懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大肚搵工俾人歧視

唔知有冇人好似我咁黑仔呢, o岩o岩辭左份工冇幾耐就知道自己有左, 唸住即刻搵份工唔洗得老公一個人搵錢啦, 如果唔係要等bb出左世之後先做得野, 點知去左一間o向中環由幾個醫生夾份開既診所度見工, 本來interview左成3次之後話請我架喇, 點知我一話俾佢聽我o岩o岩有左bb, 佢就即刻話唔請喇... 唸返起早知唔話俾佢聽我有左啦, 呢個世界真係老實係唔得既... 另外亦都覺得個間診所既醫生歧視我, 唔通大左肚唔做得野架咩....最後就因為佢地唔請, 所以我要一路留向屋企安胎喇...
:evil: :evil: :evil:

子爵府

Re: 大肚搵工俾人歧視

E, 你做nurse架?
我個時都係咁呀!! 我仲己經on probation緊喇, 間野係個E生係中環開來幫人保持青春架, 係新開, 我一個客人都未serve過, 話左比佢知我大肚兩日佢就同我講我唔岩份工喎!!!!!! 真係火都泥埋呀!!! 我打電話去平機會, 知道如果我要告佢要經歷大半年至一年既書信來書信去既痛苦日子, 我諗過度過, 情願開開心心咁陀BB, 唔想係有stress之下陀BB, 咁所以就冇告佢囉!!!
D人真係好衰呀!! 大肚唔做得野咩!! 都唔諗下佢地阿媽都大過肚, 老婆都會大肚, 佢地歧視大肚婆咪即係歧視佢阿媽同老婆!!!
(sor呀, 事隔年多了, 仲都係好 呀!!)
I support autism acceptance!

複式洋房

係呀, 我做開medical既工架... 同埋我鍾意做護士, 所以咪搵返d診所工囉...
嘩, 你個老闆又係咁呀... 而家d人真係好衰, 成日口口聲聲話唔好歧視人, 就算佢醫生, 讀左咁多書, 都係咁唔識唸 :evil:
仲要我見工o個間診所係由幾個大醫生開既o添! 其中一個唔識唸同歧視人o者, 連佢其餘幾個partner都係咁....
同你一樣, 我到而家唸返起都嬲佢地....
:evil: :evil: :evil:

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我知道有咗都唔敢找工作, 因估計到結果都係一樣。等人reject 就無謂啦。無辦法啦!

子爵府

anita-mon,
唔好嬲喇, 對個胎唔好!! 笑下啦, 媽媽開心D, 個BB長肉D架!!!
我8卦下, 你之前有冇做開邊度nurse呀?

子爵府

peaceaa1122,
你都唔係唔岩, 大緊肚找工多數比人reject架喇. 但係我就心有不甘囉, 香港咁開明既地方都有呢D咁bias既野發生, 我都係想自食其力儲個$之嘛, 又唔係唔做得野, 個D人想慳番唔駛比maternity leave我地之嘛!! 就千方百計丟我地D大肚婆走!! 真係好冇良呀!!

大宅

They are not bias the pregnancy, but have to pay for the leave ma..... wah 10 weeks wor.... besides, fixed leave for checking....

So empolyer would not empoly those who are pregnant
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

男爵府

咁點會咁咖~~
唉~~咁仲要找工做呀~咁我咪實找唔到囉~~
?-( ?-(
★?我家特破7000位客人喇?☆ [/url] ..+°。照咗喇..肚入面嘅小b係女仔嚟咖..+°。

複式洋房

唉... 你知唔知呀, 我同個老闆講話我no-pay leave 同埋將個產假縮短佢都唔"濟"... :evil:
呢d老闆心態, 我覺得如果佢第時真係有員工大左肚, 又過哂probation, 佢地都唔係真係咁想用呢d大肚既員工, 只不過係到時佢地又唔炒得個員工咁解...
其實講真, 我覺得呢d老闆好短視, 只係識得唸要俾個員工放成10個禮拜產假好"哂", 又可能要搵人頂住o個個放緊產假既員工, 唔化算, 但係佢地又有冇唸吓當o個個大左肚既員工生完之後, 就可以回復正常, 仲有到時生完bb之後, 負擔大左, 個員工咪仲定性, 更加珍惜份工唔走啦.......
所以有時唸返我地呢d曾經o個d歧視人既老闆reject, 做唔到份工都唔洗可惜, 講真就算做到佢地既員工都唔方個老闆會對個員工好, 亦都係佢地既損失.

複式洋房

sugar媽咪,
你又係o岩o岩有左bb想搵工呀? 希望你可以搵到個好既老闆, 唔好好似我地咁遇著d歧視人既老闆啦...
係喇, 咁你會唔會見工既時候同佢講明你有左bb, 定還是瞞住佢, 等佢真係請左你先同佢講呀?
?-(

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Jolly,

其實我都好迷網架, 香港好多都係公一份、婆一份,而家冇工開woh, 我都要出番一份(雖然老公話會幫D), 真係驚BB未出世我D儲備都洗灑, 要announce 破產。
我都想緊有份自由工可以幫倒小小忙。無法, 只有這些工作可容納要放前4後6的人。

首頁

尾頁

跳至