懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 有冇人聽過bb未出世唔可以安bb bed

bb未出世唔可以安bb bed.......

複式洋房

我安左bb床係bb房啦......

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係等bb出世先叫老公安為床咋,最好都係跟啦,唔係bb出世有d咩咪自己唔安落,雖然未必關自己事~

[/url]

別墅

I also heard that before and it should be better to follow lar....!

http://www.babyhome.com.tw/bb/86256 2/26 - 2.8kg, 3/9 - 2.78kg, 3/12 - 2.91kg, 4/1 - 4.13kg, 4/29 - 5.23kg, 6/4 - 6.13kg, 7/9 - 6.6kg, 9/10 - 7.51kg

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我都係bb出左世先安床架~傳統o既野,都係跟下好d o既~

大宅

咁咪唔可以o係bb出世之前就搬張bb床過o黎屋企囉??因為張bb床係表哥比我o架~

別墅

cheers_maggie,

you can get the bed and dismantle it lar. Once the baby is arrived, you can ask your hushand to install and place the new bedding then!
http://www.babyhome.com.tw/bb/86256 2/26 - 2.8kg, 3/9 - 2.78kg, 3/12 - 2.91kg, 4/1 - 4.13kg, 4/29 - 5.23kg, 6/4 - 6.13kg, 7/9 - 6.6kg, 9/10 - 7.51kg

大宅

jessie_lam,

都得啵,拆o左張床放埋一邊先,到我入醫院生bb果陣先叫老公砌好張床佢,床上用品果o的係咪用之前要洗一次先o架?

男爵府

七個幾月我已經'行'好張床仔囉﹐仲擺隻公仔落去﹐玩左一輪。
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮
該用戶已被刪除

大宅

唔理得咁多lu, 生左之後都忙到抽筋啦,
仲要晒精神砌床又搞呢搞lu, 盞自己辛苦

公爵府

呢 d 野, 都係 '信則有, 不信則無', 我媽咪都叫我生左先好砌 bb 床, 唔駛咁急. 睇下你信唔信囉, 冇乜所謂既. d 床上用品就可以預先洗好佢.

如果係玄學上黎講, 整間屋既郁動都會影響到 bb 架, 所以 d 人話, 陀 bb 唔好整間屋就咁解.
[/url]

男爵府

好媽媽勳章

我都安好床仔先 因為生完先安驚老公攪唔掂屋企執野
我就揀好日子安床同埋胎神唔係房咪安囉
仲有我當時出左門口,唔好睇,我問過奶奶佢話咁樣都冇所謂
最緊要唔好撞正胎神係間房

公爵府

畀面勳章

funann 寫道:
七個幾月我已經'行'好張床仔囉﹐仲擺隻公仔落去﹐玩左一輪。

me too~~

別墅

講真,中國人太多禁忌啦..真係唔係樣樣可以做足,我生亞仔之前,我都係安BB 床, 放晒公仔, 有咗一個月時,搬屋tim..亞仔出世時都有成八磅半, 都一樣ok..
我成日都係個句"百無禁忌"嘛.

伯爵府

百無禁忌的,我都安好BB床了,因為怕一入院生,我老公理吾到咁多野.

複式洋房

Hv heard this from friends, but I ignored it and prepare/make the BB bed 2 wks b4 my maternity leave.

大宅

快d安好張床,等新傢俬d味快d傘嘛,唔係d solvent味對bb咪仲唔好

民房

請問點樣知道胎神幾時不在房?

別墅

我媽咪話要生左先安bb床,因為果時床頭婆婆先會黎睇住bb,如果安左之後好耐先俾bb訓會唔好,因為床頭婆婆未黎,咁張床會俾其他野訓左先喎,而且接bb返屋企都要同bb講而且入你屋企喇,等床頭婆婆知道bb返黎會睇住佢喎,如果唔係bb會成日病同會成日咸ga

首頁

尾頁

跳至