烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人識整合桃糊?

請多多指教 因想自己試下整, 出面食一碗好貴 :evil:

用戶要求終止服務

Re: 有無人識整合桃糊?

食譜就有,但我未整過架 :lol:

合桃糊

材料:去衣合桃肉4兩、冰糖6兩、粟粉4湯匙[加水半杯攪勻]

做法:
1,合桃入焗爐中,用中火焗10分鐘,或把合桃肉放入鑊中,不用油,慢火炒香。

2,合桃肉洗淨,放入磨碎機內,加水2杯磨幼。

3,冰糖加水3杯煮溶,下合桃肉,煮滾,放入粟粉攪勻,煮滾即成。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

別墅

我想買合桃來煲湯ar...可以係邊到買到ar...謝謝

男爵府

Zen 寫道:
食譜就有,但我未整過架 :lol:

合桃糊

材料:去衣合桃肉4兩、冰糖6兩、粟粉4湯匙[加水半杯攪勻]

做法:
1,合桃入焗爐中,用中火焗10分鐘,或把合桃肉放入鑊中,不用油,慢火炒香。

2,合桃肉洗淨,放入磨碎機內,加水2杯磨幼。

3,冰糖加水3杯煮溶,下合桃肉,煮滾,放入粟粉攪勻,煮滾即成。

謝謝你的食譜, 但知唔知呢個是幾多人的分量?

大宅

其實我都試過用幾種方法做,但最後讓我研製了一種方法,幾好架,因為去皮核桃很難買,我覺得去皮很花時間,並且,核桃唔炸就唔香.
有一次俾我無意中發現鯉魚門有一間舖頭專賣蛋卷.花生糖.甜核桃的地方,聞到剛炸起的核桃很香,便問老闆賣唔賣,老闆話未加蜜糖,未做好,但我話我想買剛炸好的,於是買回家做核桃糊,唔駛自己做餐死.
材料如下:
冰糖.巳炸核桃3/4碗.粘米粉約3/4碗.水
所有份量隨意,因應個人喜好
做法如下:
1. 加適量的水入攪拌器,將核桃打碎,最好用攪拌器比輾磨器好
2.將粘米粉用水開成糊狀,份量大概,待用
3.將攪拌好水和核桃煮滾,再加入粘米粉漿成糊狀即可
貼士:3/4碗粘米粉是預多了,我攪至成糊狀便算.
用鷹粟唔咪幾好,因為會容易成水狀,沒有糊的感
覺, 口感不似糊,記住,粘米粉比鷹粟粉容易杰,所以加
粉漿時要不停地攪,

首頁

尾頁

跳至