婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

睛靈勳章

我有一個難題, 想大家分享一下自已既睇法, 同埋俾D 意見我 :

我依家有左BB (係第2胎), 因屋企住屋問題好煩。依家我係同個女一間房, 而我屋企有一間房係多左出黎, 但呢間房係我 62 99 既, 但只係 for 我 99 日頭響度訓, 同埋夜晚間中會留響度. 而 BB 出世後, 我地就要 4個人迫埋一間房住, 因為我 99 從來無諗過讓間房出黎俾我地. 其實我係想, 如果佢可以讓間房出黎, 我可以俾個女訓, 或者用黎做 BB 房, 叫工人睇住BB. 但 99 一直都無咁既諗法, 而且仲話叫我個女去陪佢訓。我真係唔想我個女去陪佢訓, 我寧願迫D 4個一間房, 都唔想俾個女跟佢訓。而且佢咁講, 即係諗住第日 BB 出左世, 佢就會成日響度訓, 根本就無諗過我地係唔夠地方住, 要迫埋一齊訓。請問大家有咩睇法, 或者更加好既解決辦法 ?

男爵府

間屋係邊個既lei?

男爵府

咁自私的99都有..明明自己有頭住家, 總係要罷住個仔間屋果間房, ...明知人地等住間房用,得閒返黎住都唔讓出來.....自私得緊要...
如果係我..
我會直接同奶奶講話等住間房用, 除非層樓唔係您地個名又或係99供款..

翡翠宮

畀面勳章

直接將間房裝修成bb房,只放一張朝行晚拆既梳化床就可以。

之後叫c6同佢呀媽講,地方唔夠,果間「多出黎」房要改做bb房。千奇唔好話改「你間房」。

但如果間屋係99既,你就只有忍。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

間屋係邊個? 日間係唔係都要好依賴99幫手睇住小朋友?

伯爵府

好媽媽勳章

間屋如果係你99既,冇得搞。

禁止訪問

BK Milk勳章

子爵府

4個人住一間房? 樓主間房有幾百呎架?

建議:
1/ 樓主叫老公出聲, 請99讓間房出來.
2/ 夾硬照擺BB床係99間房.
3/ 搵屋搬

大宅

你寧願比一個外人(工人)睇佐bb都唔自己睇or比奶奶睇?
bb初生頭幾個月梗係跟爸媽同房喇,你信得過工人會好上心咁幫你睇初生bb?
至於大女,同女麻女麻一間房有咩問題?你唔想佢同99一間房的原因係邊?
大家都做佐阿媽,寬容d,我都相信依家點對長輩,日後仔女都會點對我地。

伯爵府

原帖由 mother904 於 09-8-26 18:41 發表
直接將間房裝修成bb房,只放一張朝行晚拆既梳化床就可以。

之後叫c6同佢呀媽講,地方唔夠,果間「多出黎」房要改做bb房。千奇唔好話改「你間房」。

但如果間屋係99既,你就只有忍。 ...
agree~咁講幾好呀,又唔怕99話你唔比佢係道訓~又唔驚佢會霸住你地間房喇
大b駿逸細b駿晞

男爵府

間屋係邊個嘅先?
99?
你 & c6?

如果係你嫁時住入去
咁我覺得你要人間房, 係你唔啱
如果你你地兩公婆供, 你99係要霸間房, 就佢唔啱

不如一人讓一步
間房整上下+子母床
工人上格, 99 + 女下格
咁又可以瞓三個人, 唔使"郁"你99
你99又同到個孫瞓

別墅

睛靈勳章

好多謝各位俾左咁多意見我.
間屋係我 99 同我老公個名既, 但我從來無諗過真係要佢地間屋, 但老公又唔想搬, 所以焗住要同 99 住.
我自私D 講句, 我真係唔想個女同 99 訓, 因個女好痴我, 我想仍然同返我訓。唔想佢跟其他人訓。
我既諗法係, 如果佢肯讓間房出黎, 我會整上下格床, 到時我陪個女訓, 或者 TRAIN 下佢自己獨立. 到左細個果大D, 訓唔到BB 床都可以同家姐一間房. 但照我 99 意思, 佢應該係唔會俾我地郁間房, 佢可能諗住細果個出世後會搬返上黎住, 咁就叫我個女過黎同佢訓. 其實我都知焗住無得搞, 但又有無D 2全其美既方法?

複式洋房

樓主,我想問吓平時你同99啲關係係咪好差? 你都講咗,間屋係99同C6名,咁99有冇份俾錢呢? 如果有份俾錢,要一間房唔過份喎。仲有99無話你個女或者BB唔用得,99都肯照顧啲細路丫,係你唔想阿女太痴佢啫,係咪?

首頁

尾頁

跳至