意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 1|主題: 77655

6個月BB未出牙~可唔可以食磨 牙 餅

大宅

國民生產總值:2214

6個月BB未出牙~可唔可以食磨 牙 餅

thx

男爵府

國民生產總值:6225

Re: 6個月BB未出牙~可唔可以食磨 牙 餅

磨牙餅好硬架,我試過呀嘛 大人都咬唔開!!
磨牙餅主要俾BB出牙時, 牙肉好痕就用咁硬的餅一路食一路"OW"痕. 如果你BB無牙就唔好試. 我驚會整到佢牙肉損就真.
其實市面有好多俾BB食的餅, 入口即溶, 唔使牙仔都食得, 又唔驚哽親.

伯爵府

國民生產總值:18429

畀面勳章

六個月可以食磨牙餅了, 亨士磨牙餅是這樣寫的, 另外磨牙餅硬是給bb磨牙用的, 入口溶的是餓時食的, 是兩種的餅, 我大仔六個月時開始有食磨牙餅, 我看見他放入口裏咬, 好似好開心, d餅會慢慢磨走

複式洋房

國民生產總值:265

我b女啱啱出左一隻牙仔,
但係我見佢食亨氏個隻磨牙餅,
唔係磨,係啜淋(不停流口水)佢,然後食喎? ?-( ?-( ?-( ?-(

Honeybaby Yan Yan

大宅

國民生產總值:2214

入口溶的磨牙餅係邊度可以買到呢?咩牌子

大宅

國民生產總值:1060

我bb六個月還未有牙仔時我就買earth best的牙仔餅佢"損", 呢隻係冇咁硬, "損"下"損"下就會有少少溶, 咁就會好enjoy去食, 但比享氏佢反而"損"兩"損"就掉. 但而家出左牙仔就唔同, 反而佢鐘意食享氏, 因為可以磨牙, earth best果隻餅就掉, 因為冇引咬兩咬就斷. 如果你小b仲未有牙, 你可以買earth best比佢試或入口即溶的饅頭餅.

earth best --- 在荷花買
森永饅頭餅 --- 永安 ` 荷花 ` 吉之島買
wing1011 寫道:
入口溶的磨牙餅係邊度可以買到呢?咩牌子

大宅

國民生產總值:2708

I gave my bb "heinz" biscuits, she also don't have teeth yet - even until now (9)mos. :evil: . This biscuit is big & hard, she like it and I feel it is safety - except sometime she might choke a little bit (not a problem!). I feel it is better than use the pacifier and she suck her fingers (sucking make bb feel satisify! . For the "Earthbest", it is a little bit rough and a little bit easiler to break in two pieces and sometime I scare it is a little bit danger (Might be it is no problem but my maid do not suggest to let my b eat "law"!). :mrgreen:

民房

國民生產總值:16

我想問下即溶餅會唔會一次溶好多或者容易斷令bb容易哽親
架?? 係咪6個月就食得??

大宅

國民生產總值:1060

我買果d即溶餅係小粒粒黎架, 放入口一碰到口水就會溶, 我bb大力小小已經"jar"散晒. 我見過荷花有一隻4個月已經食得, 但多數都係6個月先可以食.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.