論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日早上約8:35, 我由屯門出發乘搭61M往葵芳, 途中見到一個印印同一個約1.5歲的BB上車(好似黃金海岸), 坐係我的位再隔一個位(司機隔離一排的第二個位,我坐第四個位)

一路上,無乜特別,中途聽到BB係咁COUGH,第一次聽到後望過去,印印居然抱住BB,但自己勁瞓, 完全不理會BB,抱到BB郁不到個身, 不可以有任何活動空間,見到BB手仔係咁向上抓住條柱,

唉, BB呢頭掂完條柱, 呢頭又掂隻眼仔,再食埋手指...咁印印就勁瞓...我又不可以一手捉住BB, 怕嚇親BB

前後3次, BB係咁COUGH, 印印都繼續瞓, 我全程昅實印印,真係好好瞓喎, 忍不住啦,到COUGH到第3次,個衰印印都不理BB, 於是我係咁拍佢,拍左好多下,佢先至肯醒, 大吉利事,BB有事佢都不知...

好啦,我問佢" I heard baby cough for three times already, will you do something? Give a jacket to the baby?" 死印印居然處之泰然咁望住我,只識拎頭,咁我繼續問佢"you give me your mum's mobile no."

以為不識聽英文,點知今次好快拎頭reject我, 我繼續講 "I will tell her you are sleeping on the bus, so do not sleep on the bus, sleep at home!" 佢無再瞓, 但拎轉背向住我,坐坐吓車仲等隔離的人(第一個位)走開,佢馬上放BB係個位上自己坐, 有用手扶吓佢,

大佬呀, 好細個咋,我見到書包係"仁濟醫院艾王xx育嬰院, bb又不識講野喎,真係慘!!!

BB的衣服係白色藍边, 應該係男仔, 眼仔精靈

印印年輕, 瘦身材, 5呎左右,眼大大, 面尖尖, 灰色袋, 著拖鞋

希望BB媽咪看到啦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

UP.
您有無去媽媽會Post??

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我見呢度有好多mami都講印印好賤, 好衰...

現在請菲傭係咪好難? 我都知道菲傭難請, 佢地自己一定要有一間房, 而且仲好揀擇僱主, 但係我總覺得菲傭品性純良好多, 可能同佢地有宗教背景關係.

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

別墅

MimiChun,
你好好呀 !希望個bb媽咪快d睇到!

侯爵府

醒目開學勳章

唔係呀, bun都唔一定要自己一間房的, 睇下個bun係咪想想都要request啦.

我屋企個bun, 要同細路一間房的, 之前未搬間房仲細d, 佢都無出過聲.

我屋企d 汽水都唔會自己law黎飲的, 幾有規距的. 可能係一個個鄉下同埋睇個工人自己識唔識諗. 當然, overseas 先會有呢d 可能性. 做左好耐既就未必得了.

原帖由 MANFUN2010 於 09-8-24 23:57 發表
我見呢度有好多mami都講印印好賤, 好衰...

現在請菲傭係咪好難? 我都知道菲傭難請, 佢地自己一定要有一間房, 而且仲好揀擇僱主, 但係我總覺得菲傭品性純良好多, 可能同佢地有宗教背景關係. ...

大宅

幫手up 下先

原帖由 man2 於 09-8-25 03:58 發表
MimiChun,
你好好呀 !希望個bb媽咪快d睇到!

男爵府

let me help u to push this topic to the top.......so poor the baby

大宅

push push push! Poor baby. Hope the baby's mom will see this post.

伯爵府

太過份喇~~~

複式洋房

醒目開學勳章

咦~ 哩間大王xx嬰園响荃灣架噃, 話唔定好多時印印會同bb一齊瞓到去葵芳至醒!

男爵府

up

大宅

下次見到先用手機影底個樣。

大宅

係囉...我個 bun 都唔會request 自己一間房架, 就算佢飲左雪櫃 d 飲品到我放工返到屋企佢都會話比我聽佢飲左一盒野...都有規矩呀..都係果句要睇工人既本性
原帖由 happypiano 於 09-8-25 11:02 發表
唔係呀, bun都唔一定要自己一間房的, 睇下個bun係咪想想都要request啦.

我屋企個bun, 要同細路一間房的, 之前未搬間房仲細d, 佢都無出過聲.

我屋企d 汽水都唔會自己law黎飲的, 幾有規距的. 可能係一個個鄉下同 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

upup! 可唔可以post埋自由廣場,在職mami o個邊?

子爵府

好媽媽勳章

Oh,下次記得拍抵佢.

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

這主題已是09年8月24日發表的,為免其他僱主誤會,現將此主題關上,謝謝!

Red2008

首頁

尾頁

跳至