母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問妳們泵一次奶用多少時間??

其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

大宅

Re: 請問妳們泵一次奶用多少時間??

每邊起碼15分鐘...再交替泵..至泵清為止
我有兩個小寶貝!

大宅

20-30分鐘pump清兩邊

男爵府

如果一個泵最少要半個鐘
兩個泵就十五至二十分鐘就夠了...

我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

請問泵奶時, 痛唔痛, 同埋d感覺係點.係咪都有d被吸啜的感覺? 因將會用這方法但又怕會痛

大宅

幣~~~我現在先知要咁耐,我每次都是10分鐘泵完,但次次泵一陣又好似唔會再有奶出咁,下次泵耐d先得

tuchai
我覺得泵奶唔痛的,個泵可以較大細力度的!
我覺得泵同埋身餵的感覺好唔同,餵bb我反而覺得痛 :mrgreen:
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

伯爵府

15 mins.
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

大宅

Jollyma 寫道:
幣~~~我現在先知要咁耐,我每次都是10分鐘泵完,但次次泵一陣又好似唔會再有奶出咁,下次泵耐d先得

tuchai
我覺得泵奶唔痛的,個泵可以較大細力度的!
我覺得泵同埋身餵的感覺好唔同,餵bb我反而覺得痛 :mrgreen:

I spend nearly 30-45 mins. Because I try to pump out as much as I can (usually 15-16 oz per day), I will use medela electric and avent at the same time first. Then I use my hand to squeeze it out. Sometimes, I can get 1-1.5 oz more when I got reflex. I learn how to pump milk by hand from bk.

男爵府

你地就好 la..! 我每次都要泵成個鐘...! 有時成 1個鐘3 個字tim...!

大宅

如果bb一轉了用奶瓶,係咪佢就之後唔識啜媽媽的乳頭?

大宅

mango22

咁妳一次泵到幾多安??

mango22 寫道:
你地就好 la..! 我每次都要泵成個鐘...! 有時成 1個鐘3 個字tim...!

大宅

tuchai 寫道:
如果bb一轉了用奶瓶,係咪佢就之後唔識啜媽媽的乳頭?

咁就要視乎你個小b會唔會有乳頭混淆啦∼
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

大宅

I use 2 pumps at the same time in the office so as to save time. It takes me about 15 mins to pump about 6 oz from both sides. If time allows I think I can pump more.

I did feel a bit painful when I first tried pumping but now I don't feel much... maybe I've got used to it...
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

大宅

in office, 15mins for one size
at home, 30mins for one size

男爵府

about 10 mins.

複式洋房

about 10~15 mins

大宅

jollyma
你用咩牌子既泵?

大宅

tuchai
乳頭混淆指bb太小, 不懂分辨媽媽乳頭定奶咀, 如用過比較容易啜的奶咀後便會有機會抗拒啜媽媽, 因為直接啜媽媽要出力d。

大宅

各位媽咪不用擔心, 當習慣泵奶後, 便會泵得快好多!

大宅

gigiso

我有大女時就買左個medela迷你形雙電泵,但我覺得佢吸得慢又痛,所以今胎就去煒華公司租左個樂天型泵,即係e院專用果隻泵,佢吸得比較快

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊