意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 18|主題: 132860

請問自製的蒜蓉可保存幾耐及如何保存?

公爵府

國民生產總值:29427

2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

請問自製的蒜蓉可保存幾耐及如何保存?

如題

子爵府

國民生產總值:12659

Re: 請問自製的蒜蓉可保存幾耐及如何保存?

蒜蓉加油放入雪櫃都可以放好耐架∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

國民生產總值:7665

用樽裝好再用油浸過d蒜頭面..放入雪櫃..可放一個月都得架...但一定唔可以有水!

大宅

國民生產總值:1367

我之前試過將已經磨好的蒜蓉用樽裝好放入雪櫃,但第二朝打開雪櫃發覺整樽蒜蓉變成綠色 → 好恐怖 :-( :-( :-(

複式洋房

國民生產總值:106

是否一定要放雪櫃存放?

欣兒Yanyee:

變成綠色是因為蒜蓉裡有水份

伯爵府

國民生產總值:18444

咁整好的蒜蓉是不是不可以立刻放入樽內呢?要等d蒜蓉乾身
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

伯爵府

國民生產總值:18444

to 貓BB,

請問油需唔需要煮熟�生油都可以呢?請指教

貓BB 寫道:
用樽裝好再用油浸過d蒜頭面..放入雪櫃..可放一個月都得架...但一定唔可以有水!
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

子爵府

國民生產總值:11401

我都係咁做,用攪伴機攪碎完D蒜頭立刻入樽及用生油浸過面,再放落雪櫃,可保存好耐架!!:mrgreen:

複式洋房

國民生產總值:202

咁D油洗吾洗煮過先﹖

子爵府

國民生產總值:11401

生油即是無煮過的油。(煮過的叫熟油)

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.