論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我請呢個姐姐時,因佢本PASSPORT將到期,所以AGENCY話要同佢續本新PASSPORT同要出境一次(因佢之前完約無出境),於是今年4月我就做齊哂所有野,入境時新,舊PASSPORT交哂比佢,仲CHOP左個印,話佢可以逗留香港到幾時,以完成合約.

點知,噚日我地去完旅行入境,好順理成章攞本新PASSPORT過關,點知,個職員問舊PASSPORT呢??我話無帶(應該話唔知要帶),佢話你應該要帶埋舊PASSPORT,因嗰度有入境處"念"左兩張貼紙,証明唔知D MUG MUG MUG,我話唔知同無人同我講過,佢就話唔知你可以問 我唔知又點會問呀!!),我話咁依家可以點呀,個職員就攞住本PASSPORT翻來翻去,擰哂頭又歎哂氣,好耐,亦係我最嬲係佢話"無野可以同我講", 跟住佢就好似好無奈咁照本PASSPORT之前入境個CHOP入面D資料寫一次,但因有個數目字寫得差,又話我照"古"架,唔知咩字黎架...

其實我無帶舊PASSPORT,佢應該同我講應該點做,但態度就勁勁勁有問題,超"寸",我不知幾後悔無記低佢個名,投訴佢

子爵府

醒目開學勳章

都好多人睇過你個POST, 但點解會冇人回應呢????

我o既睇法係,個關員好唔啱.. 佢執正嚟做,應該有權(笑晒口咁)拒絶姐姐入境,叫佢原機(船/車)走, 或者起碼(笑晒口咁)扣留個姐姐响入境處,直至你地有人同佢揾番個舊PASSPORT送到入境處查證過先好放人, 又或者當睇唔到俾個短期旅遊簽證,等你遲d又去入境處再辦過手續, 咁你係咪會滿意好多呢?????????

其實入境時要提供visa 係個好普通常識嚟遮, d姐姐都應該會知, 人地immigration又點知會有市民咁冇常識呢? 所以佢話冇嘢好同你講囉!

人地已經通融咗你,(可能要多做咗paperwork), 你仲係度鬧人....真係好人難做

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

子爵府

醒目開學勳章

DUPLICATE (DELETED)

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

大宅

我真係無D咁既 COMMON SENSE 囉,就算我姐姐更加無,我真係一個無知婦孺,唔似有人咁有常識!!!!

原帖由 yywhk 於 09-8-20 14:36 發表
都好多人睇過你個POST, 但點解會冇人回應呢????

我o既睇法係,個關員好唔啱.. 佢執正嚟做,應該有權(笑晒口咁)拒絶姐姐入境,叫佢原機(船/車)走, 或者起碼(笑晒口咁)扣留個姐姐响入境處,直至你地有人同佢揾番 ...

複式洋房

好講真我都唔知有咁需要..... 現在科技發達原來都要手寫 . 再講我換完新身份証唔通我要攞張舊証出街??? 態度差就係態度差啦... 出境又唔 Check 入境先黎大支野 你咪扣留個姐姐响入境處囉... 如果係我拍片+即場投訴佢...

民房

最近俾個賓賓玩到剩翻本條人命所以對入境處及勞工處多點認識,首先個職員說話應該可以包裝得好D,但我想佢最主要是想"照"個工人,可惜射"偏"左,算把啦。

其實個職員已給了通容,據我了解,入境處職員應該要見到工人簽證才可在新的護照上蓋入境章,因原本前次蓋的章有可能被有心人劃龍點精地竄改或因前次職員手文之誤寫錯或其它原因致使資料並不準確,所以佢地一向要求非永久居民出入境要帶備貼有有效簽證的戶照以供查閱,再者佢地對非永久居民的一貫做法是前一次批准入境並不代表下次入境都會被批准或都會跟據前次給予居住時限,所以前次入境無問題並不代表今次照跟前次蓋章,個職員其實好傻,如果上次的蓋章是有問題而照跟上次資料蓋,最後發現出左問題便自己食晒。

另外,其實帶工人返大陸然後返黎以開始新簽證是走法律隙,因工人完約僱主是有責任送工人回原居地放假,之所以同工人續約後入境處會發兩張簽證而不是一張兩年呢,原因是提供報障給工人,使僱主一定要俾工人回鄉放假,但為何去大陸然後回來可以當已回鄉呢,因為工人離境後入境處係無從考究或過問工人去了何處的。雖然這很方便,但有一潛在風險,一旦工人回來後反口說你沒有讓她回鄉放假,是你迫佢返大陸,而佢更從未收過你給她買機票錢,一切簽收收據都是為了和你續約才被迫簽的,如果工人咁玩,一定有排煩,D工人工會開始興用呢招教個D想唔lo或被terminate既工人。

首頁

尾頁

跳至