意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77753

藥水加落奶食?

別墅

國民生產總值:640

藥水加落奶食?

BB食藥, 你地會不會將 d 藥加入奶比佢食, 因我的女很難餵藥, 加落奶佢又吾覺, 又肯食, 請問你地有無試過呢 ?

水晶宮

國民生產總值:58962

Re: 藥水加落奶食?

應該唔得架!我之前睇過一篇文章提到食藥要注意的事項, 但因為太複雜唔記得咁多, 不過我好記得佢意思係話藥入到肚內其實仲要做好多化學程序, 所以唔可以隨便破壞藥的食用方法, 如溝水食或是咬碎食等.................唔好意思, 可能講到唔清唔楚, 不過如真係想溝奶食最好都係問下醫生先!

子爵府

國民生產總值:10854

我有加入奶比佢食, 仲係醫生 suggest 我架, 只係用1oz奶+藥俾BB食, 醫生話如果太多奶, 驚 BB 食唔曬
親子王國以外之相冊連結已被刪除

別墅

國民生產總值:640

我都是問過醫生他說可以, 但健康院姑娘就話最好分開,
待BB食奶前半個鐘, 餓餓地食, 但我的女一食藥便喊到會嘔番出來, 所以我才用這方法, 但都有D驚會影響D藥......

複式洋房

國民生產總值:292

我個醫生教我加入雪糕吃, 因為醫生話其實藥水係由雪糕同藥水溝成架。你可問問你個醫生。

子爵府

國民生產總值:11662

好媽媽勳章 醒目開學勳章

以前我個仔都好像你咁,醫生教我加入奶,醫生話冇問題家

水晶宮

國民生產總值:66961

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我都有溝奶俾佢食架!不過我會先溝水試下,唔得先至溝奶!
我連保嬰丹都照溝架!

洋房

國民生產總值:95

我都有試過,不過我將奶分開兩樽.一樽2-3安奶用來加藥,因害怕他會唔食,咁就冇食足夠分量既藥.我都又問醫生,佢都話冇問題囉!
我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

子爵府

國民生產總值:11300

醒目開學勳章 畀面勳章

cannytang 寫道:
我有加入奶比佢食, 仲係醫生 suggest 我架, 只係用1oz奶+藥俾BB食, 醫生話如果太多奶, 驚 BB 食唔曬

canny,
我都係係妳度偷師咋 :-P , 不過我只係用半oz奶+藥俾BB食, 等佢吸幾下就食完, 唔洗攪咁耐 :-P

別墅

國民生產總值:526

我個醫科醫生都叫我將藥溝落奶到,因我個仔細個飲藥即嘔 若佢飲六安奶,我會分兩樽(有三安有料),俾佢飲有料,再飲冇料
不過佢大d就知道有d唔對路,直情絕食
後來見醫院姑娘餵藥時用針筒逐d逐d餵(之前我試過好似打針一o野過都係嗆喉又嘔 )總之慢慢"知"下"知",佢又好合作,所以這方法都可以參考一下
我係卓熙豬豬,成日鍾意扭計,又鍾意發脾氣

男爵府

國民生產總值:7665

最初用奶餵"1-2安奶"
後黎佢知道係藥..唔食了...
就用針筒灌佢食...我屋企有成5-6支針筒餵藥....
我仔成日都食藥..好慘...成日都病..佢離遠見到就喊了....要足實佢...次次都好似打架咁囉 :-(

男爵府

國民生產總值:9761

My BB is 6.5 months,I don't 藥水加落奶食, I use 針筒逐d逐d餵, so far is ok, even she don't want 藥水, but she will also drink it all.
I will try to adjust the time, so she take the 藥水 will between two meals:mrgreen: :mrgreen:
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

男爵府

國民生產總值:5168

haileymama,

我昨天剛剛在余仁生入左一盒保嬰丹, $69.9一盒, 我多口問他可否溝落奶度比bb飲? 點知佢答我"唔好",因為會溝淡哂d藥性, 應該用暖水開黎食, 而且最好空肚食tim。
haileymama 寫道:

我連保嬰丹都照溝架!

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.