母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

唔夠奶

我妹妹剛剛生完bb,但不夠奶給bb吃,我想請問各位媽咪,吃甚麼會多d奶比bb食,我聽人講木瓜魚尾湯,豆漿會多d奶,但佢而家坐緊月,可以飲豆漿嗎?豆漿是否好涼?木瓜魚尾湯加埋章魚是否仲勁?怕唔怕章魚燥或毒?坐月飲章魚怕唔怕?仲有無更好方法呢?因我家族大部份都夠奶給bb,包括我媽媽,家姐,我都好多奶,但我妹妹每次都只可以泵到兩安奶出來比bb食,有很多問題,唔好意思,請各位幫忙,唔該晒... :lol:

大宅

Re: 唔夠奶

我唸飲豆漿冇問題呀...咁座月期間一定係飲熱嫁啦...如果怕既就間住飲...同埋木瓜魚都ok呀...加唔加章魚就因人而異呀...我個人有飲過加...亦有飲過唔加...我就覺得冇分別...但我就一定加好多花生呀...同埋最重要俾bb食多d...同埋你可以叫你妹妹邊餵邊泵呀...因為我就係咁樣多好多奶...之後就唔洗再補奶粉呀...希望我小小既個人經驗可以幫到手啦
[size=small]Mason is my life! :-)[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/56857][size=small]

大宅

畀面勳章

佢係好少奶出,而家好少谷奶,佢亞b可能無奶飲,所以唔係好啜,咁點算呀??另外我想問多奶茶有無作用?是否係永安可以買到???花生是否會幫助多d奶呀??? 唔該晒你

大宅

畀面勳章

:lol:

別墅

你妹妹係咪剛剛生完咋? 我頭十日都冇奶出, bb個半月時都泵唔到 2oz, 後來返工時bb兩個月, 我每次都只係泵到3-4oz, 一直都覺得自己唔夠奶, 但bb而家8個月了, 全人奶bb黎.

我覺得多d比bb啜係增加奶量既最好辦法, 當然飲木瓜魚湯同椰子雞湯我都有試, 叫做有d幫助啦, 半夜如果bb冇食夜奶既習慣, 我都特登起身泵奶, 半夜果次既奶量最好, 另外, 版主曾經post過佢既多奶湯水出黎, 我唔記得左份量了, 希望有料既媽媽可找來吧.

多飲湯, 水, 休息, 同心情都對奶量好重要架!

大宅

俾bb多d啜係最有效的方法
勤力d, 個零兩個鐘餵一次,
無奶出, 都俾佢啜

禁止發言

大宅

初生階段,應該不會不夠奶的.
因為BB吃得很密.
其實不必用其他食品催谷.

盡量不要泵出來餵,讓BB直接吸吮,比一切催谷食品都有效.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊