論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

工人未滿約要返菲律賓

今年年尾先滿2年,工人話而家新約只比1年簽証,之後要出境再入,各位媽咪係未呢?不過就算係其實唔關我工人事,佢要返菲律賓又話3月仔小學畢業,我地話唔得,佢又話5月,唔得又話9月,死都要返,借口多多
我老公話比佢返飽佢,比佢係新年返,請問各位媽咪我有什麼要注意?需唔需要通知agent或比信佢簽?

侯爵府

Re: 工人未滿約要返菲律賓

佢完約後你仲續唔續佢架?

複式洋房

Let her go later. Otherwise she come back with BB, how to handle??

洋房

我唔想續佢,多多借口,古古惑惑

別墅

年尾先至滿約, 咪即係只做左一年? 想攞大假??

你可以按比例放佢 或 預先放晒佢14日大假, 僱主自行決定.
合約規定, 兩年約滿係要俾機票佢放假回國, 咁, 而家約滿未丫?? 放大假期間, 所有洗費係佢自己負責.

佢咁快就同你講定續約之後的事, 佢係咪做左好耐的舊人呀?
咁鬼精~~?~?~

洋房

badspriteboy
我個工人係香港做左7年啦,佢同我做只係1年咋,巳經30幾歲既賓

別墅

外傭合約係兩年的.一定係 (綠色果份)
唔好俾佢大到.

因為未滿合約, 僱主係唔洗俾機票, 佢自己負責.
工人係每年應有薪7日假期, 只要雙方傾好, 你預支下年果7日都得.(只要你願意, 甚至放多幾十日都冇問題)

http://www.immd.gov.hk/chtml/hkvisas_5.5.htm
請參考23-33條

23. 根 據 標 準 僱 傭 合 約 ( ID407 ) 第 13 條 , 由 舊 合 約 期 滿 至 新 合 約 開 始 生 效 期 間 , 傭 工 須 返 回 其 原 居 地 放 取 假 期 , 費 用 由 僱 主 支 付 。 獲 准 留 港 期 限 一 旦 屆 滿 , 傭 工 就 不 得 留 港 。

佢以為你唔識, 你最好print定一份, 收埋先, 同佢講到大家"係咩?唔係喎!" 呢D情況, 先至攞出黎俾佢自己睇, 佢實冇野講.
佢做左咁多年, 呢D條例, 佢掉轉都識背~

首頁

尾頁

跳至