論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔知係咪比個官耍?

星期六打左電話去入境處話左個情形比個官聽, 話我上次申請個工人因為o係當地已驗到有傳染病所以批左個VISA都要取消個申請, 想問下呢個新申請o既工人可唔可以做快D. 佢就問我第二次入紙時有無入埋封信解釋, 我話我AGENT應該有SEND, 咁佢就叫我同AGENT CHECK真D.

於是我CALL 左AGENT, 佢話再入第二次申請時已經入埋呢封信. AGENT ADVISE我呢個禮拜再打多次去叫佢地加快PROCESS我個CASE啦.

好喇, 今日好彩比我打通左入境處個電話, 又係果位哥哥接聽, 佢問晒我同樣o既問題, 我亦全部答晒, 佢話我D information全部都岩, 不過你叫你個AGENT再FAX一次果封信入來啦, 我又問佢駛唔駛ATTENTION比邊位, 佢又話唔駛, 咁我問佢如果我FAX完封信可唔可以即刻PROCESS, 佢 就有D埋怨咁話, 我地已經盡快PROCESS, 但係你地成日申請左又CANCEL, 我地都好多野做. 你估我想CANCEL上一個o既咩, 咁佢真係驗到有病我先唔要佢之嘛.

我真係覺得個哥哥o係度耍緊我, 我諗FAX左都無用!

請問你地有無我同樣o既經驗? FAX完去多數要等幾耐先批?

複式洋房

Re: 唔知係咪比個官耍?

我個老表同你所講的差不多,又係叫我老表再傳真工人的passport,個officer仲發晦氣,叫佢唔好催佢,我老表同個agent講起最近都有其他客人都有相似情

侯爵府

我有相同經驗, 因第一個工人未能來港, 要好急請第二個, AGENT都有幫我入信, 但AGENT話佢會幫我跟, 但因入境處原則上只會答僱主, 所以佢都叫我自己都要打電話出跟進, 咁當時個OFFICER就無發晦氣, 但都要求我再FAX封信去以便跟進, 因收文件GE 同事唔會幫手分急件, 只會排NO. 如果我地FAX入去, 佢地會因應情況將FILE優先處理。 但佢都講左句唔明點解咁多人要預到咁急先請工人。咁我同佢解釋左之後, 可能我好彩, 佢話佢好似有同我AGENT通過電話, 知道我個CASE, 叫我ATTN 比佢, 佢會交比SENIOR FOLLOW, 咁個VISA兩日後出左, 佢仲係打電話之後FAX比我, 唔使等信

由選人簽文件到個工人到步, 一個月多少少, 真係算快架啦

別墅

我都試過, 有d officer 比較 nice d, 有d 就會又要咁又咁, 我都試過比佢地哦下, 又好似唔係好幫忙咁, 明明 fax 左封信又話要再 fax 過, 又係話唔駛 attention又好似唔係好有耐性聽你講野, 不過當我 fax 完比佢再打電話去過兩日就批左啦, total 都係一個月左右, 我諗佢地唔想比 d 僱主覺得真係咁容易因為太多人用呢招, 所以會留難下你咁, 希望你個 case 會好快

別墅

政府部門多數唔會講自己姓乜名乜, 或者信件attention俾邊位, 以免有其它人扮"熟"(例如agent),都係為保障自己o者~

複式洋房

其實我都唔係話晒佢地全部都係咁, 只係覺得接電話果位哥哥耍我. 其實我第一次申請時, 打電話給我的那兩位哥哥同姐姐都好有禮貌, 好好聲氣. 淨係接電話呢位哥哥好有老牌公務員風格. 等我聽日再打去, 睇下佢又會講d乜先. 唔該晒咁多位.

別墅

但佢都講左句唔明點解咁多人要預到咁急先請工人。

我都係公務員, 有時遇到明明唔急的case, d人都死催, 催多2次乜人都唔happy. 所以大家申請工人, 最好預多d時間, 一般要2~3個月, urgent case 才會快d, 唔好比agent濫用加快信, 不然個個都加快就=唔快. :-|

禁止訪問

複式洋房

addie 寫道:
[quote]
但佢都講左句唔明點解咁多人要預到咁急先請工人。

我都係公務員, 有時遇到明明唔急的case, d人都死催, 催多2次乜人都唔happy. 所以大家申請工人, 最好預多d時間, 一般要2~3個月, urgent case 才會快d, 唔好比agent濫用加快信, 不然個個都加快就=唔快. :-| [/quote]

addie,

我無亂咁追架, 我請工人頭尾差不多五個月喇, 第一個申請時我追都無追過入境處, 都等左兩個幾月先批, 可惜批左之後先驗到個工人有傳染病先取消佢o既申請. 到申請第二個時, 我個agent話佢地會連埋封信落個application度, 會快d, 多數兩星期就批到個visa. 我call去immigration個哥哥都係咁講, 但係點解要我再fax封信去? 我個agent已經入紙時連埋呢封信. 我當時o係電話度無質問果位哥哥點解唔見左封信, 因為驚激嬲佢會唔幫我. 其實我call果時已經超過兩星期!

今日打左去follow-up喇, 又係果位哥哥聽電話, 又係問晒所有有關問題, 跟住就話如果我fax左入黎就應該係處理緊. check都無同我check, 仲唔係耍我!!!

別墅

建議你記得哥哥個名and職級, 迫佢講過進度, 必要時寫信向他上司要求加快處理個申請

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至