跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇小朋友讀緊香港教育學院匯豐幼兒發展中心? 我有幾個問題想問:

1. 育嬰園 (1-2歲)難唔難入?要唔要面試?幾時開始報?
2. 我知道讀開育嬰園既小朋友可以直升N1, 所以每年都係得2-4個位俾其他小朋友入讀, 請問有冇家長既小朋友係N1先開始讀?可唔可以分享一下面試心得?
3. 另外, 呢間學校既老師全部都係學位教師, 但係佢地有冇耐性同愛心?有冇家長可以分享一下?
4. 學校的教學形式注重啲咩嘢?
5. 畢業後,通常會就讀哪間小學?

好多問題, 希望有人可以回答給我, 萬分感謝!

男爵府

你意思係咪K1 呢?
Note: 育嬰園是 N (for nursery); 幼稚園是 K (for kindergarten)

請問有冇小朋友讀緊香港教育學院匯豐幼兒發展中心? 我有幾個問題想問:

1. 育嬰園 (1-2歲)難唔難入?要唔要面試?幾時開始報?
2. 我知道讀開育嬰園既小朋友可以直升N1, 所以每年都係得2-4個位俾其他小朋友入讀, 請問有冇家長既小朋友係N1先開始讀?可唔可以分享一下面試心得?
3. 另外, 呢間學校既老師全部都係學位教師, 但係佢地有冇耐性同愛心?有冇家長可以分享一下?

好多問題, 希望有人可以回答給我, 萬分感謝!

男爵府

我囡囡今年入讀k1喇,係候補生身份入去既。
我好鐘意佢地校長講既一句話:小朋友黎呢度唔係要學到幾多野,而係學習點樣去學習(大意)。
而家既小朋友大部份都好被動,要教到講到明先識,我希望囡囡係學校可以提昇到佢既求知欲,自覺自主咁去吸收知識。
至於小學,我諗好多家長都想升返賽馬會小學卦,我就係嘞。

別墅

唔係呀, 育嬰園係俾1-2歲既小朋友讀架, 應該似係托兒咁囉, 2-3歲先入N1.

原帖由 AKLAMY 於 09-8-21 20:47 發表
你意思係咪K1 呢?
Note: 育嬰園是 N (for nursery); 幼稚園是 K (for kindergarten)

別墅

咁你囡囡係返半日定全日呀?係咪讀三年?

原帖由 Winnie_C 於 09-8-23 21:45 發表
我囡囡今年入讀k1喇,係候補生身份入去既。
我好鐘意佢地校長講既一句話:小朋友黎呢度唔係要學到幾多野,而係學習點樣去學習(大意)。
而家既小朋友大部份都好被動,要教到講到明先識,我希望囡囡係學校可以提昇到佢既求知欲,自 ...

男爵府

oic, 我仲以為佢得N 和 K, 咁係咪即係話佢地有三個部門呢?

BTW, 我小朋友冇係佢地度讀過, 只係伸請左入讀K1, 下個月開學!

原帖由 chibi_fufu 於 09-8-25 00:14 發表
唔係呀, 育嬰園係俾1-2歲既小朋友讀架, 應該似係托兒咁囉, 2-3歲先入N1.

男爵府

回覆 2# chibi_fufu 的文章

佢而家讀下午半日班,我打算比佢讀三年,目標係賽小。

大宅

答:大約open day 後,今年open day 31 Oct 2009
答:係直升N1=(佢地叫)幼小班(幼嬰1-2歲和幼小2-3歲 only 全日班,每級各一班),N1係得好少位,多數收咗有家姐哥哥係到讀嘅先。K1-K3有分上下午班及全日班每級共三班。
答:我遇到嘅都係有愛心有耐性好專業好有心,我個女畢咗業今年上小一,剛才佢高班個老師仲係facebook到關心阿女係學校食午飯嘅情況,又成日叮囑佢小息可以做咩。
答:探索+經驗 (http://www.ied.edu.hk/sece/eclc/e/centre.htm)
答:好多元化,大埔就多賽小。

面試就無乜心得,但我覺得睇清楚網頁上佢地嘅理念,open day 參觀校舍外睇下啲小朋友嘅profile,是否適合父母教育理念,無謂因了解而分手!如佢地好遲先學寫字又無乜功課(唔係咁多人接受到),但好早就鼓勵小朋友睇書,睇得多認得多,記咗好多字先,初學寫字時老師係以獎嘅形式"引"佢地寫,如:乖先可以出黎寫架。
我個女都同我講話寫字好好玩好鐘意寫。佢地高班最主要功課係寫日記,唔會無意義咁抄寫。

我都係試試盡答。

別墅

thank you 你呀~~
咁你囡囡以前幾時開始讀同埋讀咩班呀?

大宅

你好阿,我都考慮緊呢間,亦因為好鐘意呢間的環境,但我比較主張bb學語言(英文),我打電話問過呢間的教學是主要中文教學的,英文只會有故事堂,同埋聽人講程度較淺,感覺好似英文方面弱d,但我又有朋友個客d細路都係讀呢間,我朋友見個細路d英文都唔錯喎,所以好矛盾,賽小我都幾鐘意,但又係聽人講太鬆,怕接唔到第時傳統中學,唉,有無讀緊呢二間的mama比d意見呢?

大宅

原帖由 chibi_fufu 於 09-9-16 23:57 發表
thank you 你呀~~
咁你囡囡以前幾時開始讀同埋讀咩班呀?

我大女3歲入讀半日班至啱啱今年畢咗業,細仔就舊年開始2歲入讀全日班。

伯爵府

牛年勳章

原帖由 soalice 於 09-9-17 21:52 發表
我大女3歲入讀半日班至啱啱今年畢咗業,細仔就舊年開始2歲入讀全日班。

你囡囡係咪升讀賽小呀?
請問 K1-K3 每班幾多人?
有外藉老師教英文嗎?

我地曾去幼稚園門外看過環境(當日放假),見佢地好多花園仔。小朋友多唔多出戶外活動?有塗鴉課嗎?

大宅

你囡囡係咪升讀賽小呀? Yes
請問 K1-K3 每班幾多人? 每班15人
有外藉老師教英文嗎?

小朋友多唔多出戶外活動? 多, 會玩大公園、小公園、踏單車、有時出去睇下石、睇下花、睇下樹、摸下泥又睇下蟲蟲、寫下生等等.....
有塗鴉課嗎? 唔明?

大宅

我都想同我BB報呢間....

伯爵府

牛年勳章

原帖由 soalice 於 09-9-22 15:45 發表
你囡囡係咪升讀賽小呀? Yes
請問 K1-K3 每班幾多人? 每班15人
有外藉老師教英文嗎?

小朋友多唔多出戶外活動? 多, 會玩大公園、小公園、踏單車、有時出去睇下石、睇下花、睇下樹、摸下泥又睇下蟲蟲、寫下生等等... ...

15人一班,真係小班。
但收 15 x 3 = 45 人,好難入哦!
嘻嘻!我講塗鴉,即係畫下畫咁囉!
咁,幼稚園學生可唔可以享用游泳池?

大宅

15人一班,真係小班。
但收 15 x 3 = 45 人,好難入哦!

如果報讀K1,只有上午下午兩班=15*2=30人,全日班主要是2歲班升上來,只能入讀之後等候轉班(未必轉到)
如果報讀2歲班,因該校1歲即收生,基本是1歲班升上來,據說每年只有幾個學位,所以非常非常之難入。
我女兒剛開學入讀上午班K1,當時面試時,學校首先聲明該校沒有寫字課,沒功課,讀書寫字都靠引導。開學近一個月了,每天女兒回家只會說沒有去公園玩或者唱歌讀故事。有朋友的小朋友入讀傳統校K1,學校已經教了若干英文字母、數字,但是問起學過什麽都答唔知。
我最鍾意的是學校有圖書室,從上周開始,已經每週借3本書(2中1英)給小朋友帶回家,還要做讀書筆記。鼓勵小朋友用繪畫方式表達,長久下去我想寫字將會是小朋友的興趣而不是被老師家長要求吧。

伯爵府

牛年勳章

原帖由 tiandd 於 09-9-24 18:35 發表
我女兒剛開學入讀上午班K1,當時面試時,學校首先聲明該校沒有寫字課,沒功課,讀書寫字都靠引導。開學近一個月了,每天女兒回家只會說沒有去公園玩或者唱歌讀故事。有朋友的小朋友入讀傳統校K1,學校已經教了若干英文字母、數字,但是問起學過什麽都答唔知。
我最鍾意的是學校有圖書室,從上周開始,已經每週借3本書(2中1英)給小朋友帶回家,還要做讀書筆記。鼓勵小朋友用繪畫方式表達,長久下去我想寫字將會是小朋友的興趣而不是被老師家長要求吧。

喜歡啊!
培養小朋友看書、寫作比默書識字更重要。
我家 BB 喜愛活動教學,不想她做書呆子。

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

回覆 18# chibi_fufu 的文章

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至