論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

你地會容許個工人遲過你地起身嗎?

我個B夜晚訓覺時無時停,
成晚碌黎碌去,或者喊幾聲跟住塞番個奶咀比佢,
佢就訓番. 但咁樣個動作一晚會做幾次.
同佢訓覺真係無覺好訓

每朝當我番工時大約8:15 佢地(工人同阿B)仲未起身,
但一個禮拜我都會同阿B訓兩三晚,
第二朝我番工時就叫醒工人起身.

我驚工人無覺好訓, 會對阿B吾好,
所以由得佢.

請問你地覺得有問題嗎?
會唔會太寵壞佢呢?

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 你地會容許個工人遲過你地起身嗎?

我都由得個工人幾點起身 第一佢唔晒同我兩公婆煮早餐 二黎半夜係佢起身幫我湊bb 所以我都冇麥所謂 總之佢見阿b醒 佢有醒就得啦 如果唔係就真係冇人睇住bb好大獲架 

男爵府

最緊要係個工人有分數,有些工人做開就會做,唔做開就唔夠膽做的。唔係唔俾她訓,但如果個b大了,她又點呢?所以有時講清楚好些。

大宅

將心比己, 我接受她遲起床, 比著係我都頂唔順, 仲要日間照顧小朋友及做家務呢, 但將來小朋友長大一點, 便可一覺訓天光, 到時便須早起, 小朋友通常7-8時已起床了

別墅

我亞仔會響晚上十點訓,訓到五點左右就擰來擰去接著食奶,BB也是同工人房訓,只是五點後才要一起訓,但我會要求工人唔好遲過八點三起身,點解?試想下,BB十點訓到六,七點就會好精神要玩,但工人會應為想訓耐o的,比個奶嘴BB要BB訓到九點十點的話會好累。而晨早係頭腦最清醒,我會叫工人同BB玩同講o野聽英文歌。
但中午我會比番時間工人訓下覺,工人亦好識做不會訓太耐。

別墅

我覺得早過/遲過自己起身唔係一個原則, 都係要視乎需要, 你無講到實際佢幾點訓幾點起身, 我個女又係咁煩, 我同老公一晚要醒好多次, 我地就11/12點訓7點幾起身, 係有d累, 不過都頂得住.

珍珠宮

gavial ,

我個工人通常9:30-10:00就沖埋涼入房架喇.

其實我都唔係好介懷既, 不過同朋友提起呢單野,
佢地話我對工人太好, 咁我未上黎問下意見羅.

G5,

如果我阿B早起身, 我都知工人會比個奶咀阿B,
等佢自己再訓. 其實咁樣我都唔係好鐘意,
明明阿B醒左架喇, 又夾硬要佢再訓或等阿B唔好紐計.

侯爵府

minmin

看左你個topic好久, 都不想出聲, 都忍不住.

我大女出世的時侯初時請印印, 後尾比奶奶瀲到產後抑x甘制, 卒之抄左個工人 ,比保姆湊, 諗住不好比奶奶埋身, 到大女8個月, 都係請左個bun bun返屋企, 自己湊返, 果時個女其實已經戒左夜奶, 個bun bun就好似你個工人甘啦, 阿女醒左, 就比奶咀佢, 我又係好不鍾意, 但第一次叫做請工人(之前的印印做左都不夠一個月, 不當係啦), 不識話佢, 整下整下, 個bun bun成日話, 阿女半夜醒, 佢訓得不好, 整下整下, 佢還訓得多過我, 遲起身過我. 但有一次我同個女訓, 個女係一覺訓天光, 完全無半夜起身, 我問返個工人, 佢話係呀, 不知幾時開始, 阿女已經無半夜起身, 甘做mug不同我講? 我諗係你都知啦.

第二個bun bun又係甘, 訓到我起身佢都不起身, 佢早我5分鐘起身, 攪到要爭廁所.....

依家, 我規定佢一定要6:15起身, 因為阿女要返學, 6:30到個女起身, 6:45到我起身, 不駛爭廁所.

我想講, 你一定要set返d規距, 規定佢要早起身個你, 如果佢覺得不夠訓, 你估你返左工之後, bb訓左, 佢會不會走去訓覺?

就算佢遲起身個你, 佢都會去訓晏覺啦, 我就覺得佢更加應該早起身過你, 執好屋企, 拖好地, 因為bb醒左, 佢一定無時間去做家務.

伯爵府

我印印半夜要起身好多次,有時還要同bb玩,我成日叫她睡多一點,但她還是很早起床忙東忙西的,好自覺 :mrgreen:
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

男爵府

無所謂喎!雖然我個仔而家好少半夜醒,印印其實習可以一覺

複式洋房

This is our 1st bun bun for my 1st babe since mid Nov. Till today, she gets up earlier than me, around 7pm - 7:30pm I know. We've not set up rules for her, but think she will keep it up without our reminder.

大宅

因為我要on shift,所以冇得計,但大前題係一定要係我仔仔起身前ready早

首頁

尾頁

跳至