嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb有尿道炎的媽媽,請進來分享經驗!

我bb現在在醫院打緊抗生素, 開始有退燒跡象, 之後會點呢, 可分享你們的經驗嗎?

洋房

Re: bb有尿道炎的媽媽,請進來分享經驗!

我囝囝都係咁上下大時有尿道炎,都入院打抗生素,之後排期做檢查 ( ultra sound 同顯影二樣.)感謝主,報告結果無事.直至現在也很健康 啦 !
我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

洋房

囡囡如有尿道炎會有什麼不陀,thanks!

大宅

我bb當時打第2日抗生素就退燒啦, 總共打左10日抗生素. 由於打抗生素既關係, bb既尿尿同便便都會比較"拿"個pat pat, 你要勤幫bb換片, 如果唔係bb pat pat會起紅色粒粒.

我bb已做ultrasound, 照到左腎天生有d問題 (大左同埋輸尿管塞左), 而家等緊星期五去做膀胱造影 & 3月做靜態腎臟掃瞄.

希望你bb早日康復.

洋房

我囡囡現在8years old, 5years old 時有尿道炎當時只係發燒, 仲燒左好耐, 成個月斷斷續續敢, 最終驗到有尿道炎同埋尿管倒流, 要食左成年抗生素. 要定期做好多檢查, 腎臟及尿道.......等. 我囡囡腎仲有少少花左, 最緊要多飮水唔好忍尿.

大宅

利太:
知道bb有事,你心情一定很難受,我亦很擔心我bb,他亦進了屯門e院,出院後亦等排期做三樣checking。
不好意思, 在這個時候騷擾你,唐突地想問下你的意見:
1.你bb藥水是trimethoprim嗎?我不太想給他吃
2.我先做造影,點解你做超聲波先呢?
3.如私家不太貴,我想bb睇私家,不讓他這麼辛苦,你會看那個e生?
4.與奶粉有關嗎,我bb吃緊s26,請問你呢?

你bb現在怎樣,會唔會好
該用戶已被刪除

大宅

wingszesze

收到你既pm, 已回覆你啦~ ^^

大宅

wingszesze,

Please check PM, thanks!

首頁

尾頁

跳至