意見反饋
義工
[2004年或之前] 訓了要唔要叫醒飲奶

複式洋房

國民生產總值:392

訓了要唔要叫醒飲奶

你地bb而家食幾多餐奶同晚上幾點sleep? 我囡囡每晚約7pm睡覺, 如唔叫佢起身食奶,我想佢可以訓到第二朝早, 其實如果唔叫佢起身12am支奶得唔得, 因為佢訓了好難先食完,但成12個鐘唔食會唔會太耐?

男爵府

國民生產總值:6147

Re: 訓了要唔要叫醒飲奶

智仔媽咪.
12 個鐘好似真係好長bor...不過其實最緊要係bb重得夠.
我個b一日食5餐, 佢就無你個b咁好, 佢最後0個餐通常要1~2點,咁先可以瞓到第二朝7~8點.
如果佢瞓左我都唔會叫佢, 我舅母話叫醒佢飲奶無咁吸收wor.而且如果我叫醒佢,佢會飲得好少.

大宅

國民生產總值:1939

我小b都係8點幾9點瞓覺,我無特別吵醒佢,但第二朝我會早少少俾佢食,但如果我小b好似你囡囡咁早瞓覺,我會係11點幾叫醒佢俾佢食羅.
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

大宅

國民生產總值:2669

我小b 10:00pm 左右訓覺, 不過我0:00 會再餵多佢一餐, 但係唔會整醒佢黎餵, 係就咁抱佢出黎用奶槫餵佢, 佢會一路好似訓緊覺咁, 一路啜架. 食完就咁放返佢落床, 唔駛點掃風, 因為訓著左食奶唔會吸入好多空氣. 佢好似完全唔知自己食過奶咁. 呢d 係我睇書學返黎架, 叫dreamfeed 喎.

大宅

國民生產總值:1083

Pluie,

敢你bb dreamfeed的時候食多少milk? 會否比醒時少? 我的bb平日都食食下sleep, 我怕bb dreamfeed 時更加唔食

版主

國民生產總值:132684

2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我家姐個女, 依家6個月, 因為早產7星期, 仍然很奀 (我個仔未夠3個月都同表姐仔差唔多重), 佢係會半夜4點摷醒BB食奶o架!! (尤其囡囡依家玩奶, 朝早唔多肯食, 食4安要成粒鐘 <--- 6個月仍食4安)

複式洋房

最幣係我個囡一訓"林", 簡直打雷都唔醒, 試過同佢沖涼整完一輪都照訓, 個口當然唔會打開食奶, 點dreamfeed呀?

珍珠宮

國民生產總值:31390

2019勳章 好媽媽勳章

我的bb平日都食食下sleep, 我怕bb dreamfeed 時更加唔食

我個B有時食6安半食成個鐘, 但dreamfeed會超快, 平均4個字, 前晚最神速紀錄係10分鐘:mrgreen: :mrgreen: !!!

大宅

國民生產總值:2669

OnOnKo,

我bb 不嬲都食好少奶架咋, 平時食 4oz, 仲食得好慢, 但dreamfeed 就食得快好多, 不過dreamfeed 同之前果餐唔可以時間太近. 因為dreamfeed 時唔會好似清醒時咁有咁多野比佢分心, 唔會扭黎扭去囉.

智仔媽咪,

我個b 平時食奶食到訓著, 都係點舞佢佢都唔啜架, 所以我都以為我個b dreamfeed 時唔會啜, 點知原來係會架, 當然要個肚唔可以好飽既時候啦, 真係好神奇. 如果你插個奶槫咀入佢口, 佢唔郁, 你轉下個奶槫stimulate 下佢, 佢自自然然就會啜.

複式洋房

pluie,

我個囡都係細食型, 每餐大約食5oz,其實我每晚12am左右就feed佢last milk, 但次次都好難好似你個b會啜得快, 最近仲開始有些厭奶, 唔知有無人會比開奶茶呢?

大宅

國民生產總值:2290

我亞媽就教我唔好叫醒bb囉, 因為瞓左係好吸收架喎...我都諗得係架...
因為有時佢晚7:00pm食完奶就瞓到零晨4:00am, 醒左都唔會話喊得好激.
自己醒我諗好d卦....諗過一次佢一瞓就半日添... :-|

別墅

國民生產總值:676

智仔媽咪 寫道:
pluie,

我個囡都係細食型, 每餐大約食5oz,其實我每晚12am左右就feed佢last milk, 但次次都好難好似你個b會啜得快, 最近仲開始有些厭奶, 唔知有無人會比開奶茶呢?

我個女都係同你個B差唔多,之前都食到5-6oz,不過最近厭奶,食親都喊,依家比4oz佢食,4hr食一餐咁就好D啦!等佢易餓D就好餵D囉!
我比過幾次開奶茶佢飲啦,不過我覺得佢都係食得唔好咁的,但係就無咁熱氣囉!
你都可以比你個B試下,可能個個的反應都唔同家!

子爵府

國民生產總值:10537

咁快比開奶茶bb飲, 會唔會涼左d呀, 怕唔怕整寒bb身子呀... 如果bb熱氣, 我會駁粥水開奶比阿囡飲; 到bb最小有番6個月大開始,食野熱氣既時侯, 我先會煲; 如果阿囡無咩特別熱氣, 我唸我都唔會煲咁多開奶茶比阿囡飲!

另外, 阿囡瞓緊覺我唔會叫佢起身飲奶!

大宅

國民生產總值:2764

我之前唔會叫醒阿女起身食奶(因為未使返工住),但試過兩次佢夜晚7點幾食完奶,到10點幾就瞓,然後半夜4點左右起身食奶.但依家要返工,所以會叫醒佢,佢又會照食,同埋D同事話既然佢已經介咗夜奶就唔好比佢習慣返食夜奶,所以..... :mrgreen:
沈師奶

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.