嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

歲半針

男爵府

Re: 歲半針

[size=medium]babyellow

可以飛個輪去健康院問問

我大女就一足歲半就去打,而細女都約咗期打針,你想同朗朗遲D打?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

減齡達人勳章

I have once asked my personal doctor and he said 2 years old is the latest.

禁止訪問

該用戶已被刪除

男爵府

babyellow 寫道:
cherry,
我就想遲d打,因聽講歲半針好勁,我驚朗朗辛苦

乜你有兩個女 ?-(

[size=medium]babyellow

Hahahahaa....係呀,我有兩條Queen
可能遲D會有隻 cup 手 King 呢~~ 哈哈哈哈.... :lol: :lol:

我大女打歲半針有少少燒,但我覺得同之前D針反應都差唔多呢

有個媽咪同我講,如果自己比錢去打5合1,D藥會靚D,BB打完針後反應會冇咁大,同埋針口會冇咁痛,我聽完都想同細女打5合1,但係因為上次去健康院打3合1,所以如果今次想同佢出去診所打5合1,原來要補番針先可以打呢~~ ,所以都打消咗呢個念頭lu~~

2歲冇針要打lu~~ 除咗去診所打水痘針同流感針

複式洋房

我個仔15日剛剛打完歲半針,係完全冇事至打,去健康院打,今之打手臂,之前打大脾都係喊一兩聲(now 12.22kg),冇好似其他b咁收唔倒聲,今次打手喊多一聲,但佢都發燒去到39.8度,好鬼驚,由第一日晚開始起燒,發了三日燒,上上落落,之後又出玫瑰疹,之前都出過,醫生就多數在發完高燒之後出的都係玫瑰疹,同濕疹唔同既係佢一d都唔痕,同冇藥食�塗,大約三日就退晒,呀媽話以前d Baby都冇哩d野,你又知唔知點解呢? ?-(
Cheuk Cheuk Ma :wave:

男爵府

[size=medium]cheuk_cheuk_ma

我個女都出過玫瑰疹,醫生話係因過濾性病毒引起,佢都係退燒時出疹,一兩日就退曬lu~~, 不過醫生話BB出疹時唔好接觸其他BB,如果唔係會傳染比其他BB呢,佢仲話BB出疹期間,我哋大人o既衣物都會沾染到病毒,所以都會變帶菌者呢

複式洋房

水痘針就打完一歲針之後一個月打,因費事佢出水痘,尤其係返學就易中蕉,健康院冇得打,私家d針好幼,呀仔好似冇野咁,大d反應都冇! :lol:
Cheuk Cheuk Ma :wave:

首頁

尾頁

跳至