自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

近月放假,出面鬼咁熱,日日係屋企開冷氣,差唔多日以繼夜咁開,日頭開廳,夜晚房開
有無人好似我咁差唔多開足24hrs?大約幾錢電費?我今期單都未來,都唔知駛唔駛$3000

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我囡囡係我娘家瞓廳,所以客廳冷氣 (兩X半機) 幾乎長開,剛收到電費單,$25XX

大宅

好媽媽勳章

我同你差唔多,呀仔大汗,唯有成日開住冷气 但多數早上八至十点可以抖吓

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sandwich 於 09-8-24 15:55 發表
近月放假,出面鬼咁熱,日日係屋企開冷氣,差唔多日以繼夜咁開,日頭開廳,夜晚房開
有無人好似我咁差唔多開足24hrs?大約幾錢電費?我今期單都未來,都唔知駛唔駛$3000 ...

呢幾個月都係差不多開成20個小時
開咗成日要停1,2個鐘,咪好易打柴

珍珠宮

其實開2個鐘後關左佢,再用風扇吹都OK喎....
有時唔洗咁凍,唔熱就得啦~
我就開2個鐘,跟住用風扇一個鐘咁,
開頭都覺得煩,但分分鐘都係$黎喎~
見好多人屋企都開到要著外套,覺得好浪費能源....

節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都開好長時間, 日日下晝5-6點左右開, 到第二朝8-9點先熄, 之前都仲係開一部, 但呢幾晚太熱, d仔瞓時要開多部

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係,唔係廳就係房開,個女日日都話熱

侯爵府

好媽媽勳章

我阿b日頭做聽長 夜晚就入番我地房瞓 2部a/c都未停個甘輪流開 聽個部先岩岩換 好驚又好快要打柴ar
原帖由 bighug 於 09-8-24 16:07 發表
我都係,唔係廳就係房開,個女日日都話熱

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

總之屋企有人個冷氣就開住,
多數日頭開廳個部,夜晚開兩個房冷氣,
岩岩收到張單,$18XX,ok喎!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

緊係開喇, 熱襯點算

侯爵府

24小時就無, 20小時都有既. 晚上8pm到另一朝7am 會開兩部tim. 上次電費都係 $15XX, 都可以接受.

大宅

好媽媽勳章

有個小朋友同工人係屋企....好難唔全日開冷氣.....

個仔又要週圍走.....出晒汗......夜晚又係開兩部......(我兩公婆夜訓晏起身.....開兩部開到第二日中午)....上期都係1500....都可以接受

http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

男爵府

原帖由 babyhowie 於 09-8-24 16:30 發表
總之屋企有人個冷氣就開住,
多數日頭開廳個部,夜晚開兩個房冷氣,
岩岩收到張單,$18XX,ok喎!

妤平啊..
我開一部咋..時間係晚上7點至早上9點..
匹半機都要1900蚊..

我一定要換冷氣機啦

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我又係差不多24小時都開冷氣 早兩日收到電費單, 2個月電費扣左政府600蚊都要交$2600呀

伯爵府

我都係24小時,今期$2500。

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

成個暑假都係.. 六月中至八月中.. 日日都係早一部, 晚三部.. 廿四小時冇休.. 岩岩收到單.. 扣左六百仲要交13xxmouth:

子爵府

日開廳,夜開房,輪流開,一日平均20hrs.
始終都要比部機休息下.

子爵府

唔出街個日, 有時要24小時開冷氣!

男爵府

畀面勳章

我同你差不多...開個零鐘兩個鐘...間屋涼晒就熄...事關部機較到24度都凍到飛起...有時凍到頭都赤...加上吹得多冷氣...d風濕又發作...咪涼一陣就熄...跟手開風扇...間屋仲涼浸浸好舒服...起碼頂倒2-3個鐘先再開番冷氣

原帖由 pugbb 於 09-8-24 16:05 發表
其實開2個鐘後關左佢,再用風扇吹都OK喎....
有時唔洗咁凍,唔熱就得啦~
我就開2個鐘,跟住用風扇一個鐘咁,
開頭都覺得煩,但分分鐘都係$黎喎~
見好多人屋企都開到要著外套,覺得好浪費能源.... ...

首頁

尾頁

跳至