意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77650

小b晚晚醒幾次, 有咩辦法?

珍珠宮

國民生產總值:34814

小b晚晚醒幾次, 有咩辦法?

我個小b得6個幾月, 已戒夜奶. 但由上星期開始, 佢晚晚都唔可以一覺訓到天光, 半夜會喊醒, 我一抱起佢, 佢就即刻訓左喺我膊頭上繼續訓, 通常抱10-15分鐘放番佢落床, 佢先肯自己繼續訓, 一晚會有幾次咁既情況, 我要番工, 覺得好辛苦, 但最重要係覺得佢冇一覺訓天光, 咁佢都好辛苦架. 我又試過日頭唔比佢訓咁多, 多d同佢玩, 但都好似冇幫助. 唔該各位媽咪有冇好計, 可以教下我呀!

洋房

國民生產總值:284

Re: 小b晚晚醒幾次, 有咩辦法?

我想問係咪個個bb都晚晚醒, 到底有冇bb可以一覺訓天光? 我個囝都係晚晚醒 :evil:

伯爵府

國民生產總值:18429

畀面勳章

個個bb有不同原因訓不好, 如果要人抱可以用古老方法。 做個小米袋於在肚上面, 記著中間(肚)無米,腰兩邊有米, 要有小小重量給bb有安全感。 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

珍珠宮

小小bb,
我已經試過用米袋, bb好細時候先得, 大過左已經唔得喇.

珍珠宮

小B尋晚又醒左幾次, 11:00訓, 12:00喊起身, 1:30又再醒, 將近6:00又黎, 跟住7:30真係醒. 唔只小B冇覺好訓, 連我都真係好辛苦, 又要番工, 都唔知點算.

大宅

國民生產總值:3089

HML 寫道:
我想問係咪個個bb都晚晚醒, 到底有冇bb可以一覺訓天光? 我個囝都係晚晚醒 :evil:

HML,
My Ho Yin can 一覺訓天光.
He usually sleeps around 8:30pm and wakes up at about 6:30am.

男爵府

國民生產總值:6867

我個女同你的一樣,現在轉著同大人一齊瞓好著啦,佢依家九個月.

大宅

國民生產總值:1444

BK Milk勳章

我個女由出世到而家7個月都係咁。
除非佢病,食左藥啦,
如果唔係......

複式洋房

國民生產總值:288

我bb 以前都係甘, 食左[size=large]余仁生保嬰丹, 1030

洋房

國民生產總值:44

Maybe you can try to use a blanket to wrap her up in order to 'stabilize' her. It works on my 3-month old baby!

禁止訪問

國民生產總值:10761

複式洋房

國民生產總值:287

RebeccaChan,
I don't suggest a soother, cos when baby used to it, it difficult to quit. Cos I'm weaning soother with my boy now, it another hard task.

禁止訪問

禁止訪問

別墅

國民生產總值:519

我個b都係咁!我從醫院回來到依家佢就三個月大 ,夜夜都如此
佢不鍾意被包實訓覺.真痛苦 !

伯爵府

國民生產總值:17254

熱血金章 BK Milk勳章

[quote]
KQB 寫道:
我bb 以前都係甘, 食左[size=large]余仁生保嬰丹, 1030

禁止訪問

國民生產總值:3556

大宅

國民生產總值:1207

My baby (9 months old) wakes up 2 to 4 times a night just to have breast milk (or to play around if he's widely awake). Usually he'll clam down and fall into asleep again after feeding. So should I use 余仁生保嬰丹 in this case? Will it work?

It's very tiresome to get up and feed him at night especially I have to go to work in the morning..... :-(
lyf 寫道:
我呀囝前幾日都係咁,我又係俾佢食余仁生保嬰丹,第一晚未好,第二晚11:30PM訓到10:00PM,GOOD,係半夜佢要奶咀(因為佢要食住訓,有安全感)叫左兩聲!我諗住今晚第三晚都唔喊,我就停,唔俾佢食LU!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.