母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

民房

喉嚨有痰 ??

各位媽媽 :
我的BB差不多2個月大了,在初生時我已發覺她條氣很急了,吃奶時呼吸聲很大。
现我發覺除此之外,她在吃奶時不知是個鼻孔或喉嚨 (不讑是吃人奶或奶粉)會發出很急之呼吸聲及好像有痰塞住之聲音(閣、閣聲),睡覺時有鼻鼾;有時飮飮下奶也會哭不肯飮,掃風也不肯,只是哭,周身動來動去,很辛苦的樣子。
我想問各位媽媽是否有此經驗? 如真有痰的話,how to do ?

男爵府

Re: 喉嚨有痰 ??

Are you 平抱BB? You can try 抱BB at 45degree

民房

Yes, 我是平抱的,會有分別嗎 ?
我會試你之方法,Thanks.

男爵府

我的陪月教,除了掃風以外,仲有拍bb背脊拍痰. 我有問過其他長輩,但又唔係個個都話要咁做, anyway, 我有跟陪月那一套,到7個月過外冇幫bb拍痰的習慣, 你試試有冇用啦:
bb食完奶掃風後,或有時佢醒左我扶佢坐係度時,就會同佢咁做,每次大約5-7分鐘,拍20-30下左右。 手掌微曲,主要用手指同手掌下半部肉地位置,用陰力拍bb背脊上半部位置,包括bb左右膊頭對下及脊心位置;由於不是攤平手掌打,所以應是微響的"cone cone"聲。
拍完後又會幫掃幾下風。

另外看到你咁寫,我建議你應找個醫生檢查下小b,看他的氣管和其他方面有冇事.

民房

Thanks, I will try.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊