論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

印印唔講早晨,怎辦?????

來了8個月,最近開始已經唔講早晨,早前以同佢講過要講早晨,但她仍是不肯講,可以點做. ?-( ?-( ?-( ?-(

洋房

Re: 印印唔講早晨,怎辦?????

你咪直接同佢講囉, 問佢點解囉, 你話呢個係基本的禮貌
要教架, 唔好唔理呀 ~~

大宅

減齡達人勳章

我有同佢講呢個係基本的禮貌,但佢話怕羞,所以唔講,你話死唔死呀.
7/f 寫道:
你咪直接同佢講囉, 問佢點解囉, 你話呢個係基本的禮貌
要教架, 唔好唔理呀 ~~
?

大宅

How about you say 早晨 first to encourage her to do the same.

127985 寫道:
來了8個月,最近開始已經唔講早晨,早前以同佢講過要講早晨,但她仍是不肯講,可以點做. ?-( ?-( ?-( ?-(

洋房

127985,
怕羞????遲幾日出糧, 睇佢怕唔怕羞唔問你呀拿!
不如咁, 講就一定要佢講架la, 冇d禮貌, 不過, 你可以先對佢講, 刻意表明等佢回禮, 做多幾次, 我唸佢會冇咁"怕羞"

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個賓又好怪, 初初嚟冇嗌早晨, 我又唔識規定佢嗌, 但做咗1年後佢突然嗌早晨, 維持到而家.

大宅

7/f 寫道:
127985,
不如咁, 講就一定要佢講架la, 冇d禮貌, 不過, 你可以先對佢講, 刻意表明等佢回禮, 做多幾次, 我唸佢會冇咁"怕羞"

我果時遲左一兩日出糧比第一個印印, 佢真係唔出聲問我架!

大宅

減齡達人勳章

咁等我這個星期日不出糧給她,看看她會怎樣.
chaichai 寫道:
[quote]
7/f 寫道:
127985,

我果時遲左一兩日出糧比第一個印印, 佢真係唔出聲問我架![/quote]

洋房

127985,
唔好, 等夠7日, 總之到期7日內先好出糧俾佢, 如佢真係忍到7日都唔出聲, 你又問下佢點解到期出糧都唔提下你, 睇下佢點答 ! 你個工人真攪野 ! 不過, 都係果句,你對佢講先, 眼神要佢回禮囉
127985 寫道:
咁等我這個星期日不出糧給她,看看她會怎樣. [quote]
chaichai 寫道:
[quote]
7/f 寫道:
127985,

我果時遲左一兩日出糧比第一個印印, 佢真係唔出聲問我架![/quote][/quote]

複式洋房

我個印初頭個5個月都係唔講早晨, 就算我地叫佢早晨佢都唔會出聲,淨係笑. 我都有同佢講過呢個問題, 但係都係無成果.後尾因為其他野佢做得唔好, 我"的"咗佢上個agent度, 順便叫agent同佢講早上見到先生太太要講早晨, 咁佢先咁做啫.

大宅

減齡達人勳章

WahMingTung
我也想打電話給AGENT,等AGENT訓示她,但又覺得這件小事也勞動到AGENT處好似不是太好.真煩惱. ?-( ?-( ?-( ?-( [quote]
WahMingTung 寫道:
我個印初頭個5個月都係唔講早晨, 就算我地叫佢早晨佢都唔會出聲,淨係笑. 我都有同佢講過呢個問題, 但係都係無成果.後尾因為其他野佢做得唔好, 我"的"

大宅

我會直接了當要她說早晨 如果我们放工回來 她開門也要叫先生太太 這是最基本的禮貌 不可不做

別墅

我個印剛o黎時會一見我出房門就好大聲叫「早晨」,大聲到嚇親我,不過第二個月又會細聲o的,現在是第二個月,月頭細聲到聽唔到,呢幾日直頭唔講,我反客為主叫早晨,佢立刻醒目大大聲回應。
我米乘機同仔仔講,要叫人啊,錦先有禮貌嘎。我o念 佢識聽。

複式洋房

[quote]
127985 寫道:

你曾經同佢講過要講早晨, 咁佢唔做, 咁即係話佢有可能唔明白你講野. 我上次"啲"我工人上agent度時我同佢講話:[我好多時要求你要做既野你都無做到, 我相信你唔係唔聽我既命令, 可能係我既國語唔好你聽唔明, 所以我依家同你上agent度叫個印尼翻譯同你講.]
其實我覺得呢個問題都幾嚴重, 我工人初頭好似當我地透明咁架, 我好興架.

洋房

同意7/f 的講法, 一定要再講, 讓她知道一定要有禮貌,否則會教壞小朋友。

複式洋房

My Indonesian maid also didn't say "good morning" or greeting when we return home. Then one day, I asked my mom who stays in my house most of the time to tell my maid she should greet us. Now she says "Good morning" but still no greeting when she opens the door, only smiling.

Same case happened to my previous Indonesian maid. I wonder whether it is their culture?!
:-)

洋房

我之前個印印做o左一年都冇同我講早晨,我同佢公司講問佢有冇教d工人乜野叫禮貌呀,d態度都唔係好連基本禮貌都唔識,忍o左佢成年終於炒o左佢,

大宅

我覺得對工人, 自己跟足一切法律規定謹慎行事做好保障(例如簽假, 支薪, 家中保安)後, 其他日常相處, 反而不用想得太複雜, 更無謂傷神同佢玩心理, 否則自己更煩.

如果你想佢講早晨, 就平心靜氣直接同佢講, "我希望你......", 說了而佢不做, 再平心靜氣同佢講: "我說過但你無做, 我好唔高興, 請你跟住做."

你可以同佢講禮唔禮貌的道理, 但佢是成年人, 有自己看法, 講了佢唔認同你又如何? 所以我覺得個point係, 我作為僱主, 要求你點做. 你如果跟住做, 大家都會開心d (你做工人也不用時時被人話).

至於玩手段, 我會覺得真是太累了. 香港人個個工作咁忙, 仲要花錢請多個人返來玩手段??佢令你唔happy, 你又要整到佢唔happy, 咁大家仲要一齊住埋一間細細ge(通常hk家庭都不超過1000呎)屋對口對面喎...

別墅

(唔該)

(早晨)
係香港呢個咁忙碌地方十分重要,
我地同工人也要 ------------> (以禮相待)

首頁

尾頁

跳至