夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

無論有多久,都須要時刻保持新鮮感!

在於我自己覺得一段長時間嘅男女,一定會無咗初時好sweet嘅感覺,所以更應該久不久給對方一點驚喜或感覺,我的朋友時常都話我太着重生日、結婚日等等 但老公平時已經咩都無去做,咁日子是否應該給對方一點心思or開心呢?咁一世流流長都希望大家不要因為已習慣就甚麼都不會做姐!咁都是我錯咩

男爵府

Re: 無論有多久,都須要時刻保持新鮮感!

kimmyliu,

每個人既做人太度都會唔同, 處理事情既方法亦都不儘相同, 唔須要去度人哋點講, 最緊要您同您先生都覺得開心舒服未得囉!有時男人係出面做野都真係好辛苦, 大壓力, 如果佢唔記得您就千祈唔好怪佢, 做一個識體恤老公既女人幾時都咁抵鍚!

我自己同老公都唔會介意唔係生日, 結婚週年要慶祝, 會記得但唔會年年都惠登食餐飯, 反而有時無厘頭收到小禮物仲開心架! :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

畀面勳章

katiebbmama:我同意妳的說法呢!但不識浪漫、不識情趣,都要有時為對方花小小心思,but妳老公都會無厘頭買禮物

複式洋房

kimmyliu,
我都認同你既講法, 不過我同我老公既處境就慘d, 我地唔係唔想做, 而係冇$冇得攪, 有一刻我都會覺得為左個女, 為左個家, 我既生活變得枯燥無味, 以前我要咩佢都會買比我, 而家就算係d咩特別節日都好, 一諗起要用$大家就無晒心情攪, sorry 講左自己d野tim。我都好認同要保持新鮮感, 不過好在我地就冇因為依d野破壞感情, 但我就有少少空虛感law :-|

公爵府

係呀,我老公咪話lo[1年365日咁多節日,1時又話生日,拍拖/結婚紀念日,聖誕,情人節....]佢話咩日子都送會破產haha~
我都覺得久唔久送份禮物比對方仲"實派"呀
不過我老公唔多識"乙水"女仔,好小買野比我,係我先買得多比佢

大宅

我都想的,節日都會主動氹下他
他結了婚還未主動氹我(雖然我不應計較,結婚又只一年) ,不過有點灰心
人生漫長長,如何好呢

男爵府

講就容易, 做就難囉.

男爵府

畀面勳章

己經不是去計佢平定貴,但都會是一種溝通和相處呢 :evil: 最重要大家都不做,咁會唔會一段婚姻就是平淡、平淡∼無味、而無味呢!我覺得婚姻會因為習慣、不識去做,我根本不會做而變呢?大家都想自己的婚姻(男/女)會白頭到老,咁為對方花一點心思,無論是有錢or無錢都可以做吧!劃張咭(錢和時間不要太多吧!)祇係你會唔會去做呢

子爵府

好媽媽勳章

我都覺得應該要比d新鮮感對方...但係唔一定要係重要既日子...普通日子都可以...而且唔一定買禮物...重之有新既驚喜就得...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我好同意就算結左婚幾耐都要保持一d 拍拖既感覺先得...我老公一向唔係一個浪漫既人, 不過我地每一個特別日子都會送下禮物, 佢又會送下花比我...(雖然係貴左少少, 不過有d 感覺唔係可以用$去measure), 有d 同事都會出奇地問你地都結左婚咁耐, 佢仲會送花比你架?!!仲要係年年都有??!!! (我地get married for 8 year, and fall in love 6 years) 不過我老公話唔係因為時間耐左就乜都唔做, 佢要我仍然有同佢怕緊拖既感覺喎...不過有時要諗買乜野都係好頭痛架...不過都幾sweet 既... :mrgreen: :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至