懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原來政府醫院唔包o既!!!有d嬲!!

我係揀瑪麗生既...尋晚半夜痾左好多次, 諗住今朝返贊育搵醫生check...但始終未生得 (而家38週幾), 又唔似作動, 今朝9點幾打去贊育問可否見醫生..因為我尋日剛回健康院, 檢查冇事...而家有唔舒服應該去邊, 點知贊育產科登記處話要覆我, 我等左半個中, 佢有人覆我, 話我似腸胃炎, 叫我搵個普通私家睇, 又話我可以入院啦..如果作動的話...攪到我唔知點算....唉...唔通腸胃炎唔會影響bb咩??佢地唔需留record咩??
各位媽媽...係政府生既千祈唔好病呀!!
:evil: :evil:

別墅

Re: 原來政府醫院唔包o既!!!有d嬲!!

你有冇見私家医生呀?

公爵府

你唔放心的話可E到醫院/急證室話你肚痾&肚痛,咁佢問你係咪陣痛,你話係,佢正常會叫你留院觀察
FM1218 寫道:
你有冇見私家医生呀?

男爵府

醒目開學勳章

咁又唔怪得佢o地o既! 因為依家淨係做產檢都咁忙,如果連孕婦傷風感冒都要睇埋, 佢地又真係唔得掂. 其實你可以好似佢地話齋, 可以去睇普通私家醫生先, 再唔係就入院睇睇o羅! 你就o黎生o勒, 唔好咁勞氣o勒 :p

伯爵府

係架,我都係咁的,佢地好喜歡叫人睇私家的.我都寧願睇私家,起碼細心D,政府D醫生太忙,有時真係好求其的.無法的.

複式洋房

後來去左私家醫院門診, 本來諗住去政府門診, 後來怕等得太耐...而且我又未係陣痛....唔想入院住.....

複式洋房

Geni 寫道:
咁又唔怪得佢o地o既! 因為依家淨係做產檢都咁忙,如果連孕婦傷風感冒都要睇埋, 佢地又真係唔得掂. 其實你可以好似佢地話齋, 可以去睇普通私家醫生先, 再唔係就入院睇睇o羅! 你就o黎生o勒, 唔好咁勞氣o勒 :p

ths...本來冇咁

伯爵府

贊育office hours先開o架喎~~
點解反而私家醫生未開門呢

不過我都覺得腸胃炎去睇私家好d,佢地做檢查,都唔會幫到你d 咩喇

大宅

我睇QE,佢地有張覆診咭比我,我都係一個成日肚痾既人,有次問醫生,可唔可以肚痛時搽白花油,個醫生訓示我一論話肚痛可能係唔同原因,唔可以自己亂用藥,有咩唔妥就攞番張覆診咭去急症室。我覺得個醫生好好哎,唔知點解贊育果邊既醫生會建議完全另一重既做法。

你地有咩事,攞住張覆診咭去急症啦!雖然,睇急症都可能要等,但總好過比人趕去睇私家哎...

別墅

好媽媽勳章

我有左5weeks時都係腸胃炎, 但我都分不清是肚痛還是bb有事(我怕有宮外孕...), 我入屯門急症, 其實如果急症知道妳有bb一定會睇得緊d&唔駛排好耐, 之後安排我入院, 因為bb太細照唔到, 佢話有可能宮外孕, bb已經小產...搞到我喊左成晚, 因為我肚又無再痛又照唔到野, 所以佢比我出院先, 之後過一星期再覆診, 不過出院後又再痾過, 最終都係睇私家醫生, 佢聽完我講後就段定係腸胃炎, 醫生話如果宮外孕個肚會痛得很厲害, 小產會出血, 所以是腸胃炎, 可能政府醫生怕(咩)鑊, 所以會比好多假設妳, 以訪萬一。 :cry:

複式洋房

annaanna 寫道:
贊育office hours先開o架喎~~
點解反而私家醫生未開門呢

不過我都覺得腸胃炎去睇私家好d,佢地做檢查,都唔會幫到你d 咩喇

因為果時9點幾....一般醫務所開10點...而家果度附近我唔太熟有咩醫生睇....so...好狼狽

首頁

尾頁

跳至