論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 我係咪好豬? 咁都上當!

我d情況有d同你似,我好明白你感受,so我覺得應該即刻抄佢,如不是,第時你重慘。
該用戶已被刪除

複式洋房

If you give me hard time, I will not give you good time...

別墅

strawberries,
如果個賤人咁聽你老公話﹐不如以後每樣野都由你老公開口﹐就算你老公唔響屋企﹐都打電話叫你老公同個賤人講﹐我古你老公點都信你多過個賤人既。

男爵府

Hi strawberries,

係我呀 ! 你又比工人激死, 睇開d啦, 皺紋都出嚟啦.
點解你工人一定10:30pm入房 ? 我工人每朝唔夠6:00am起床prepare 2 個小朋友snack, 水, 校服, 7:00am落街搭校車, 都唔係口甘死板幾點要瞓. 你工人態度有問題, 对madam點可以口甘 !

珍珠宮

看到妳所形容, 和我那位印印差唔多, 我都係等3月頭新工人來就送佢返屋企。我個工人10月來我家打工, 日日無大無細, , 仲識得鬧番我, 仲好惡死個隻, 做錯野比我話, 就即刻同我講唔做啦要返印尼喎。佢初來我家心想會大把著數, 佢以為香港人好有錢, 所以一來到成日同我講家裡既鮑魚和燕窩, 佢好想食, 仲有我買番來既新衣, 佢話好靚, 叫我下次買開買多件比佢, 非常厚顏。

跟住我無再理佢, 佢就成日發脾氣, 又鬧我買咁多衫, 衣櫃無晒位啦(語氣非常差)

下午趁我返工, 就訓係梳化到睇電視食花生/零食(全部係我買放係櫃度), 唔理我個仔, 最大鑊係有一日佢想落街搵朋友傾計, 唔比個電話通知一聲帶走我個仔一個鐘, 我同老公不停咁搵先發現佢同我個仔(2 歲)係公園度同另一個印妹傾計。佢來打工第一日已搵翻譯講得好清楚, 無我批准唔可以落街, 佢竟夠膽話: 個日有講o者, 個日唔得, 但今日無講嘛!

有無d 咁吋既工人仲要係印妹tim。

所以佢要走我即刻應承, 仲好開心。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

複式洋房

Martina,我都唔想為左個賤人出皺紋,, 但好難頂呀!!!!!!!!
我都有想過係咪我自己教佢地個方法有問題,,,
我通常會先禮後兵, 第一,二,三次唔記得我都可以接受,
但若果, 果件工作冇難度, 又多次唔記得,我就會話佢,
再次就會發脾氣鬧佢........
又或者1日內做錯4件事以上,咁再錯第五樣時,我就好火咁話佢.......
比如.. 佢洗緊魚或雞, 亞女叫佢去尿尿, 咁佢只用清水洗下隻手, 又唔抺乾,咁就同亞女尿尿, 話極都唔改, 仲要時刻捉到正先認, 煲湯叫佢滾左記住較最細火, 但時時只較細火, 有時我冇check, 咁d soup煲完2hr 得返好少, 問佢,,,佢實話較到最細火..... 我飲水見到個杯仲有中 藥(積), 已教過佢要洗杯邊,
杯內,杯外, 杯耳...佢采我都有味, 我知佢淨係用水沖沖就算,
所以杯邊還留有我的唇膏印....
我知lee d 野又唔係好大件事,,但真係好頂氣,
根本冇難度 !
好以今早咁,, 亞女起床穿的外套,個工人竟然用衣架掛左入櫃, 明明同佢講過10萬8千次,放係果個櫃桶......你們話佢係咪明玩我,,,定係我自己有問題呢??
我真係好想知道,應該點對佢地呢 ? 我只想佢做返佢本份,同跟我方式做野啫!!!! 為乜係要同我唱反掉,同我作對, 係咁激我,,我又冇迫佢黎我hse, 我又冇害佢......????

別墅

點解個個都係o甘,我個工人就最中意用對又濕又凍o既手抱我仔大大,一o野凍落去,如果著住衫就順便抹埋手。話左好多次都係o甘,有次我好嬲,話佢一句就走入房,佢仲抱住仔仔響我房同我仔講(當然我BB得幾個月唔識聽):媽咪,你嬲啊?我尊登激你嘎!
每日都會響床,沙發,餐臺不同位置見到用過的沙巾。。。
反正,請工人又死唔請又唔掂啦

複式洋房

唔好太嬲, 好多工人好衰, 我之前果個8月份到我家, 一來到已經知佢唔得, 10月開始再揀新工人, 因為唔想再衰所以好小心咁揀, 拖下拖下成12月先請到人, 新工人要今個月尾先來到。本來一心一意等新的來先kick走果個衰的。我全家人都好忍佢, 後來最後忍無可忍上個月中kick走佢!
你所發生的我都經歷過, 你駡佢, 佢當住你面前哼歌,你仲火! 通常工人做到咁賤, 佢地應該係到等消息, 應該係有後着!
12月中有一日, 個衰工人同我請假話星期四有事, 問佢?事,佢話私事, so我話唔得, 加上實在冇人接我仔放學 (一個K1學生), 我要返工接唔到放學! 其實我有媽媽一齊住, 但因為婆婆弄傷手每日都要去跌打到換葯, 所以佢問我三四次我都堅拒, 我反問佢, 你想我請假來放你假呀?
星期四早上如常我送仔仔到校車站, 婆婆如常去跌打, 之後果衰工人就出去, 又無去接仔! 請問一個工人剩下三歲小孩不顧,是否有人性? 真係忍無可忍kick佢走!
因為唔見左佢, 我叫 agent 揾佢, 先知道佢走去 canada 領事館 interview 取 visa, 因有 canada 僱主請左佢!
真係幾衰的工人都有!
[url=http://www.imagestation.com/album/?id=2124918953]

男爵府

反正你都想抄佢, 口甘興就早d 趕佢走. 費事新年流流發生爭執. 你係full time mom, 自己頂住先. 我要返工就話姐. 工人唔好縱, 由頭就嚴d, 但小事情就算數當睇唔到. 睇overall 表現okey 就合格. 一般bun bun inch d, 你個印印竟然敢駁咀, 我諗我都会kick her out.

印印係污糟邋遢d, 洗嘢唔方乾淨. 仲有死笨係冇藥医.

你老公可唔可以叫工人有乜事都問亞madam ?
我bun bun問我老公anything, 我老公通常都say yes. 我就叫老公乜嘢都叫佢問亞madam先, 過咗我個関先, I say yes is yes, I say no is no. 係我pay 人工架. 要工人知道boss 係我. 佢要聽我話.

lamlam-ma
你個工人又係衰到貼地, 掉低3歲小朋友唔理,比我實殺咗佢.
聽聞而家好多bun走去canada打工, 好high pay. canada 鍾意係HK做過, 好似HK family 鍾意 Singapore 做過口甘.

複式洋房

lamlam-ma
你個果真係好賤 !!!!!

多謝大家的回應, 我已經平伏左好多了,,,
但佢都仲係咁賤, 叫佢(針)水比我地, 我兩個女有,我就冇,
我今次好叻, 冇興到, 明知佢想激興我, 我咪再叫佢(針)比我>>>>>>>
d 幾日大女考完試冇功課, 咪同佢温下one-twelve, january 果 d,, 個賤人一見我同囡囡温書, 又專登pam-pam-pam .... 我咪走去開左個cd機, 仲大大聲, 睇佢仲有乜花臣 ~~
我平時都唔駛佢去surpermarket拎野, 但明天我會同佢去買多d罐頭,, 平時又唔駛佢洗車, 但我後天,等囡囡返左學,我就帶佢去洗車,仲要看住佢.......haha !!
大家會唔會得我好衰呢 ? 咁會唔會好變態呀?

男爵府

去supermarket, 記得買米, 買油呀 ! 哈哈

:lol: :lol:

男爵府

我地出糧比佢地, 唔先睇佢地面色
一於叫佢地做到冇停手

大宅

strawberries
唔會好衰.因為我都係咁.
之前話炒就炒工人.佢地走左,我就發覺好多地方都唔乾淨.做到我死死下.
今次諗住炒人.日日都搵野比佢做.發覺真係有好多地方污穢不堪.我就同佢講.一年做一次之嘛.要過年做啦. 咁妳諗下平時佢做既有幾多野啦.好多都冇做. 而且個衰印印成日黑面對我.我會在新年前幾天先炒佢.等佢唔使旨意收我封利是.但會比封好大既利是佢.就係HK3270.

子爵府

我發覺呢到好多媽咪請印印, 但我屋企人請過4次印印都嗌曬救命, 2 個完唔到约, 1個完约即刻轉番用bun bun, 仲有一個現成 已經表明一定唔renew, 6月就 bye bye.

泰傭, 尼泊爾 会唔会好d ? 有冇媽咪報料 !

別墅

我係你, 我會同佢講 "你將d野亂咁放, 我唔識搵, 以後我要

複式洋房

melody1234

妙絶 !!!!!
仲有佢以後亂放野, 激我....
我就每個櫃桶找,,張d衫拎曬出來,,咪等佢拾餐死......
好彩我有你們, 原來有咁多計,可玩返佢....!!!!

大宅

作為僱主, 要忍氣吞聲, 咁辛苦為乜? 換作是我, 一早已經俾大信封佢, 何必自己激餐死呢? 工人唔啱咪換到啱low. 要想方設法去"勞役"佢, 咁又何必呢?

哎, 大家請個工人回家的目的究竟是希望她減輕妳家務負擔呢, 定還是要彼此互相虐待呢? 請三思....

(如唔啱聽, 就當我冇講過, 請諒. 我都係唔想妳唔開心jie...)

首頁

尾頁

跳至