意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 4|主題: 84891

請教weekend人奶媽媽

男爵府

國民生產總值:6964

BK Milk勳章

請教weekend人奶媽媽

我過完年就要返工喇!好唔捨得埋身餵同BB親密的感覺。 :cry: 現打算返工都餵人奶。因為BB比婆婆湊,所以打算星期六日&一至五有兩晚埋身餵(因為夜晚要返學)。

1)請問是否要開始儲奶?
2)如返工時 plan 8:00am, 1:30pm, 6:30pm, 9:30pm & 00:00am 泵奶4-5 oz 奶, 夠唔夠密? 會唔會唔夠BB食?
3)如用Avent奶泵,可以用什麼牌子儲奶袋?因睇過之前d post話Avent唔再出儲奶袋。1個儲奶袋可儲多少oz奶?
5)請問如果公司無雪櫃,可以如何儲奶 & 運返家?

thx∼ :lol:

大宅

國民生產總值:4221

Re: 請教weekend人奶媽媽

evaken,

現在就開始儲奶,因為剛上班奶量會不穩定.
加上你整天都沒有埋身餵,又沒有與BB見面,比較難刺激乳汁.

如果9:30那餐你可以去親身餵BB,每天維持一次埋身餵.
應該可以保持奶量.

我也是日間上班,晚間進修的.只有早晚餵身埋,奶量一直很足夠.每次可泵到8-9oz.

星期六,日仍然不能偷懶.埋身餵之餘,也要泵奶.

至於奶袋,可以買gerber,或者改用Avent新出的奶杯.

至於公司無雪櫃,要維持一整天,也許要用冰袋+冰塊了.

大宅

國民生產總值:3684

evaken
bb比婆婆湊, 但你是否同住呢? 那半夜及早上是否都是自己埋身餵?
你可以買個流動冰箱o係公司, 雪種可帶回家雪, 第二朝一并帶回公司。
但你一開始返工時, 谷奶時間應該跟bb平時要食的鐘數差不多, 可能3小時左右便會有谷的感覺, 可能早上8時泵完後三小時左右又需再泵過, 捱到1時才再泵你可能會唔舒服。

男爵府

BK Milk勳章

pc9,

9:30pm不能每天埋身餵呀,因不是同bb同住,一至五只有兩天埋身餵~

我考慮用返Avent奶樽儲奶呢?因怕奶袋會易爛,Avent奶杯會唔會無咁易爛呢?

男爵府

BK Milk勳章

gigiso,

我不是與BB同住呀!星期五晚接BB回家,只有星期五六日埋身餵。谷奶的話,早上8時泵完後,可能會0係公司早上11時泵多次,我會慢慢adjust泵奶時間!

我會買個流動冰箱放0係公司!

thx~

大宅

國民生產總值:4221

evaken,

如果有足夠的奶樽,當然最好.但數量需要很多.
現在最重要是努力儲奶.

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.