母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問兩個半月bb通常飲幾多安奶?

請問兩個半月bb通常飲幾多安奶?

妤妤唔係好鍾意用樽飲奶,不論開奶粉或pump出來,只係飲得兩安,現時放緊產假,多數埋身喂,通常飲10-20分鐘,一邊喂晒,所以都唔知佢飲到幾多?如果pump奶,每邊最多只pump到2安,唔通佢d demand真係0甘少?而佢每餐相隔約2.5-3 hrs。

有個朋友個bb兩個月大時已經食7安奶,妤妤係米好唔正常?

佢又餐餐有大便,仲係好多,係米唔吸收?

現時佢只得4.4kg,出生時2.6kg,體重是否過輕?

希望各位媽媽可幫忙。 :-|
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

大宅

Re: 請問兩個半月bb通常飲幾多安奶?

妤妤,
很多時候,用泵泵不多,但BB吸吮就會吃得到.
這是母乳奧妙之處.

不必理會BB吃幾多安士奶.
只要一天有6片濕片便足夠.
母乳容易消化,一天數次大便很正常.
只要不是太水就可以.
人人不同,大人都有大食細食之分.不必跟人比較.

兩個月有4.4kg,不錯了,我的BB也差不多.

複式洋房

小柔豬都是2個月大, 我下星期返工所以今星期下午4:00那餐泵出來叫工人餵, 第一天食4oz食完第三四天可以食5.5oz-6oz, 我每次泵奶都是2安每邊, 泵完個邊bb再食都可以食5-10分鐘, 所以我相信泵出來同埋身是不同. 泵出來bb都是格3-4小時食, 埋身都是格3小時食, 但係埋身我個囡就食差不多45分鐘至1小時訓下食下, 用奶樽15分鐘就食完還即放床仔即訓. 我個囡很輕4.22kg出生2.94kg, 不過健康院話佢食全人奶都重得幾好.
您試下是不是奶咀問題, 我是用avent奶咀或者同乳頭接近.

大宅

我記得我剛上班時bb每餐食三安奶, 當時佢未夠兩個月, 不過會加得好快。不過正如pc9所說, 泵出來的安數不表示bb只吃的安數, bb食到的一定比泵出來的多, 只要上班後泵慣了自然會穩定。

大宅

但如果次次都有大便就會奇怪d,
因為我聽姑娘講2個月大bb,
而全人奶的話, 大便次數要減少, 大約2次一日
你可以去健康院問問姑娘....

大宅

我每樽入5oz,有時食到飽就停,大概3-5oz,三個鐘一次

妤妤,泵慣左就好多奶ga la,我依家每次可以pump到5-14oz,雪櫃d存貨多到要掉~

複式洋房

My baby is four months and drink about 5 -6 oz only each meal. I can pump 1-1.5 oz each side if feed him at 3 hrs interval, but directly feed him with one side of breast only, he can also get full, so I believe directly feeding is much much more than pumping out. My baby is whole mama milk now for almost two months, even I can pump so little each time. My method is feeding and pumping at the same time when I am at home ( that BK mama teach, really OK, even can't increase output on me , but still save time ) and pump both sides one more time at midenite, saving about 18 oz milk for my baby for 3 meals volume when I go to work. At the first, I think it is not OK, but now it becomes OK, so trust yourself and pump more times if only little output each time. It is really tired, but I think it's happy to see baby having whole mama milk.
My baby was born at 18-09-2004, with 2.78 kg [img align=right]http://b2.lilypie.com/WBSOp8[/img]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊