興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 想買notebook有無好推介?

Which brand do you want?
我有一個可愛之女兒 ~ みこ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

大宅

冇提供用途?
冇budget?
...點推介之?

別墅

我有兩部

asus- 用過之後, 我以後聽到佢個名都驚, 頭1年都整左2次... 千祈千祈唔好買.

samsung- 幾好用, 無乜問題.

公司provide 既係fujitsu, 一用5年都無壞過, 好正, 但價錢比較貴.

不過呢d又係要撞手神...

大宅

一萬蚊可以考慮:
TOSHIBA A50
一) CENTRINO 725 /1.6GHZ
二) 15"CLEAR SUPER VIEW XGA LCD
三)60GB.256M RAM
四)COMBO DRIVE
五)802.11B/G
六)XP HOME
日本製造
HKD9990

禁止訪問

別墅

I love Fujitsu notebook. but it too expensive.

I just bought HP dv1004 notebook in PCCW Shop last few weeks. It was display for 1 month. original $12980. and I bought 8,500. it is reasonable. you can try it out. I bought in Shatin branch. I also see other compaq display only $7,500. Good Luck

男爵府

有些台灣牌子,價錢好吸引,不過質素根本唔得。
有同事買左部 notebook,隻碟竟然在機裏熔左,好恐怖。雖然有得免費換cd rom, 都好多損失。

公司去年同PCCx買左三部notebook,是大牌子H字頭,用左半年後,harddisk成日 reset,去代理整完都係一樣,維修話底板有事,代理吾肯認,整好多次,可能吾好彩。

一分錢一分貨,notebook一有事,根本一定要代理整,自己無得修理,過左一年保養若果要修理會開天殺價。買部好少少就幾年都吾壞。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

依家 Toshiba 好似唔係日本做架, 我兩個月前買左部 Toshiba A60 P4 2.8, 特價 $7,990, 不過用左一個月就賣左去, 因我每天都要攞住佢返工(大陸), 實在係太重啦, 成 3.5kg; 跟住我換左部 Compaq Presario B3811, Centrino 735/1.7GHz, 15" TFT XGA Mon, 512MB DDR Ram, 80GB harddisk(5400 rpm), 2.5kg, $14,000, so far 都OK.

買 notebook 要睇下你需唔需要帶出街, 如果要, 真係要買部輕身D, 有時攞住佢周圍行都幾重架. 依家都出左好多 notebook, 價錢愈來愈平, 不防睇多幾間, 問多D意見先作決定 我初初都唔係好識, 最近睇多左同埋問下其他人意見, 識多左少少, 記住唔好咁心急呀

別墅

我用緊Samsung,買之前諗住都係一般,但買後發覺好好用,拍得住Fujitsu(不過Samsung就大部過Fujitsu),但價錢就真係平好多。

大宅

yy13:
以牌子計,當然首選是富士通,不過咁平o既富士通一定有原因,本人就唔鐘意:
一)AMD CPU又慢又哂電!仲分分鐘撞Software!
二)得13.3吋Display,點都Out Out地!
兩部HP都可考慮,當然又係有DVD +/-RW略勝一籌,而且仲係闊熒幕!不如你親身去睇下Toshiba A50同Compaq V2135AP再決定!
不過揀咩都好,最好加多512M ram,行起xp上o黎暢通無阻,好過Upgrade兩級CPU!

子爵府

仲有呀, 記住要講價呀, 其實佢地可以減好多架, 睇下你有冇本事啦, 唔好怕煩, 要問多幾間價錢

子爵府

我就唔鍾意IBM, 因為佢個款十年如一日, 都係咁既樣, 而最近 IBM 將會比收購, 此消息一出, 美國佬都話考慮唔用 IBM.

至於講價方面, 佢地一般會列出公價, 你問佢有幾多 discount, 佢就會幫你計一計, 之前問過 "國美,百老匯,豐澤,2c電腦" 都有 discount, 仲要係每間都唔同, 試多幾間啦

yy13 寫道:
hi sonic, pancy, hotdogpapa

thank you so much for your suggestion. 其實我唔識分好定唔好, 總之唔太慢and襟用d就ok.

有friend介紹用ibm, 唔知又好唔好呢

IBM ThinkPad R51
- intel pentium M725 (1.6GHz)
- 256MB Ram (333 MHz), 40GB
- DVD +CDRW combo
- 14.1" XGA TFT
- intel Pro/Wireless 2200, 802.11b/g
- 2.6kg
- 送spare battery or 256MB
- $9990
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

hotdogpapa

'mug'唔係display細d好咩
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sonic

點解有價講嘅 ?-( d鋪頭/promo counter, e.g. jusco)唔係fixed price咩

大宅

yy13:
一) 你屋企部電視機幾多吋?32”/29”/25”…都唔緊要,我有部十吋同你換,好嘛?notebook mon當然越大越好、機身越輕越好、cpu越快越好、ram越多越好…
二) ibm~見客~o岩d!個樣仲衰過我…
三) 睇下a50先啦~而家減左1500蚊先至買9990,包你見到個mon就會喜歡架…哈哈

子爵府

除左有 discount 之外, 你仲可以問佢地攞禮品, e.g. card reader, web-cam, RAM...睇下有冇本事

大宅

唉...打一下答一句...
“熱狗”變左“火狗”了
出街又唔同玩法,點帶2點幾三公斤出街丫..仲要女士!
最後一次:
ASUS S5N
1.6G
256M
12.1"
外置COMBO DRIVE
40G
1.2KG
HKD12,780
BYE

複式洋房

I really suggest IBM x40, portable, very good keyboard, and 3 year warranty

A photograph is a secret about a secret.  
The more it tells you the less you know.

複式洋房

Link is here: IBM HK
A photograph is a secret about a secret.  
The more it tells you the less you know.

首頁

尾頁

跳至