懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

牛年勳章

Re: 請20歲左右的媽媽進入

我20歲
個仔14個半月lu
個時大住肚又唔會覺咩喎 , 人地望未又得人地望law , 唔駛介意人地既眼光 , 依家大把好多好年輕既媽媽la~~
我有左bb個幾月時都有食煙 , 到知到自己有左bb後就一啖都無食過 , 就連人地食煙 , 我聞到d煙味都想嘔
個時大肚我日日係咁訓 :lol:
我依家番工 , d亞姐知我有個仔 , 都無咩野呀 , 佢地都話依家咩年代呀 , 咁細個做媽媽都無咩問題丫~~
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

伯爵府

我今年21歲,依家有左4個月左右,我見到依家有好多人都係咁上下就生BB,所以都唔會覺得自己有咩問題,不過我地呢D年紀唔會咁快生第二個就真,可能覺得自己仲有大把時間可以生啦~

大宅

我宜家22歲..........係咪老餅得濟呢?? ?-(
有o左bb就o黎五個月喇~

fanfan0582,

好掛住你呀!終於見到你喇^0^

大宅

carmenwong0208 寫道:
Longman:

我開頭6個weeks既時候3日唔埋兩日見紅, 後尾夜晚仲去左聯合睇醫生, 留左一晚醫院, 原來住院真係好悶, 後來第二日醫生同我照超聲波見到個bb有心跳就俾我出院喇, 不過醫生提議我要仰床休息, 不過成日仰床會好悶, 我仰床仰左2日就出返個廳睇電視lu~ 而家無野做都好d, 可以成日sleeping^^ 成日都好累既感覺, 一食完就想sleeping, 個人好懶喔~

我當年咪又係咁羅,佗佢九個月,我足足請足七個月產假,好彩我公司好,七個月都係有薪產假(仲要係出足糧,吾係4/5人工)咁我先無咁傷咋 果陣時我除了食和訓外真係無乜野可做,所以..................我足足肥左成70幾磅呀陰公

仲有我個女在這九個月內每逢大時大節(中秋、做冬、聖誕)都令我見紅,迫我要入院休養,最難忘咪係醫院食聖誕節羅,仲有咪係我年初一又見紅最後佢仲係果日出埋世添 :mrgreen: 。

不過聽醫生講其實大多數孕婦只是早期胎盤低好多後期都會自然升番上去架,我只是特別例子咋,所以你吾駛過份擔心好好休息下做個靚媽咪生番個靚bb喇!

子爵府

我依家22歲bb女就黎兩個月啦~個時陀住bb都有比人望架,由其係返亞媽屋企既時候實比d街坊望囉!不過我由得人地唔會理架~

公爵府

其實我覺得唔關年紀事架?
正如你係一個普通人見到個大肚婆就好自然望佢,
我會睇下佢個肚幾大,然後估下幾多個月係仔定女~haha
我FD個妹而家18歲已經生左2個女啦!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔知個bb係bb仔定係bb女呢? 我預產期係7月中, 到時個天氣唔好熱死人就好喇! ^^" 各位準媽媽同埋已經係媽媽既朋友們, 大家都要努力喔~ 做媽媽真係好偉大喔

公爵府

其實後生生BB唔係唔好,可E快D修身,haha~
而家做左人亞媽有時湊佢湊得辛苦都有小小後悔
咁做生佢出黎,覺得自己未玩夠.
不過最大打擊係...E前都幾索架嘛!大把仔追,而家...=.=
成個C9咁,頭都無梳就落街啦!
講起食煙我陀住佢個時都會偷食,但生完佢我決心餵全人奶,so我就無想食煙的念頭lu~

大宅

講真生仔生女都冇問題 最緊要佢健康快樂 做父母既做希望都係0甘
carmenwong:
你生bb個個月我可以話你知係好熱 我唔係嚇你 我個女9月出世 我6 7月陀住時 係屋企係要拿高件3突個肚出黎吹風扇 最後俾人鬧話冷親個b wor 到我生左係屋企坐月 要長3長褲 個種feel 真係俾死更難受 最後我ar媽用(紅連扇)向牆吹 再彈返0的風0的過俾我 其實冇吹過 仲要日日食補野 我真係火都黎埋 好彩個時我有請個陪月 bb0的野我唔使理 但係坐月又有一種好既野 就係食同訓 咩都唔使做 個時陪月ee拎埋快子俾我食野 差0的偎埋我0甘滯 wakakaka 你要有心理準備ar 我陀bb個時熱到唔想出街 但係我要去產檢 我老公次次宦拎定傘 毛巾 水必備ga 唔係中暑都似 臨生時又要行多0的 最好行商場lor 我仲偷偷地食雪糕添

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

與其係比人望,就要大大方方比人望
係呀 咁又點姐
我而家就快22歲,個女2歲幾,我而家個肚都成6個月
有咩咁出奇>?
我地都係靠自己,有d咩要資詢人地?
總之做返父母既責任,教+養育好仔女
咁就得啦

唔好理咁多,最緊要唔好影響自己心情
亦都唔好同人比較
:lol:

子爵府

死喇, 到時一家熱死人=.= 我預產期係7月18日, 我睇月曆7月23號你大暑 大穫, 不過係唔係生完之後唔可以吹風扇但可以涼冷氣? 我而家都會好想食雪糕, 仲好鐘意食, 不過bb爸爸唔俾我食, 我就自己偷偷食, 哈哈, 仲有呀, 我有左之後好鐘意食朱古力! 日日喺屋企就係咁食^^

moonhome:

哇, 你而家有左6個月呀? 好勁呀, 加油!!!

子爵府

琳琳豬媽:

你請陪月要幾多錢呀? 我媽媽都話到時會請人幫我, 佢話到時我唔可以濕水! 佢話連underwear都唔好洗, 著完就扔! 陪月既ee會唔會煲d咩俾你飲嫁? 同埋係唔係喺你屋企住? ?-( ?-(

男爵府

我呢胎一擊即中
我唔想2姊妹相差太遠
我都覺得1個又係揍,2個又係揍
做咩相隔幾年,係就快唔好等下個禮拜 :mrgreen:

子爵府

MOONHOME:

咁你決定左喺邊間醫院生? 你上一胎你係順產定開刀?

男爵府

上次係瑪麗
今次要係屯醫 :-(
食朱古力唔好食咁多呀
不過聽人講食朱古力,bb出世後會成日笑
我只鍾意食黑朱力

子爵府

我都係鐘意食黑朱古力, 我都係上網睇話日日都有食朱古力個bb出世後會開心d, 其實就算唔係有bb食朱古力個人係會happy啲~ 我如果呢一胎可以的話我想順產, 不過一聽到要剪會陰我就好驚, 又要縫針, 可唔可以要求個醫生縫針時打麻醉嫁?

大宅

carmenwong:
我個個係係大陸請ga 因為係人地介紹 佢very good ar 2500ja 黎一個月 (克市la緊係) 佢咩都以bb為先 佢永遠都俾bb食完奶自己先食飯 我0的補野就媽媽plan定佢每日都依照黎煮lor 我ar媽好似中醫0甘=.= 個陪月連under都幫我洗埋 我冇叫佢洗佢都洗埋=.=" 如果hk請好貴 8千蚊以上仲要係黎幾個鍾ja 你想過夜ar 萬幾蚊ar 睇下你經濟support到既就ok lor 唔係既真係要諗下先 你陀bb可以吹風扇涼冷氣ar 但係坐月就唔得 開冷氣就唔可吹正自己 又要普長3長褲加對默最好 唔到你唔信 我個時已經好聽話 但係而家都唔得成日頭痛 我已經忍到 26日先洗 而家都痛到死 仲有ar 我個時初初有一個月我仲有返工 我0的同事個個都好緊張 佢地control 埋我0的飲食 因為佢地個個都有兩件 佢地連chocolate 都唔俾我食 因為都係熱氣野 佢話bb會克and then 食得太多熱氣野 會effect bb wor

大宅

實會打麻醉針ga 一定打ga 不過打左都冇咩用你都會有feel 知道佢連緊 0的0的痛唔會係咩野 你連最痛個下生個bb峴黎都我個0的痛唔再係痛
反而之後谷奶又會辛苦小小 睇下你偎唔偎人奶

子爵府

我媽媽都係諗住請大陸既陪月, 因為平d同埋會搵熟人! 我都諗住餵人奶, 個bb會健康d, 係唔係生完之後頭幾日先至會谷奶谷得痛d? 我會盡量堅持(如果個bb唔會令到我好痛既話) 我上網睇話如果餵bb既姿勢正確既話餵既時候會唔痛, 如果因為唔夠奶又或者係其他因素唔餵得既話先至唔餵! 盡可能我想餵到個bb6個月大先至轉奶粉! 哈, 唔知我有無咁既耐性 :lol:

大宅

如果諗住偎人奶就好0的 冇谷奶0甘辛苦 我個時谷到好似發燒0甘ar 幾辛苦ar 請個陪月平平地就真係幾好ga 自己唔使又要care bb 又要煮野俾自己食ar ma 到時叫個陪月煮野ar 汁屋ar 燉野ar 同bb bath 0甘lor 初初偎人好就辛苦0的ga 慢慢僧慣ga la 我就冇偎ar 因為我bb初初出世要訓箱ar 我又出左院偎唔到lu 個時仲熱天 我唔敢將0的奶拎黎拎去

首頁
12345...7

尾頁

跳至