意見反饋
義工

育兒好物 今日: 6|主題: 92766

森永細仔沖法是否和明治細仔一樣?

大宅

國民生產總值:3023

森永細仔沖法是否和明治細仔一樣?

因為卓悅嘅奶粉無指引.

我知道明治細仔:
每匙奶粉 = 2.8g
每匙奶粉可沖20ml (連奶粉及水計)
例: 如要沖100ml, 先將50ml 溫水加入樽, 再加5匙奶粉.
搖完後再加溫水至100ml, 即成.

森永細仔是否一樣?

男爵府

國民生產總值:5724

Re: 森永細仔沖法是否和明治細仔一樣?

題外話:

我唔係用您呢個沖法, 我係總共用100ml水加入5匙奶粉.

其他媽咪知唔知道呀, 好驚喎, 我一路都係咁開俾個仔食,又冇問題喎.

大宅

國民生產總值:4029

森永我就唔知, 但係雪印就同明治一樣.

IanCynthia, 不過你又唔洗擔心, 就算係開錯, 都係多左d水即, 冇乜大問題既, 多左奶粉就話驚d即.

男爵府

國民生產總值:5724

濤兒,

唉, 我知道之後成晚都瞓唔著, 我好內疚, 真係想喊呀. 我真係大意. 個仔已經7個月大啦, 唉! :cry:

洋房

國民生產總值:438

IanCynthia 寫道:
濤兒,

唉, 我知道之後成晚都瞓唔著, 我好內疚, 真係想喊呀. 我真係大意. 個仔已經7個月大啦, 唉! :cry:

其實都無乜所謂的,都係爭少少之嘛,反正bb飲多d水無壞。
我係安嬰兒BB

大宅

國民生產總值:4029

係呀, IanCynthia, 唔洗內疚喎, 飲多d水好呀, 以前大囡飲a+我次次都開多d水, 宜家細囡飲日本雪印細仔我都係開多10ml+水的, eg. 7spoons for 150ml, 8spoons for 170-180ml架. 奶粉熱氣嘛!!

大宅

國民生產總值:3023

請問森永細仔係點沖呢?

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.