親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

未去過日本,三月想去, 有野想問大家!

hi;
之前未去過日本,跟團定自遊行好,如果自遊行,會唔會好難,因我本身鐘意自遊行,請大家幫忙幫忙!!

1) JR 會唔會好難搭?貴唔貴一程?
2) 住邊間HOTEL 好?
3) DISNEY LAND 點去?
4) 有無行程好介紹?
5) 唔識日文點好?
請大家教路,好想同老公玩得好心D, THANKS !!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 未去過日本,三月想去, 有野想問大家!

**睇下去邊, 不過都唔平! 不過都唔算難搭.

東京站搭千葉方向JR(好似係京葉線), 係舞濱站落車.

另可參考下列網址:
[size=large]日本觀光振興機構(JNTO)

大宅

1.緊係貴!D yen咁勁!而且日本消費是貴過HK的.不過都好易搭
4.你打算去幾天?如果去東京可以去箱根浸溫泉.一般會去台場.遠D可去埋橫濱.普通的新宿,涉谷...視乎你目的.
5.無緊要,睇漢字OK,而且可以加上身體語言.DISNEY LAND講英文OK.東京有D JR內有識英文的'大使'鞤你解答問題(早幾年前的經驗)

我覺得自由行正好多!你3月頭OR底去?夾到時間可能可以賞櫻.

民房

Hi Yiuyiu730,

2) Plan your trip routes first and choose the location of your hotel to your convenience. If you have kids, better choose near to JR station and limit the frequency of changing hotel. The available of late operated food place is also a consideration if you want to enjoy food at anytime.

4) Can also try this website for Tokyo:
www.tcvb.or.jp/ch/

侯爵府

hi,yiuyiu730
唔難,價錢不便宜:wink:
2) 住邊間HOTEL 好?
新宿太子或新宿京王(新宿區hotel比較方便)
JR舞濱站就係迪士尼,好似依家住京王免費車送你去
4) 有無行程好介紹?
YES!TOKYO
5) 唔識日文點好?
無問題,有好多漢字,另香港已有許多旅遊日語書買

伯爵府

醒目開學勳章

1) JR 唔難,但真係好複雜,每次上車前看清楚方向,應該冇問題,唔貴,假設你住新宿,已經係中心區,每到一個旅遊點約yen$190-2xx

2) 香港自遊行通常住新宿京王,因為可以係機場坐limousine,直接到酒店,另外每日有shuttle來回disney land。

3) 坐JR都得。

4) 剛去完未整理好。

5) 唔識日文真痲煩,幾乎係人都唔識英文,有D遊客區可能好D,但如果想地道D,就"身体語言"搭夠。

洋房

去日本觀光振興會囉本for遊客的翻譯書,自由行會有用的,佢有e.g. book 酒店、order食物時用的句字。還有很多小冊子,連巴士表都有,有乜資料想要重可以問佢d職員羅添,好正。
日本觀光振興會
我係安嬰兒BB

男爵府

Hi:
Thank you for all. I will plan the trip, maybe ask you later if i have problem, I will go on early March.

男爵府

yiuyiu730
這是由港台及日本文化協會合辦之日語自遊行會發聲教你講日文0既web-site.
如你要尼個web-site本書仔我可以0係日本文化協會幫你拎.你睇完個web site 覺得0岩用就pm我話我知啦!
不過我昨日見已派完; 唔知幾時有, 但你放心我明日會再去.

http://www.rthk.org.hk/elearning/gogojapan/

不過正如hola所講, 唔懂日文係無問題0架, 簡單英文佢0地都會明0既. 問路更加唔駛驚, 俾張地圖佢睇, 佢都知自己講你都唔明;所以佢0地一定會帶你去.

wakuwaku

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Agreed all of you to stay in 新宿京王. The hotel have free shuttle bus to Disney.

Half an hour to Disney and one hour from Disney.

My son slept on the bus after 12 hours in Disney and played 15 games!

Remember to play 巴斯光年的星際歷險.

別墅

wakuwaku,

我2月會同囝囝去日本, 我都想要本書仔, 請問邊到有日本文化協會 ?

男爵府

中環馮氏大廈2/F
Paklamma 寫道:
wakuwaku,

我2月會同囝囝去日本, 我都想要本書仔, 請問邊到有日本文化協會 ?

別墅

wakuwaku,

唔該晒 ! 不過唔近公司, 去唔到攞.

男爵府

不過昨日我睇過都未再放出lai.
新一輯節目就快出街啦!
Paklamma 寫道:
wakuwaku,

唔該晒 ! 不過唔近公司, 去唔到攞.

大宅

其實JR唔算難搭,但最好係香港睇定
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結。

洋房

每次去日本都好想自由行,但交通費實在太貴,計過條數,都係跟團較抵,而且有小朋友同行,跟團就方便同易控制。
每次跟團,領隊都有額外帶去搭JR,都幾易,有漢字,一睇就明。

別墅

momo,

有無邊本旅遊書比較update 或多d實用資料. 可以介紹嗎 ?

[quote]
*momo 寫道:
如果你冇時間去日本觀光振興會

大宅

我會用四本書一齊做參考,但擺左係屋企,我記得兩本,介紹住先啦,第一本~~[size=small]<<產品名稱: 04/05日本遊 出版社: 歐陸旅運編>>,
第二本~~[size=small]<<產品名稱: 東京旅遊全攻略2004-2005 出版社: 正文社>>,睇下有冇用啦,返屋企CHECK完個兩本再分享比大家.
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結。

大宅

yy13,

Hotel theatre係冇中文名。距離JR池袋東口約五分鐘路程。因為我剛剛一月中住過所以比較熟。
妹妹七個幾月,重21磅

大宅

yy13,

我只係住過Hotel theatre,其他未住過呀!
Hotel Theatre就房比較細(可以用好細形容,可以睇番我之前post上網o既相片),但可以自己帶電腦係房間上網,沒有洗衫服務,洗手間有洗 patpat機.... :lol: 距離JR池袋站約五分鐘路程,一出街就可以shopping。如果住得比較底層會嘈少少,我今次住九樓就好靜(共十層高)。
Hotel theatre room 1
Hotel theatre room 2

另外其他問題:
1. 你可以在機場大堂有counter寫住Airport Limousine,係個度買就得。價錢如果去東京銀座或新宿池袋沙谷全部$3000yen,小童半價。

2. 主要係行百貨公司、sunshine City。

3.我上次去左千葉Garden Walk,如果你想買小朋友野就唔好去喇。不過聽講一位BK媽咪報料講係JR五反田站 TOC building 5/F全部係賣 bb用品,會比市面平宜,但因為我上次唔夠時間所以冇去到。你可以係JR五反田西站出,西口9車(有牌寫著的)巴士站可以搭去TOC building.或坐的士$600yen就到。其實路程應該約距離JR站約十至十五分鐘。

4. Baby Gap 係 Sunshine City 2/F有分店,但因為舖頭細,所以衫款亦比較少,你去新宿西口個間仲好,因為係超大有成幾層。小朋友可以坐係張枱睇書而大人就可以揀衫。

5. Toy'r'us 係Sunshine City B1,你只要睇到噴水池再直行見到Mcdonalds就會見到。好大架。

6. 唔好意思唔明咩叫蟹樂道??

7.係唔係指五反田呀?

8. 我今次去左一間拉麵同烏冬舖覺得幾正可以推介比大家試試。兩間都係池袋。
首先講拉麵店,個名冇記錯係叫十豚肉,主要係食豬肉,價錢唔貴約六佰幾七佰 yen一碗,如果係女士食可以兩位share,因為份量好足。D豚肉好鬼正,入口即溶,湯底有牛油、味增...等選擇。唔駛驚唔識叫架,因為係客人自己係機買飛先。地點:如果係 Ikebukuro Hotel Theatre(即Toyko Hands斜對面,Wendy's、笑笑)一出門口轉右,過兩條馬路,係第二條馬路位燈口就轉右邊行見到有間卡拉OK店(對面有間好大型相機舖),再行到盡頭(過多三四舖頭)會見到間豚肉店架喇(剛剛係正角位)~~~
如果坐JR就可以係池袋PARCO百貨公司出,過左馬路會見到三越,係三越右邊第二條巷仔行入去,行到盡頭就會見到豚肉店。

另一間烏冬店係位於Tokyo Hands旁邊巷仔,係要落地庫。如果係坐JR可以係西武東口出,過左馬路會見到有一間好大型藥房,轉左手邊,再過馬路,再直行,再過三條馬路,抬頭便會見到Tokyo Hands,係未到Tokyo Hands前巷仔第一間舖頭就係。
因為間舖名係日文,所以我唔識打呀!佢係自助型式,你自己係櫃面揀食物放落個tray度,如天富羅蝦(150yen)、炸菌(100yen)、豬扒(100yen)、玉子即係雞蛋(100yen)超級「正」係半生熟架!另外仲有沙津、關西煮、最後當然有烏冬(要自己同伙記講,只要指住圖片佢就會明白,如果係剩烏冬好快有,如果係咖喱烏冬但有配菜就要等10分鐘左右)!有超過十款揀,size分大中細,如果細剩烏冬290yen。我早餐同囝囝一齊去食,叫左碗細烏冬加一隻玉子加一塊豬扒已經好飽喇~~~

如果你好想食抵食自助餐可以池袋西武間book shop買本「究極之 食之放題2005」你會見到本書係橙黃色,封面係漫畫公仔。右下角寫住「400軒」。價錢係$743yen連稅。
係講好多不同地方抵食o既餐廳如食shabu shabu 、燒肉、咖喱飯、甜品、中國餐、壽司...等等
你係揀左食店後可以問下酒店職員張coupon寫乜?因為好多時係送甜品或送飲品又或者會再有折扣....總知係唔好浪費D優惠啦。另外留意某些店係要早一至兩日訂位架。(越平就越要早訂)

如果你有時間而又想食又平又新鮮魚生海膽,可以去JR御徒町南口向左邊出過一條馬路會見到一間寫住魚o既超市,好多當地人都去買架,真係好平,拖羅約十多片(切開後)只係港紙$80,另外仲有刺身併盤只係$300港紙但如果係香港買起碼要$600,最衰得我同老公兩個食唔晒,所以冇買。
另外係上野有$75港紙兩盤海膽,每一瓣都好大架,好正!香港一盤細細瓣都要$80啦!

希望以上資料能幫到你。
妹妹七個幾月,重21磅

首頁

尾頁

跳至