論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日工人返菲律賓。佢同我地一齊已經八年。由囝囝歲半到宜家9歲半。囝囝一手由工人揍大,工人好好,將囝囝教到好有規矩、獨立同開朗。原本諗住會一路用到囝囝中學,但係工人有病,老公唔俾我同佢續約,我都冇辦法。
到今日工人終於要走,我先發覺最唔開心原來係我。好似冇左個屋企人,可能呢幾年老公都忙,反而工人、囝囝同我三個人一齊既時間仲多。所以佢要離開我好唔捨得。工人既存在原來俾到我安全感,我好放心俾囝囝同佢一齊,知道屋企有人會take care。
新工人唔知幾時會到。好後悔唔同工人續約,但又冇得返轉頭。理智上知道要點做,但感情上真係好唔開心。

等待驗證會員

回覆 1# Cathyneo 的文章

有咩病? 醫好再找她不可以嗎?

別墅

我都試過咁, 尤其係當個新工人初到步, 咩都唔識, 激到我死時, 諗番如果佢o向度, 我就唔駛咁勞氣.. 我仲有兩晚諗諗下喊出來...

男爵府

佢有心臟病,所以老公唔俾佢留低。其實佢日常生活冇無問題,係唔可以跑。頭先得我一個係屋企,真係忍唔住喊左出嚟。

複式洋房

好感動呀
你就好啦 搵到個咁好的工人

複式洋房

del

大宅

原帖由 Cathyneo 於 09-8-19 23:55 發表
佢有心臟病,所以老公唔俾佢留低。其實佢日常生活冇無問題,係唔可以跑。頭先得我一個係屋企,真係忍唔住喊左出嚟。

心臟病 - 又吾係傳染性病 , 如果由我選 , 我會同佢續約 , 好工人難求 , 還懂得教你小孩子 , 更難.

大宅

原帖由 sunair 於 09-8-20 00:07 發表
各位你好
印印因牙痛脫牙 我是否要付三份一的費用呢 ?

係全部

大宅

回覆 1# sunair 的文章

你無買保險嗎 ? 我只會保險claim到几多我就付多少給她, 若唔夠咪給保險公司電話佢, 叫佢自己追到几多得几多囉. 你記得問工人取回單據.

男爵府

原帖由 is 於 09-8-20 00:12 發表

心臟病 - 又吾係傳染性病 , 如果由我選 , 我會同佢續約 , 好工人難求 , 還懂得教你小孩子 , 更難.

如果我話囝囝能夠考入好既小學都係因為工人教得好,因為我要返工,你地會唔會話我蠢放佢走?
但係老公又超stubborn,如果我留工人而有咩事,老公實怪死我。

伯爵府

其實又咁講搵到個好工人緊唔想佢走, 不過佢有心臟病佢既家人當然想佢返返自己身邊, 都係人之常情呀, 生老病屎, 開心難過都係人必經既階段, 講既易做既難亦係人之常情, 不過依家internet咁發達, 如佢d仔女都有用pc既話其實大家仲可keep住聯絡. 佢屋企始終唔係香港, 佢始終有日都係要返歸呀, 其實你既傷心都係遲同早既分別呀.

男爵府

原帖由 klm402 於 09-8-20 00:54 發表
其實又咁講搵到個好工人緊唔想佢走, 不過佢有心臟病佢既家人當然想佢返返自己身邊, 都係人之常情呀, 生老病屎, 開心難過都係人必經既階段, 講既易做既難亦係人之常情, 不過依家internet咁發達, 如佢d仔女都有用pc既 ...

多謝你地各位既開解,呢個禮拜尾我開始忙工作,應該會好d啦。
thanks a lot!

洋房

唔好咁啦,就算工人唔病,始終一日佢都會走架嘛~~
妳得閒寫下信比佢囉.

男爵府

5好話做左8年,2年都有感情,你個工人咩年紀,不過,其實你都好快無野,因為我都係,尤其新工人一到,你就好快從頭來過.

洋房

我個好工人又係月尾要走啦,用o左6年,唔續約因為工人姐姐要返印尼結婚。我個女就NB到而加都得到佢好好照顧,新工人明天就到,佢重主動話留多一星期,幫我教新工人做o野。因為佢好緊張阿女,怕新工人照顧得唔好,我聲到都想喊出o黎。

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果我係你, 我都唔會同佢續約, 心臟病可大可小, 有好多潛在ge併發症, 唔計醫葯費問題, 工人晌hk萬一有事, 邊個照顧佢? 天下無不散之延, 佢回鄉你哋都可以繼續聯絡, 關心佢近況
原帖由 Cathyneo 於 09-8-20 00:39 發表

如果我話囝囝能夠考入好既小學都係因為工人教得好,因為我要返工,你地會唔會話我蠢放佢走?
但係老公又超stubborn,如果我留工人而有咩事,老公實怪死我。 ...

大宅

我姐姐用左1年,我都擔心將來佢要走,我同仔仔都會好唔捨得~.~

首頁

尾頁

跳至