論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

想請問關於工人的visa ?

剛剛個新工人(未上工)打比我,約我聽晚見面,佢個immigration有封信比我.唔知係乜呢 請問你地有冇人收過? 另佢話immigration叫佢26/1上去見面,咁我想知佢個visa幾時會批呢? 係咪26/1一見完就批 or 再過幾日?

侯爵府

Re: 想請問關於工人的visa ?

如果完約的工人, 有新僱主請的話, 簽好contract, 就要入入境處, 之前不知駛不駛去左領事館先(不sure), 之後就3-4個星期度再去入境處report, 到時如果批的話就會拿埋visa.

期間我無收過入境處任何的信件.

別墅

hinhinmummy,
佢係完約架.咁你意思係咪即話佢26/1去見完officer,佢地就會即日比埋個visa佢呀? 屎啦,其實我想遲d,因我個舊工人要14/2先走.真係慘,同一時間有2個工人.又waste $$ :cry: 其實我已寫信同immi講左,但咁睇來應冇乜用 :evil:

侯爵府

dwc

你可以叫個工人返鄉下, 係2月先黎, 我果時都係甘, 甘個工人還不駛做左一年之後要返鄉下law.

別墅

hinhinmummy,
其實我係想佢未上工前返去,但佢話e+個邊雨季,佢唔返,要summer先返.咁我開頭諗住,summer我都可放假,咪應承佢.但我真係冇諗過原來係咁煩,早知簽約前講明一定要佢返啦,e+冇彎轉啦,因我問過佢2次,佢的answer都係一樣. 唉...所以好多人都話我stupid,一開頭就比個工人食住.我都覺自己笨 :cry:

首頁

尾頁

跳至