母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章 美好大世界2017勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

向餵人奶的媽咪請教

各位餵人奶的媽咪, 你們好!

我剛剛生完bb, 打算用泵奶器泵人奶, 唔想直接埋身餵, 有些問題想向各位媽咪請教?

1) 那隻牌子的電奶泵好用呀? 我心目中想買 Medela 牌, 請問買雙泵好, 還是買單泵好呢?
2) 熱敷墊在那裡可以買到?
3) 請問冰袋在那裡可以買到呀? 幾多錢?
4) 除了以上幾樣東西要買外, 還要準備什麼呀?

多謝各位媽咪~~~~~~

別墅

Re: 向餵人奶的媽咪請教

點解你唔想直接埋身餵????

直接埋身餵可以增加奶量, no need to wash so many accessories....

你剛剛生完, 泵得唔多ka.
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10724;53/st/20040521/n/Chloe/k/023c/age.png

大宅

I'll ask the same question as swan_lau ... why don't you 埋身餵 ah? I start going to work this week and I need to bring and wash the pumps for pumping in the office ... it's really a bit clumsy although I start getting used to it ... I'd rather 埋身餵 ! So try try la! Add oil !
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

別墅

埋身餵唔單只可以增加奶量, 又可以冇咁容易奶塞.

1) 電泵最好都應該係medela, 不過初生唔靠bb啜, 只係泵, 泵唔到幾多出黎, 就算埋身餵, 我個bb一個月大時我都泵唔到2oz.
2) 熱敷可以係荷花親子中心或者jusco 百貨公司 嬰兒部都有得賣.
3) 冰袋是奶袋嗎?
4) 你須要返工嗎?

其實最重要既問題係考慮下埋身餵, 我好enjoy 抱著bb既感覺, 而且慳好多清潔既麻煩.
諗諗啦!

洋房

你BB是否哭,不想食你的乳房. 我知道我有朋友BB是這樣,她一直都是用泵奶器餵BB,但可以堅持一年,真利害.
我有2個BB,大的已22個月. 埋身餵九個月, 但最後,介奶個月就又用泵奶器. 細的兩個月, 都是埋身餵, 出生第一日餵, 沒有食過奶粉.
我用Pigeon電泵奶器, 熱敷墊和冰袋在PAKIE Babie有隻鴨仔個間.
無論如何都試試埋身餵. 一定要堅持餵人奶呀!

大宅

Mummy_Cherry
你為何唔想埋身餵? 是否bb啜得你痛?
你一生完應盡量埋身餵, 為日後打好基礎。除非有d人迫住一定要用泵泵出來, 例如早產...等, 否則都唔建議一開始便用泵。假如你一開始就泵, 乳腺得唔到足夠的刺激便做不到更多的奶, 相反可能越來越小tim!

1. 我自己就用avent的手動泵, 用兩個一齊泵, 泵多好多奶的!
2. 可用熱毛巾代替熱敷墊
3. 冰袋我就用avent+實惠的環保冰種

加油!

男爵府

2020勳章 美好大世界2017勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

各位媽咪, 我唔想埋身餵, 是因為我怕我放完產假後, 到時我怕我唔捨得. 同時, 我bb依家係醫院, 所以我計劃泵奶..

洋房

我同你一樣大女開始時12日都在醫院兒科打針, 因為穿水過24小時. 仲要係2003年3月沙士期間, 但我無放棄一直返醫院泵奶, 到12日後出醫就埋身餵. 全人奶.

大宅

當然是會很不捨! 我放完產假返工呢年多以來大大話話不知放了多少假, 每個月不是事假就是病假.....
你放完產假後是否不與bb同住? 每日放工後兒子纏上來黏著我的感覺真是好甜! 如果不是分開一整天的話, 寶寶一定不會這麼黏我! 盡力吧!!

大宅

吃母乳的BB聰明D.
因為BB吸吮母乳需要動用很多組肌肉.刺激大腦發展.
瓶餵對BB來說太簡單了.動用的肌肉也少.

真盼望你能在BB出院後,努力埋身餵.
就是因為要上班,每天陪孩子的時間已很少,
更加珍惜這段無可取代的親密時刻.

大宅

YOu will certainly miss the feeling. But, I believe because you have lesser time with you baby after going back to work, you should even feed him directly. I've been feeding my baby for almost 5 months. Direct feeding during maternity leaves, weekends and after work immediately. Your baby needs you hold him/ her. You will regret if you choose to pump it out instead.

男爵府

I also will go back working next week. I almost feed her directly now and I will miss her during the working time. Don't miss the chance to feed her.
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊