嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

未滿月BB很多屁放及驚醒

各位,

我的BB下星期才滿月,他有很多屁放,有時會成個pat pat 彈起,跟住便扎醒及喊,要氹一陣才睡,請問有セ方法去風?桃仁枝子可否咁細個用呢?

Thanks in advance!!

BB MaMa

大宅

Re: 未滿月BB很多屁放及驚醒

你個bb成時出世架?我bb都係下星期滿月,佢係12月31日出世架。我bb都係好多屁放,因為佢有好多風。而你bb扎醒及喊,要氹一陣才睡,係因為佢有"道"氣頂住,所以扎醒及喊。好彩!我bb每次食奶多數都掃到風。你bb依食幾多安奶呀!我bb食4安,而佢每次食到1-2安,就幫佢掃風,我覺得咁容易掃d呀!

男爵府

好媽媽勳章

Dreamhome,
放屁唔緊要呀! 因為放咗d風! 等於姑娘話, 亞b如果飲完奶, 掃唔到風, 放咗屁都係一樣!!

男爵府

我bb初生時都成日放屁,但就冇彈起或驚、扎醒,依家間中都會放屁架,你可試

男爵府

我個月放屁放到4個月
仲個個都大大聲
應該冇乜問題既

水晶宮

2020勳章 2019新春慶豚圓

我bb初生個陣都係咁, 真係好多同埋好臭........不過而家大左(5個多月)又冇乜囉, 唔知係唔係因為我係佢兩個多月大時同佢轉左用Dr. Brown's, 所以冇咁多風呢?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個囡囡初初都係咁呀,一日放到晚。我媽咪話佢放到屁好過放唔到,因為谷住會肚仔痛架。唔駛太擔心呀。

複式洋房

我BB依家佢已經4個月了,佢初初都有好多屁放,我奶奶話正常而且話會快大D喎。我覺得係關飲奶事。因為飲奶樽有氣。

別墅

我個b剛滿月, 都一樣成日有屁, 醫生話係肚風, 如果見佢真係好唔舒服可以幫佢掃下or卒下個肚...

珍珠宮

我個b好細既時候都係咁, 不過d人話腸胃好先會咁, 我又冇覺得佢有咩問題, 所以都冇理. 而家佢已經半歲, 唔會成日係咁喇, 間唔中啦!

複式洋房

Dear xs0156,

我個bb在12月29日出世,其實每次食奶我都會幫佢掃風, 大約3至4次, 呢排情況好d,不知是否同轉了奶粉有關 (牛欄牌轉了安嬰兒A+). 我的bb現在都食4安,有時去到5安,但依然食得很密,重係3小時一次,你bb是不是?

現在又有另一個問題, 就是他半夜兩餐奶時常 '逐"親, 面都紅哂, 成身"登"正, 好嚇人, 要攪好耐先回到氣及肯睡,請問有咩方法防逐到?有冇咩網頁及書藉教餵奶呢?我諗我要些參巧資料。

謝謝你們的幫忙!!

bb ma ma
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至