家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

原帖由 catjeffcat 於 09-8-20 17:01 發表

外幣咁即係都要睇住.... 又要等浪.... 咁而家都係齋儲係度啦....

咁買咩都係要睇住架啦!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我知道保險公司或銀行有D儲錢計劃係俾幾年錢, 跟住再過幾年後拿返, 唔好處就係LOCK死幾年先至有錢拿, 好處就係迫你儲錢

禁止訪問

大宅

月供股/基金嘅好處就係唔駛日日睇住. 只要你對某一隻股票/基金有信心, 就可以買. 由於你每月的買入價格有高有低, 所以你的平均價,唔會摸頂, 但亦唔可以摸底. 理論上,股市長期來說是向上的, 而你早年開始買入的部份便大賺.

買賣紙黃金不用考慮收藏的問題, 可以到中國銀行開一個有關戶口.中國銀行應該唔會倒閉啩.

買賣真黃金(金粒或金條), 可以到周生生或周大福買.金條的重量大, 每條的價格不少.

金幣(如:加拿大楓葉金幣), 我個人覺得有點像集郵. 其價格包含其收藏的價值, 並不是單純以重量算.

金的話, 我會買實金(金粒或金條), 因為必要時(如需要買金器俾細路妹結婚時), 都可以溶咗佢做金器.

水晶宮

有這個 topic 真好o

幾年前我透過 Hang Seng Bank 買有保險性質的儲 $$ plan, 月供 ?K, 供5年,第10年取回,我在冇問老公下偷偷地做(I'm a housewife), 10 years later 會取回 一筆(大約 HK$???K),現巳進入第六年,唔駛供o 但老公知後話我蠢(因供緊時股市好好),但現在冇野講了o 我覺得幾好,又穩陣又保本。

現在我又可每月儲多少少,又想偷偷地自己買d有年期的 儲錢計劃,又想買股票,但又想 60% shares, 40% cash (太過保守嗎)???

公爵府

好媽媽勳章

wcandtt,
我都有買你講既5yrs plan. 又係今年二月開始唔駛供, 等多10年收錢
每個月供下供下, 留第日比阿仔用都幾好.

而家睇定d 入股市. 放長雙眼...

水晶宮

原帖由 phoebepanpan 於 09-8-20 20:55 發表
wcandtt,
我都有買你講既5yrs plan. 又係今年二月開始唔駛供, 等多10年收錢
每個月供下供下, 留第日比阿仔用都幾好.

而家睇定d 入股市. 放長雙眼...

我又係2月供完 ,你會否供第2份???

大宅

我都供緊份基金, 今年arm arm一年, 送左好多花紅比我!!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

del

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 fireball 於 09-8-20 18:15 發表
月供股/基金嘅好處就係唔駛日日睇住. 只要你對某一隻股票/基金有信心, 就可以買. 由於你每月的買入價格有高有低, 所以你的平均價,唔會摸頂, 但亦唔可以摸底. 理論上,股市長期來說是向上的, 而你早年開始買入的部份 ...

上世紀的平均成本法,

一場海嘯後還有人講,

現有什麼可以長渣?(日本股市? haha)

買"磚頭"理論上就長線向上!!! (又有租收..)

Kindness is like a key,which rusts if we put it aside.Use it frequently not only could help others but also could help ourselves.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

del

伯爵府

原帖由 catjeffcat 於 09-8-21 08:04 發表

咁即係呢畢錢前前後後要 15 年先可以番?? 定係 10 年後,
可否舉個例黎睇, 每月供幾多, 咁又最後大約又可以攞番幾多?? 不過 10 - 15 年太長..... 因為有可能幾年後有需要用到呢畢錢... 好似唔太適合我. ...

年期間間都唔同, 銀碼多少你自己決定, 我自己有一份係供8年, 12年後拿番錢, 即係話供8年錢, 但係要放足12年至可以拿錢, 當然你隨時可以拿番錢, 不過如果係在供款期拿坎D錢, 就會拿唔足, 因為有保險成份.

所以只可以係閒錢, 唔會短時間拿番黎用, 因為我係儲俾阿仔讀書, 所以一定會到期至拿番出黎

珍珠宮

del

伯爵府

原帖由 catjeffcat 於 09-8-21 08:58 發表

咁即是由供個日計 8+4=12 年 定係 8+12=20 年?

8+4=12年

我知有D可以係供3年, 放8年拿錢, 即係3+5=8年

公爵府

好媽媽勳章

wcandtt,
上年年尾hangseng 已經call 定我, sell 我買多份, 但我唔想咁長年期(5年), 因為今日唔知聽日事, 萬一冇工做點供呢? 所以到今日我都未有再供一份新的.

但早三,四年前我迫老公自己供一份(當然都係留比個仔), 每月$2400
基金我地應該足夠, 我而家考慮股票. 睇定d 先.

catjeffcat ,
我係每月供$16xx(近$1700), 供足5年就可以停直至5 or 10年後收錢, 視乎你當時係做10 定 15年.
如果我冇記錯, 當時份plan 係計6% 15年後我全數拎回約$19k
大約有6%增長, %唔係多, 但似乎比較安全.

珍珠宮

del

大宅

原帖由 catjeffcat 於 09-8-21 00:49 發表

係咪真係咁好?? 我上網睇有人話佢薛錢, 咁呢 d 係齋買定係會放番出去, 咁又幾時會放同係自己叫放還是人地幫你放呢? 真係唔係好明....

唔駛睇住,係因為:(A) 今日$100買, 定係 早/遲兩日$110買, 到你3-5-7年後 賣於$200 賣時, 分別不會太大; (B) (以買#5 滙豐計) 海嘯前, $140-$150 有入貨, 海嘯低位, $30-$40 又有入貨, 平均價咪$80-$90囉.

月供計劃, 最緊要係長線(最少3-5-7年), 同最忌 供吓,停供, 又供吓, 停供(咁即係同日日睇住個市, 去捕捉高低位, 完全失去月供計劃嘅average out作用).

另外, 月供股幾時放完全由你話事; 組成基金的股票, 則由基金經理決定幾時買入/放出, 你只可以決定幾時放隻基金.

大宅

原帖由 SY_YAU 於 09-8-21 02:45 發表

上世紀的平均成本法,
一場海嘯後還有人講,
現有什麼可以長渣?(日本股市? haha)

買"磚頭"理論上就長線向上!!! (又有租收..)

"投資"必然要承受風險. "高回報, 高風險"亦係不變定律.

你為咗賺多少少利息而做定期儲蓄, 都要承受"萬一你响定期未完之前, 突然急需用錢而必須攞返啲定期出嚟"嘅風險啦.

其實, 要投資獲利, 一般要有2大條件:
(a) 要有一定眼光 (唔需要識簡"滙豐"定"恆生"好啲, 但就唔好簡中"電盈"囉);
(b) 要用多餘錢嚟投資(即係, 啲錢唔等駛), 咁你就可以同隻股票/股市鬥長命, 等個價/市好番先放 (如果唔係, 你咁好彩, 正正海嘯低迷時要用錢, 焗住放哂啲股票, 就神仙難救啦).

仲有, "磚頭"唔一定保證你唔駛蝕.
你幾時買入都好, 正正樓市最低迷時要用錢, 咪又係要焗住平賣. 另外, 賣樓唔係今日話要賣, 聽日就賣出及過2日有錢收, 舊樓/同區供應太多, 都隨時有價冇市, 賣唔出.

仲有仲有, 遇着租霸你都仲係蝕租金(同麻煩), 最慘個租客唔生性, 响你間屋自殺/發生命案, 到時幾百萬嘅投資都唔知點算.

(聲明 : 對於應該作哪種投資(股票/樓/黃金/外幣), 要視乎個人需要,同時要考慮每項投資的風險. 本人的立場是中立的)

大宅

原帖由 尼古丁 於 09-8-20 17:38 發表

注意保險公司d行政費, 我最怕d茶介小醬費, 唔覺唔覺食左你雙車, 返而零存auto pay去儲錢簡單d。

仲要留意吓, 保險公司/銀行話, 供滿幾耐唔駛供係點計.

如果唔駛供係因為你之前供落啲錢嘅利息都夠供, 咁好似而家咁低息口, 你就可能要繼續供㗎啦.

所以要問清楚呀

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 fireball 於 09-8-21 11:13 發表

"投資"必然要承受風險. "高回報, 高風險"亦係不變定律.

你為咗賺多少少利息而做定期儲蓄, 都要承受"萬一你响定期未完之前, 突然急需用錢而必須攞返啲定期出嚟"嘅風險啦.

其實, 要投資獲利, 一般要有2大條件:
( ...

定律解釋係不能被推反的!! (地心吸力係定律)
"高回報, 高風險"相信絕不是一個定律!!
風險建基於識同唔識!!

買一樣野你有n個優點同缺點!!!
咁你只睇缺點冇咩好講!!

實例就最好證明!!

就用10年為期,
你試搵一間買出買入蝕錢樓比我看看!!
當然要計埋賺取的息!!!
舊樓6%~9%
新樓2%~4%
Kindness is like a key,which rusts if we put it aside.Use it frequently not only could help others but also could help ourselves.

首頁
12345...6

尾頁

跳至