完紅糖煲彊, D咳好番晒!!!!!!!

我都係BK一個TOPIC睇過下.跟住整來飲,飲完暖苙苙..好舒服.又簡單.

男爵府

紅糖在那裡買? 我呢幾天都咳到'痴肺', 喉嚨又好痕.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

Can you tell me how to make 紅糖煲彊? My husband always 咳 during winter time. Thanks.

珍珠宮

環保接龍勳章

niklaus903 寫道:
紅糖在那裡買? 我呢幾天都咳到'痴肺', 喉嚨又好痕.

ME 2!
人生本是苦

男爵府

我老公都有咳喎,睇極醫生都唔斷尾..
可唔可以教下我點整??
紅糖百佳有無得買? 要boil幾耐?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

koo 寫道:
我老公都有咳喎,睇極醫生都唔斷尾..
可唔可以教下我點整??
紅糖百佳有無得買? 要boil幾耐?

紅糖係雜貨鋪都有得買. 做法: 以1人1次份量計:先將數片薑or唔怕辣既, 可以一小舊都得, 不過要拍扁. 凍水加薑一齊煲滾, 大約滾20分鐘, 薑出味就可以落糖, 糖溶就煲好架啦.趁熱飲用.

(注意: 熱咳就不適宜飲用)
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

hello ! everybody :

個位朋友所講的方法都對, 我在家時都係咁。

**但若在公司, 可在開工前, 將才料方入保溫壺內, 焗大半個鐘, 便飲得。記住要飲足三天, 當水咁飲, 就會好番晒。(開始您會吐好多痰, 這是正常, 代表您好緊)

千萬不要縑煩, 因d咳成日唔好仲煩!!!!

才料 :
用幾片彊+將約三湯匙紅糖(百x都有得買 : 太古出品的,其實, 即是我們吃豆腐花個d)

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

點分熱咳或寒咳呀?? ?-(

子爵府

如果日間咳多D就是熱咳,相反夜晚咳多D就是寒咳!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

明白...Thanks

大宅

紅糖煲彊,醫 M 痛都好得架!我一 M 痛,煲黎飲下,好快就唔痛,好過食止痛藥啦!

男爵府

畀面勳章

我想問吓BB飲唔飲得呀??
糖糖而家一歲一個月大,我想煲畀佢飲
若要人不知,唔好太低B~~~

子爵府

msggie "

多謝你既提供呀!不過我都係想飲你親手煲果d啫! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

大宅

好媽媽勳章

今晚我都要試下先

大宅

我想問小朋友可唔可以飲得呢?
?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

大宅

家喜媽咪 :

您真係好鬼冤氣!!衰鬼!!!!

我邊食邊睇您講的內容, 唔笑死都鯁死

大宅

hello!
有媽咪問小孩飲得?

我朋友話未試過。 但照理論來說 : 兩樣都是無副作用的食物,應該ok掛。

**若唔放心, 不如問下中醫意見先!!!

大宅

我估細佬最好唔好飲, 呀媽話細佬個低好"熱", 所以細佬比大人容易發燒. 同埋, 多數只有大人成日見寒, 尢其是夜晚, 訓成晚個人都凍, 但細佬唔會. 有"彊"的飲料較"熱", 我估不合小朋友.

小朋友咳, 最好食"猴早散"

Sorry, I know I make a lot of typing mistake.

子爵府

maggie "

你指既係咩內容先! :mrgreen: 咁點啫,幾時煲過我飲啫~~~~~~~~~ :mrgreen:
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

首頁

尾頁

跳至