意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 0|主題: 84893

嘖奶濁親

男爵府

國民生產總值:6964

BK Milk勳章

嘖奶濁親

我埋身餵時(除左夜晚補1餐奶粉),bb閞頭食時成日比我嘖奶濁到喊,零哂頭,已經試過禁住個乳房,都嘖奶。同埋bb食10分鐘到就訓著左,整醒佢都唔食,零哂頭,推開我,1個鐘就要食1次,咁會唔會唔夠後奶0架?點算好?佢每日都有6次小便(濕片),但大大就2日先有,正常嗎?

公爵府

國民生產總值:25198

Re: 嘖奶濁親

我B仔食全人奶,開頭個14日餐餐有屎痾,不過可能你B有食奶粉,so容易便秘.我B之前補過奶粉佢都會無屎痾.
我個B都成日比我搞到佢濁到,佢就咳,我仲e為係佢心急tim

大宅

國民生產總值:3684

bb食奶濁親即表示你奶水沖足啦!
食奶時最好能保持清醒, 可於餵奶期間不斷同bb講野或"r"下佢腳板仔或"了"下佢耳仔。
不過bb推開你應該夠飽, 你有冇feel到乳房"林"晒? bb好精, 唔會點餓親自己。但有時都要提下佢, 初生的話唔好比佢連續訓多個鐘而忘記食奶。
大便方面, 母乳成份切合bb的需要, 易比bb完全吸收, 沒有多餘的廢物排出便沒有大便! 但初生的頭幾個星期左右應該條條片都有的。
我bb曾試過十多天沒有。

男爵府

國民生產總值:7009

我bb兩個半月大,每日仍有5-6次以上大便,仲係份量好多,是否佢唔吸收呢?體重約10磅,出生時5磅12安士,唔知算不算理想呢?

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

大宅

國民生產總值:3684

妤妤
醫生話bb到4個月時的體重是出生時的一倍就不會過輕, 而你bb兩個半月都已達這標準, 不用擔心啦!
我記得我b當時有時都不止一次大便的, 只是有時間唔中多天都沒有。不過你b有成5-6次? 每天也是嗎? 那大便是什麼顏色的? 會不會潺潺或好水的? 又有沒有條狀, 好似一支筆咁? bb精神有沒有問題, 會不會呆呆滯滯或好扭計? 如都沒以上特徵, 應該問題不大吧! 但若你擔心的話都建議你去健康院或找醫生問一問。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.